De vier winnaars van de Dutch Research Excellence Awards

25 maart 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Vorige week zijn de ‘Dutch Research Excellence Awards’ uitgereikt, een awardprogramma voor de beste academische ideeën op het gebied van ‘business-focused’ projectmanagement. Een rondje langs de finalisten die met hun researchconcept in de prijzen zijn gevallen.

De awards – die binnen de scene bekendstaan als de ‘De Zoekies’ (waarmee wordt gerefereerd aan het woord ‘onderzoek’) zijn een initiatief van het platform projectmanagementonderzoek Nederland, een onderdeel van IPMA Nederland, de Nederlandse chapter van het internationale projectmanagementnetwerk IPMA.

Met de jaarlijkse competitie wil het platform een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van het projectmanagementvak.

Frédérique Batelaan, Christiaan Massaad, Irfan Pottachola, Lennart Janse

Hier de vier winnaars van de competitie – van goud tot de erkenningsprijs:

Frédérique Batelaan
Score in finale: Gold
Functie: Trainee bij Dura Vermeer

In haar onderzoeksconcept neemt Frédérique de ‘zachte kant’ van projectmanagementaanpakken onder de loep, en dan vooral de eigenschap empathie voor zowel projectmanagers als projectuitvoerders.

“In mijn onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met Dura Vermeer, heb ik het belang onderzocht van specifiek de competentie empathie bij bouwprojecten. Het onderzoek toont aan dat dit een belangrijk onderwerp blijkt te zijn, waar verbeteringen kunnen worden aangebracht die bijdragen aan het succes van bouwprojecten.”

Bekijk de presentatie van Frédérique Batelaan op YouTube.

Christiaan Massaad
Score in finale: Silver
Functie: Junior Project Manager bij Royal HaskoningDHV

“Als burgerlijk ingenieur met een master in Construction Management & Engineering heb ik een sterke affiniteit met het managen van grote ingenieursprojecten. Het managen van zulke projecten is een uitdagende taak, met name door de complexiteit, zowel technisch, organisatorisch als op milieugebied.”

In zijn onderzoek verkent Christiaan hoe complexiteiten kunnen worden vertaald naar kansen, met als uiteindelijke doel de kans op het behalen van de projectdoelstellingen te vergroten.

Bekijk de presentatie van Christiaan Massaad op YouTube.

Irfan Pottachola
Score in finale: Bronze
Functie: PDEng student bij de Universiteit van Twente

In zijn onderzoek, getiteld ‘Shaping Perceptions to Embrace Change’, richtte Irfan zich op de vraag hoe digitale technologieën kunnen bijdragen aan meer effectiviteit in de bouwsector. “Het onderzoek analyseert de factoren die de percepties van mensen ten opzichte van technologische innovaties vormgeven en kijkt naar strategieën die gebruikt kunnen worden om technologieën effectiever te omarmen.”

Momenteel doet Irfan als PDEng-student onderzoek naar de toepassing van ‘digital twins’ in de geïndustrialiseerde bouw.

Bekijk de presentatie van Irfan Pottachola op YouTube.

Lennart Janse
Score in finale: Recognition of achievement
Functie: Consultant bij AT Osborne

In zijn afstudeerscriptie heeft Lennart onderzoek gedaan naar de rol van portfoliomanagers bij de oplevering van publieke infrastructuurprojecten. Vragen waar het onderzoek zich op richtte waren onder andere: wat is de toegevoegde waarde van de portfoliomanager? Hoe werkt de portfoliomanager samen met de projectmanager? En hoe overzien en managen zij de onzekerheden van grote en complexe infrastructuurprojecten?

Zijn onderzoek sluit af met een lijst van best practices voor portfoliomanagers.

Bekijk de presentatie van Lennart Janse op YouTube.