JBR en IMAP adviseren bij overname van Danser door Blue Ocean

14 maart 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Danser, een grote Nederlandse containervervoerder en aanbieder van logistieke diensten, is overgenomen door Blue Ocean Capital, een investeringsmaatschappij gespecialiseerd in Europese haveninfrastructuur. JBR en IMAP leverden M&A-diensten aan de twee partijen.

In 1982 werd Danser in Nederland opgericht en tegenwoordig is het bedrijf in heel Noordwest-Europa actief. Het biedt multimodale logistieke oplossingen zoals barge-, rail-, truck-, project- en aanvullende diensten.

Vanuit de havens van Rotterdam en Antwerpen transporteert de containervervoerder ladingen naar diverse inlandterminals waaronder Stuttgart, Straatsburg, Neurenberg en München. In 2021 vervoerde Danser meer dan 1,6 miljoen TEU aan vracht.JBR en IMAP adviseren bij overname van Danser door Blue OceanDoor nu onderdeel te worden van Blue Ocean Capital, een investeringsmaatschappij gericht op transportinfrastructuur en logistiek vastgoed, verwacht Danser zijn positie als onafhankelijke operator in de markt te verstevigen en tegelijkertijd zijn groei te kunnen versnellen, aldus CEO van Danser, Ben Maelissa.

Maarten van der Valk, algemeen directeur van Danser, voegt toe: “Dankzij deze stap kunnen we onze dienstverlening aan de klanten en netwerkpartners voortzetten, garanderen en verder uitbreiden.”

Groene transitie versnellen

Voor Blue Ocean Capital ligt de overname in lijn met zijn strategie om te investeren in “aantrekkelijke bedrijven in een aantrekkelijke en groeiende markt”, aldus Jacob Ingemann Olsen, Managing Partner bij de investeringsmaatschappij. “We hebben het bedrijf met veel belangstelling gevolgd en zijn verheugd dat we deze transactie kunnen afronden. We kijken er erg naar uit om deel uit te maken van de volgende reis van Danser.”

Naast het uitbreiden van Dansers vloot en dienstenaanbod, zullen de investeerders het logistieke bedrijf helpen bij het realiseren van zijn decarbonisatie-ambities.

“We zullen met veel toewijding werken aan de introductie van groene transportoplossingen waar de klanten van Danser van zullen profiteren. We zijn in gesprek met financiële en technische partners die de groene transitie bij Danser willen ondersteunen en versnellen”, aldus Tommy Moelgaard, Partner bij Blue Ocean Capital.

Dealmakers

Danser werd bij de deal geadviseerd door M&A-experts van IMAP. Erik Biesheuvel, de CFO van Danser, is erg te spreken over de ondersteuning van de M&A-experts.

“Terugkijkend op de intensieve samenwerking van de afgelopen periode kunnen we zonder meer concluderen dat we blij zijn met onze keuze. Het IMAP-team heeft ons zowel professioneel als persoonlijk ondersteund en ons door het gehele proces begeleid. Wij zijn dankbaar voor de goede en prettige samenwerking.”

Blue Ocean Capital werd bij de deal geadviseerd door JBR, dat financieel advies en transactieondersteunende diensten verleende. Het dealteam van het adviesbureau werd geleid door associate partner Onno Sloterdijk en bestond verder uit principal Rocher Hulst en consultant Gustian van der Linde.

Opmerkelijk is dat JBR en Blue Ocean Capital eerder tegenover elkaar zaten aan de onderhandelingstafel. In januari vorig jaar trad JBR als dealmaker op bij de verkoop van Rotterdam Shortsea Terminals aan Blue Ocean Capital en zijn Amerikaanse partner Crestline Investors.

Andere kantoren die de deal tussen Danser en Blue Ocean Capital hebben begeleid zijn Mazars (financiële due diligence en belastingadvies), Addleshaw Goddard (juridisch advies) en Lexence (juridisch advies).