Marcel Vilain over twee kenmerken van een succesvol project

08 maart 2022 Consultancy.nl

Wanneer weet je of een project is geslaagd? In zeker 60% van de gevallen wordt een project voor de buitenwereld succesvol afgerond, maar blijkt later dat er van de verwachte waarde niets is terechtgekomen. Als je de literatuur moet geloven is slechts 30% tot 40% van de projecten succesvol.

Niet voor niets bestaan er veel methoden die projecten beoordelen en van advies voorzien in de hoop de slagingskansen te vergroten. Marcel Vilain, Projectsucces Directeur en Commercieel Directeur bij Blue Bricks, is al meer dan twintig jaar actief binnen het projectdelivery-domein. Vanuit zijn uitgebreide ervaring schetst hij twee essentiële kenmerken die van groot belang zijn voor ieder succesvol project: doelrealisatie en acceptatie.

Met andere woorden: volgens Vilain is enkel sprake van een succesvol project wanneer niet alleen het beoogde doel gerealiseerd is, maar alle stakeholders het resultaat ook accepteren. Zijn deze beide in orde? “Dan heb je een succesvol project dat ook de waarde zal opleveren zoals het bedoeld was”, aldus Vilain.

Marcel Vilain over twee kenmerken van een succesvol project

Hij legt uit hoe mensen projectsucces doorgaans afmeten aan factoren als tijd en geld. Daardoor blijven zaken als doelrealisatie en acceptatie veelal onderbelicht, terwijl ieder project natuurlijk begint met een doel voor ogen: “Projecten ontstaan over het algemeen niet zomaar. Er is een reden dat een organisatie of instelling besluit om een project te starten.”

De drijfveren achter een verandering zijn dan ook nooit tijd of geld, geeft Vilain aan. “Nee, de drijfveren zijn veel vaker gebaseerd op de waarde die men verwacht van het project.”

Het doel en de acceptatie van het projectresultaat verdwijnen na de start van het project echter al snel naar de achtergrond en de factoren ‘tijd’ en ‘geld’ nemen het over, vertelt Vilain. En verrassend genoeg zijn opdrachtgevers zich daar niet bewust van. “Vraag je door, dan geven ze aan dat het hun grootste belang is dat doelrealisatie en acceptatie in orde zijn om de gewenste resultaten te boeken.”

Vilain raadt opdrachtgevers en alle overige betrokkenen bij een project dan ook aan om “altijd en vooral in termen van doelrealisatie en acceptatie” met elkaar te spreken. “Dit is immers waar je het voor doet. Als deze zaken goed worden opgepakt zal je tot een succesvol project komen. Tijd en geld zijn middelen om tot het succes te komen, niet andersom.”

Hij legt uit hoe de focus op tijd en geld kan leiden tot verkeerde keuzes die voorbijschieten aan het doel en de acceptatie, “zeker wanneer opdrachtgevers steeds de nadruk leggen op deze aspecten.” Volgens Vilain ontstaat er bij de betrokkenen dan een verkeerd beeld dat tijd en geld de belangrijkste factoren zouden zijn. Daardoor “blijven gewenste zaken sneller links liggen, met alle gevolgen van dien”, waarschuwt hij.

Als laatste tip raadt Vilain aan om “open en transparant” te blijven beoordelen of het project de waarde realiseert die is overeengekomen. “Mocht het zo zijn dat ambities, bijvoorbeeld omwille van stakeholderacceptatie, naar beneden moeten worden bijgesteld, communiceer hier dan duidelijk en transparant over. Zo voorkom je teleurstellingen in de toekomst en draag je op een goede manier bij aan het realiseren van succesvolle projecten.”