Drechtsteden interessante regio voor technologische dienstverleners

09 maart 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De regio Drechtstreden zou meer moeten inzetten op het aantrekken van technologische zakelijke dienstverleners. Dat stellen experts van adviesbureau BEA in een nieuw onderzoeksrapport. 

In het zuidelijke deel van de Randstad liggen de steden Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Deze worden gezamenlijk ook wel de Drechtsteden genoemd, waar bij elkaar opgeteld circa 270.000 mensen wonen.

Binnen de regio Drechtsteden zijn onder andere de sectoren maritiem en logistiek van groot belang. Daarnaast kent de streek ook veel bedrijven die actief zijn binnen de smart industry, de branche waarin organisaties zich bijvoorbeeld bezighouden met technologieën als Internet of Things en cloud computing. 

Drechtsteden interessante regio voor technologische dienstverleners

Volgens een recent gepubliceerd onderzoeksrapport van adviesbureau BEA uit IJmuiden is er echter nog een sector waarop de Drechtsteden zich zouden kunnen focussen. In opdracht van DEAL DC – het promotie- en marketingbureau van de Drechtsteden – gingen de adviseurs na of er binnen de regio ruimte is voor zakelijke dienstverleners. 

De belangrijkste conclusie uit het rapport van BEA: binnen de regio Drechtsteden is met name ruimte voor technologische dienstverleners. Reden: in de streek zijn veel gerenommeerde bedrijven uit de maritieme sector gevestigd en dit soort organisaties doen geregeld een beroep op technologische dienstverleners, aldus BEA. 

“De onderzoekers hebben meerdere potentiële clusterversterkende bedrijven geïdentificeerd”, zegt Menno Bijnagte, werkzaam bij DEAL DC, op de website van de gemeente Dordrecht. “Onze regio kent voldoende goede vestigingslocaties voor dienstverleners. Waarom zouden we deze organisaties niet aantrekken?” 

Drie belangrijke voordelen

Volgens de onderzoekers van het adviesbureau creëren technologische zakelijke dienstverleners een hoop regionale werkgelegenheid. “In totaal kan het aantrekken van deze organisaties leiden tot minimaal 1.500 en mogelijk zelfs meer dan 2.000 extra banen binnen de Drechtsteden”, laten de experts van BEA weten.

Daarnaast zorgen technologische dienstverleners voor meer innovatie in regio, simpelweg omdat ze hoogwaardige kennis meebrengen, onder meer op het gebied van verduurzaming, digitalisering en supply chain management. De nabijheid van dat soort expertise geeft andere bedrijven uit de Drechtsteden bovendien een concurrentievoordeel, stelt BEA.

Een ander voordeel voor bedrijven uit de regio is dat technologische dienstverleners hen helpen om flexibeler om te gaan met hun personeelsbeleid. Als bedrijven voor projecten technische specialisten nodig hebben, hoeven ze deze niet meer aan te nemen maar kunnen ze deze tijdelijk inhuren via de dienstverleners. Dat kan vanuit een strategisch oogpunt erg nuttig zijn, omdat daarmee risico kan worden gespreid.