Sophie Hospel over haar start als trainee bij Virtual Sciences Conclusion

18 februari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Sophie Hospel is inmiddels zo’n vier maanden actief bij Conclusion. Na het afronden van haar traineeship is ze meteen gestart op een klantopdracht bij de NS. Sophie vertelt hoe ze haar eerste maanden heeft ervaren.

Hoewel het alweer vier maanden geleden is dat Sophie haar eerste werkdag had bij Conclusion, voelt het voor haar eerder als vier weken. “Er is een hoop gebeurd”, vertelt ze met een glimlach. “Mijn traineeship begon met een bootcamp van zes weken. Ik kreeg enorm veel IT-kennis bijgespijkerd.”

Daarbij kon ze gelukkig voortbouwen op wat ze leerde tijdens haar opleiding. “Ik wist van sommige IT-onderwerpen al wat af door mijn studie Bio-informatica. Tijdens mijn studie merkte ik dat ik toch niet een passie had voor de biologische onderwerpen waarmee een bio-informaticus werkt. Wel deed ik tijdens die opleiding ervaring op met allerlei programmeertalen en tools.”

Sophie Hospel, Integration Developer, Virtual Sciences

Na haar bootcamp startte Sophie als integration developer in het Red Hat Fuse-team voor de NS. Haar werkzaamheden liggen op het terrein van containerisatie en Java in Linux.

Mondhygiëne en Rechten

Wel even wat anders dan mondhygiëniste worden, waarvoor ze de driejarige vooropleiding Tandartsassistente in twee jaar behaalde.

“Of ik altijd al in de IT-wereld wilde werken? Nee, na de middelbare school dacht ik dat ik mondhygiëniste wilde worden. Tijdens de studie tandartsassistente bleek dat toch niet het geval. Dus besloot ik wat anders te doen. Ik heb ook nog Rechten gestudeerd. Na een jaar bleek dat niets voor mij te zijn. Uiteindelijk koos ik voor de opleiding Bio-informatica, die ik in vier jaar afrondde.”

Ook dat bleek uiteindelijk dus niet helemaal waar haar interesse lag. Gelukkig benaderde Conclusion Sophie tijdens het schrijven van haar scriptie voor een driejarig traineeship. “Ik kreeg meerdere berichtjes van recruiters, maar deze sprong er wel echt uit. Dat kwam vooral door de persoonlijke benadering. En toen ik uitgenodigd werd voor een gesprek op kantoor, werd ik daarna rondgeleid door een trainee, die al gestart was. Dat vond ik ook wel bijzonder.”

Streng maar rechtvaardig

Samen met nog vijf anderen begon ze aan de bootcamp als onderdeel van het traineeship. Het was hard werken en dat betekende ook dat niet iedereen de finishlijn haalde. “Ik was de enige hbo-student tussen de universitair geschoolden. Dat gaf mij een extra drive om het wel te halen. Iedere dag was er een begeleider aanwezig. Op sommige dagen zelfs twee. Heel intensief en dat was prettig.”

“Alle trainees hadden verschillende achtergronden. Dus de vragen waren ook heel divers. Je kon alles vragen, alleen als je iedere keer met dezelfde vraag aankwam, werd wel gezegd ‘dat mag je nu toch wel een keer weten’. Soms was het wat streng, wel altijd rechtvaardig.”

Wat haar het meest is bijgebleven tijdens het traineeship? “Dat was toch wel de veilige leeromgeving. Ook bouw je een band op met andere trainees, die er nu nog steeds is. En wat ik heel handig vond, was dat we een handleiding kregen van wie je contactpersonen waren. Ook stond daar een aantal praktische zaken in. Zoals welke informatiebronnen gebruik je en hoe declareer je je uren. Dat was een fijn houvast in een hele nieuwe omgeving.”

Eigen kok

Ook de cultuur bij Conclusion bevalt Sophie goed. “Er is een mooie mix van formeel en informeel. Er was veel belangstelling voor ons als trainee. In coronatijd mochten de nieuwste trainees naar kantoor. Uiteraard volgens de richtlijnen. Ook de begeleider was dan aanwezig. We hebben in Nieuwegein echt een mooi pand. Er is zelfs een eigen kok en iedere dag hadden we een uitgebreide lunch met verse groenten en vers fruit.”

Het traineeship heeft Sophie in ieder geval veel geleerd. “Door het traineeship heb ik echt een goede basis gekregen. Ik kijk er enorm naar uit om de diepte in te gaan en nog veel meer te leren.”