PwC: Meer dan $5,5 biljoen cash zit opgesloten in werkkapitaal
De hoeveelheid cash die vastzit in werkkapitaal (het geld dat bedrijven nodig hebben om hun dagelijkse activiteiten te kunnen bekostigen) is gedurende de coronapandemie flink toegenomen. Als gevolg van de groeiende uitdagingen op het vlak van finance, supply chains en voorraadbeheer. Dat blijkt uit de nieuwe Working Capital Study van PwC.
Uit het rapport blijkt dat de totale hoeveelheid cash opgesloten in werkkapitaal stabiel is gebleven, met zo’n $5,5 biljoen. Toch heeft de pandemie gezorgd dat in 2020 het aantal zogeheten net working capital days (de tijd die een bedrijf nodig heeft om zijn werkkapitaal om te zetten in omzet) een recordhoogte bereikte.
Vanuit een sectorperspectief bekeken zijn er aanzienlijke verschillen zichtbaar in het aantal net working capital days. Tussen 2019 en 2020 zagen 10 van de 17 door PwC gecategoriseerde sectoren een verslechtering in het aantal net working capital days.
In vier van deze sectoren – de lucht- en ruimtevaart en defensiesectoren, de horeca en vrije tijdbranche, de automotive sector en de sector voor energie- en nutsbedrijven – betrof het zelfs een dubbelcijferige verslechtering. Het waren immers vooral deze sectoren die tijdens de coronapandemie flinke klappen te verduren hadden gekregen (wat nog steeds het geval is).
Van alle sectoren die te maken hadden met een daling in het aantal net working capital days was er slechts één sector (metaal & mijnbouw) die eveneens een verslechtering zag in de Return on Investment Capital (ROIC).
De zogeheten days sales outstanding (DSO) (de tijd voor het betaald krijgen van facturen) heeft het hoogste niveau in vijf jaar bereikt. De DSO is gestegen naar bijna acht weken (54,1 dagen), een stijging van 7% op jaarbasis. Dit komt volgende de onderzoekers met name omdat bedrijven hun betalingen uitstellen.
Dit heeft bedrijven er ook toe aangezet om de betalingstermijnen ten aanzien van crediteuren op te rekken. Zo is de days payable outstanding (DPO) ook met 7% toegenomen, naar meer dan tien weken (72,2 dagen). Hiermee is een einde gekomen aan een trend van kortere betalingstermijnen, waarvan de afgelopen vier jaar sprake was.
De duur dat voorraad op de plank blijft liggen is evenzeer toegenomen met 5%, naar meer dan acht weken (59,5 dagen).
Daniel Windaus, partner bij PwC, zegt over de ontwikkelingen: “De verslechtering van de werkkapitaalprestaties laat de enorme volatiliteit zien waarmee veel bedrijven te maken hebben gekregen. De pandemie heeft ook de trage reactie van supply chains op externe verstoringen blootgelegd. Doorlooptijden en bevoorradingsstrategieën worden voor regionale supply chains nog verder opgerekt, wat betekent dat voorraadbeleid regelmatig moet worden aangepast.”
“De kloof tussen de kasuitstroom door de inkoop van materialen en de productie van verkoopklare voorraden met de omzet uit verkopen wordt almaar groter”, voegt hij toe.
Toch valt op uit het onderzoek van PwC dat veel bedrijven hun sterke kaspositie hebben weten te behouden, of zelfs te verbeteren. Met dank aan de overheidssteun. “voorlopig althans”, stelt Windaus. Zo is het aantal cash days (het aantal dagen dat voldoende cash in huis is om de operationele kosten te kunnen betalen) met veertien dagen gestegen naar het hoogste niveau in vijf jaar tijd.
Windaus: “Nu de overheidssteun afneemt, is het belangrijk om de kapitaalefficiëntie en liquiditeit goed in de gaten te houden. De ROIC is met 1,4% gedaald naar het laagste niveau in vijf jaar.”
Vooruitblikkend, hebben bestuurders tegenover de onderzoekers van PwC laten weten dat het verbeteren van hun werkkapitaalefficiëntie één van hun topprioriteiten is voor het komende jaar. Meer nog dan focusgebieden als kostenbesparingen of diversiteit & inclusie.
Richting de toekomst ziet Windaus verschillende uitdagingen voor bedrijven ten aanzien van het optimaliseren van hun werkkapitaalketen. “Er is sprake van flinke aanbodbeperkingen en een snel veranderende consumentenvraag. Bedrijven moeten hun planning en productie opnieuw evalueren. Tekorten aan grondstoffen zullen onvermijdelijk leiden tot voorraadtekorten en operationele verstoringen binnen productiebedrijven.”
Voor hun analyse namen de onderzoekers van PwC Consulting, de adviespraktijk van de wereldwijde zakelijke dienstverlener, de werkkapitaalposities van meer dan 20.000 bedrijven onder de loep.