Nederlanders geven meer uit aan kerst dan aan sinterklaas

03 december 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De gemiddelde Nederlander geeft meer geld uit aan kerst dan aan het sinterklaasfeest. Dat is een van de conclusies van een nieuwe studie van PwC. 

Daarin komt ook naar voren dat Kerstmis verreweg het meest gevierde decemberfeest is onder Nederlanders. Maar liefst 85% viert het. Stukken meer dan het zeer Hollandse sinterklaasfeest, dat vandaag de dag nog maar door de krappe meerderheid van de bevolking (53%) wordt gevierd, aldus PwC.

Sinterklaas blijkt in vele grotere mate in het teken te staan van cadeautjes dan Kerstmis. Zo gaat het feest van Sint en Piet bij 91% van de respondenten niet voorbij zonder een pakje te ontvangen, terwijl de Kerstman slechts 64% van de Nederlanders voorziet van een cadeau.

Cadeaus voor Sinterklaas of kerst?

De gemiddelde uitgaven aan cadeaus liggen echter weer hoger bij het kerstfeest. Volgens de cijfers van PwC geven we jaarlijks gemiddeld genomen zo’n 32% meer geld uit aan kerstcadeaus (€153) dan aan pakjes voor het sinterklaasfeest (€116). 

“Hierdoor en door de grotere populariteit van het feest resulteert kerstmis over het algemeen in een hogere cadeauomzet voor retailers”, vertellen Milo Hartendorf en Bruno van Bennekom, allebei werkzaam bij de retail- en consumentenmarktafdeling van PwC.

Verschillen per leeftijdscategorie

Kerst wordt weliswaar door de meeste Nederlanders gevierd, maar onder bepaalde delen van de bevolking is sinterklaas bovengemiddeld populair. Zo viert 72% van de Nederlanders onder de vijfenveertig jaar pakjesavond, tegenover 40% van de respondenten die ouder zijn dan vijfenveertig jaar.

De ruime meerderheid van de ondervraagden (70%) laat weten dit jaar ongeveer hetzelfde bedrag aan de kerst- en sinterklaascadeaus te besteden als vorig jaar. “Zo’n 20% verwacht meer te gaan spenderen, terwijl 10% denkt minder te zullen uitgeven aan cadeaus tijdens de decembermaand”, zegt Van Bennekom. 

Hoe ouder, hoe groter de uitgaven

Ongebalanceerde taakverdeling

In het onderzoek komt eveneens naar voren dat achter het regelen van cadeaus tijdens kerst en sinterklaas een ongebalanceerde taakverdeling schuilgaat. Zo zegt 78% van de vrouwelijke respondenten verantwoordelijk te zijn voor de pakjes, tegenover slechts 24% van de mannelijke ondervraagden.

“Tegelijkertijd wordt hier een verschil in perceptie zichtbaar”, vertelt Hartendorf. “Circa 50% van de mannen denkt evenveel met de cadeaus bezig te zijn, terwijl maar zo’n 20% van de vrouwen deze gebalanceerde voor zich taakverdeling ziet.”

Op grond van deze cijfers doen detailhandelaars er dus verstandig aan zich voldoende te richten op de vrouwelijke koper, concludeert Hartendorf. “Dus ook als het om producten gaat die voor mannen zijn.”