KPMG: ‘Wachtwoordvrije werkomgeving voorlopig toekomstmuziek’
Volgens de meerderheid van de beleidsmakers is een wachtwoordvrije werkomgeving pas vanaf 2024 te realiseren. Dat blijkt uit een nieuwe studie van accountants- en adviesbureau KPMG.
De Covid-19-pandemie heeft de digitale transformatie flink versneld. Doordat mensen noodgedwongen vele maanden thuiswerkten, werden meer en meer activiteiten verplaatst naar het online kanaal. En om die reden is de beveiliging daarvan steeds belangrijk geworden, ook omdat cybercriminaliteit een toenemend probleem aan het worden is.
Voor het gebruik van meer en meer apps is vandaag de dag dan ook een wachtwoord vereist. En precies dat stuit velen tegen de borst, blijkt uit een recent onderzoek van Big Four-kantoor KPMG. “De roep om minder wachtwoorden is steeds luider. Niet alleen onder gebruikers maar ook bij beleidsmakers.”
Zo geeft meer dan 40% van de organisaties aan dat hun helpdesks te veel tijd kwijt zijn met het helpen van medewerkers die hun wachtwoord vergeten zijn. “En dat leidt vanzelfsprekend tot veel productiviteitsverlies”, concludeert KPMG in zijn studie naar de status van het identiteits- en toegangsbeheer binnen Nederlandse bedrijven en organisaties.
Wachtwoordvrije omgeving
Kan het dan niet anders? Sinds 2013 kun je je iPhone immers ook ontgrendelen met vingerafdrukherkenning en vanaf 2017 zelfs met gezichtsherkenning. Is het derhalve niet mogelijk om met dergelijke technologieën op het werk vaarwel te zeggen tegen al die wachtwoorden?
Bijna acht op de tien (78%) Nederlandse werkgevers gelooft daarin en werkt momenteel toe naar een wachtwoordvrije werkomgeving. Maar volgens meer dan de helft van de beleidsmakers (56%) zal dat nog wel even gaan duren – zij verwachten dat de meerderheid van de organisaties pas in 2024 zo’n omgeving heeft gerealiseerd.
Obstakels
En waarom gaat het nog wel even duren? “Onder andere omdat dergelijke oplossingen zeer complex zijn”, meldt KPMG. Daarnaast laat 32% van de respondenten weten onvoldoende vertrouwen te hebben in de betrouwbaarheid van de huidige toegangstechnologieën. Er is kortom meer draagvlak nodig.
“Momenteel heeft 3% van de bedrijven met meer dan 250 medewerkers een wachtwoordvrije werkomgeving, terwijl 35% van de ondervraagden wantrouwend is tegenover een wachtwoordvrije werkomgeving”, aldus de onderzoekers.
“We moeten helaas constateren dat wachtwoorden achterhaald zijn”, zegt Koos Wolters, partner bij KPMG. “Uit ons onderzoek blijkt dat 80% van de cyberaanvallen gerelateerd is aan slechte wachtwoorden. Het kost echter tijd om draagvlak voor nieuwe toegangstechnologie te realiseren en de betrouwbaarheid te waarborgen.”