Investeren in mbo levert maatschappij veel geld op

05 oktober 2021 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Investeren in studenten die een opleiding afronden in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is zeer rendabel. Dat blijkt uit een analyse van economisch adviesbureau LPBL.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek (dat werd uitgevoerd in opdracht van Curio, een grote Noord-Brabantse mbo-instelling): een afgestudeerde mbo’er levert de maatschappij drie keer meer op dan het bedrag dat zijn of haar studie heeft gekost. Met andere woorden: een netto rendement van ongeveer 200%. Lang niet gek.

Verschillen per niveau

Mbo-opleidingen worden gegeven op vier niveaus. Het eerste niveau kent geen ingangseisen, maar ook geen startkwalificatie. Vanaf het tweede niveau krijgt een student die een opleiding heeft afgerond wel een startkwalificatie en kan hij of zij aan de slag met een serieuze baan. Bijvoorbeeld als kapper, automonteur of beveiliger. 

Investeren in mbo levert maatschappij veel geld op

Gemiddeld genomen kost het opleiden van een mbo-student op niveau 2 de Nederlandse overheid circa €30.000. Maar de maatschappelijke baten ervan liggen stukken hoger, aldus LPBL: “Een mbo-diploma op niveau 2 levert de samenleving ruim €90.000 op.”

En bij studenten die een mbo-opleiding op een hoger niveau afronden gaat het om een nog grotere opbrengst, laten de onderzoekers weten. “Bij een mbo-diploma op niveau 3 of 4 zijn de maatschappelijke baten gemiddeld genomen meer dan €120.000.” 

De onderzoekers hebben daarnaast ook gekeken naar de sociaaleconomische achtergronden van afgestudeerde mbo’ers. Daaruit blijkt onder andere dat als een mbo-gediplomeerde uit een risicogezin komt, de maatschappelijke baten van zijn studie nog hoger liggen. “Het gaat dan om circa €135.000”, geven de experts van LPBL aan. 

“Je kunt de meerwaarde van het mbo goed definiëren door te stellen dat wij mensen opleiden voor beroepen die de maatschappij draaiende houden”, zegt Curio-bestuursvoorzitter Rob Neutelings tegen een journalist van het Algemeen Dagblad (AD). “Dat is redelijk evident, maar de financiële redenering erachter kende niemand.”