MBO Amersfoort schaalt beroepsopleidingen in rap tempo op
MBO Amersfoort heeft het afgelopen jaar zijn portefeuille van opleidingen voor beroepsprofessionals uitgebreid. Een terugblik op hoe de opleidingsinstelling dat voor elkaar heeft gekregen, en hoe Turner hielp bij de realisatie.
In het kader van een ‘Leven Lang Ontwikkelen’ (een thema dat binnen vrijwel elke mbo-instelling leeft) had MBO Amersfoort al langer de ambitie om meer onderwijs voor beroepsprofessionals te bieden. “Er is steeds meer behoefte aan bijscholing, omscholing en verdieping onder beroepsprofessionals. Maar alvorens het veranderprogramma werd afgetrapt, hadden we enkel twee opleidingen voor deze doelgroep”, vertelt Ruud Mols.
Mols is momenteel de directeur van de Dutch Health Tech Academy van MBO Amersfoort, en was destijds de initiatiefnemer achter het verandertraject. Onder zijn begeleiding zijn in zes maanden tijden twaalf nieuwe opleidingen voor beroepsprofessionals op het vlak van zorg en welzijn aan het curriculum toegevoegd.
Hoe Mols dit voor elkaar heeft gekregen? Hij koos om buiten de gebaande paden te gaan. In plaats van het inleiden van een groot veranderprogramma, inclusief een uitgebreid onderzoek, besloot hij om meteen aan de slag te gaan. Hij werd hierbij geïnspireerd door de werkwijze van lean startups: snel een en ander in de praktijk brengen en al lerend dingen continu verbeteren.
“We gingen snel aan de slag met de juiste specialisten binnen de organisatie. Mensen die het werkveld goed kennen, mensen die trainingen kunnen geven, en mensen vanuit de ondersteunende diensten. Zij krijgen veel verantwoordelijkheid en kunnen snel besluiten nemen. De filosofie was: leren en experimenteren.”
Mols haalde Turner aan boord om te helpen met het vormgeven en uitvoeren van de lean startup werkwijze. “Het was best een grote stap voor onze organisatie, waarin we gewend zijn om eerst te denken en dan te doen. Nu moesten we eerst doen en dan denken: fail fast, zoals startups zeggen. Zo kwamen we bij bij Larissa Kras van Turner uit. Zij is een expert op het gebied van agile en scrum, en is een aanjager en verbinder.”
Door middel van een agile aanpak werden in recordtempo Minimum Viable Products ontwikkeld. Deze werden eerst intern getoetst, en volgens extern. Ervaringen en verbeteringen zijn vervolgens doorgevoerd, waarna een opleiding werd opgenomen in het curriculum. De eerste trainingen zijn inmiddels al gegeven. Deze trainingen zijn goed gewaardeerd en bieden MBO Amersfoort ook commerciële kansen. “Een groot deel van de deelnemers stroomt door naar de reguliere beroepsopleiding.”
Ook de docenten verbonden aan het opleidingsinstituut hebben de nieuwe opleidingen met gejuich ontvangen. “Van docenten horen wij dat zij het inspirerend vinden om aan werkende volwassenen les te geven, die vaak erg gemotiveerd zijn.”
Een mooi resultaat, dus. Hoe Mols terugkijkt op dit traject? “Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het zo’n succes zou zijn. We kunnen echt meer dan we dachten, dat is wel bewezen. Het kernteam is heel toegewijd en enthousiast. Er is echt een vuurtje gaan branden. De agile manier van werken gaan we vasthouden en ook toepassen bij de uitvoering van onze andere strategische speerpunten.”
Larissa Kras, organisatieadviseur bij Turner, zegt over de opdracht: “Gaaf om te horen dat Ruud zo tevreden is en dat MBO Amersfoort doorpakt met deze manier van werken. Ik heb er met veel plezier aan bijgedragen.”