Zorglogistiek expert Annelies van der Ham verbindt zich aan Turner

22 september 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Turner heeft zijn zorgpraktijk versterkt met Annelies van der Ham, een consultant die gepromoveerd is op het gebied van zorglogistiek.

Edwin Schippers, leider van de zorgpraktijk van Turner, is verheugd met de aanstelling: “We zijn enorm blij met de expertise die Annelies met zich meebrengt. Heel waardevol voor onze opdrachtgevers en goed aansluitend op onze eigen kennis en vaardigheden. Daarnaast is Annelies een heel prettig persoon, dus ik kijk er erg naar uit om samen te werken en onze klanten nóg meer van dienst te kunnen zijn.”

Van der Ham werkte eerder bij verschillende onderzoek- en adviesbureaus, zoals TNO, Ynno en SQwin en heeft zich gespecialiseerd in logistiek binnen de zorg. “Mijn specialisatie is vraagstukken in de zorg die gaan over de combinatie werkproces, logistiek, ICT en gebouw. Dat zijn altijd complexe opgaven, omdat je te maken hebt met heel specifieke werkprocessen, met veel verschillende partijen en systemen die van elkaar afhankelijk zijn.”

Zorglogistiek expert Annelies van der Ham verbindt zich aan Turner

Naast haar advieswerk, heeft Van der Ham de afgelopen jaren promotieonderzoek gedaan naar de organisatie van zorglogistiek. “Ik heb me verdiept hoe sociale netwerken ervoor zorgen dat ziekenhuislogistiek georganiseerd wordt. Door het complete sociale netwerk van een ziekenhuis in kaart te brengen en de bijhorende regels en werkafspraken te analyseren, wordt duidelijk hoe een ziekenhuis in de realiteit werkt en wat er gebeurt wanneer je het netwerk verandert.”

Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat er een discrepantie bestaat in capaciteitsmanagement tussen de strategische spelers in een ziekenhuis en de mensen op de werkvloer. Van der Ham besluit dan ook dat integraal capaciteitsmanagement van groot belang is: “je moet gezamenlijk de spelregels bepalen van het plannen en het ketenbreed delen van real-time informatie.”

Het afgelopen half jaar werkte Van der Ham als zelfstandig adviseur. “Dat werkte erg goed om mijn promotieonderzoek af te kunnen ronden, toch miste ik collega’s met wie je kunt sparren, met wie je samen opdrachten kan doen en een organisatie die achter je staat.”

Wat ook meespeelde: de zorgpraktijk van Turner geniet een goede staat van dienst in de sector. Zo heeft het bureau recent projecten op het vlak van integraal capaciteitsmanagement bij Nij Smellinghe uitgevoerd en op het vlak van ziekenhuislogistiek bij het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie. Van der Ham: “Bij Turner heb ik een mooie club adviseurs gevonden op dezelfde manier kijken naar het verbeteren, vernieuwen en innoveren in de zorg.”

De kersverse Turner adviseur kijkt ernaar uit om aan “complexe opdrachten” te werken, die gericht zijn op realisatie en implementatie. “Met je voeten in de klei bezig zijn, dat vind ik nog steeds ontzettend leuk en leerzaam.”

Deze rol combineert ze met de functie van parttime postdoc onderzoeker aan de Universiteit Maastricht. “Daar ga ik onderzoek doen naar de verbetering van de ouderenzorg in de regio Breda. Daarbij gaat het erom om te ontdekken hoe bijvoorbeeld de doorstroom van ouderen door de zorgketen verbeterd kan worden en de juiste zorg op de juiste plek kan worden georganiseerd. Deze inzichten zijn ook weer waardevol voor alle opdrachtgevers van Turner.”