Sten Kamerling over zijn carrièreswitch naar strategieconsulting

08 september 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Van de industrie naar de strategieconsulting: niet veel mensen zetten deze grote stap. Sten Kamerling wel: dit voorjaar verliet hij hightech-industriegigant ASML om zich aan te sluiten bij OC&C Strategy Consultants. Hij deelt zijn ervaringen. “OC&C is een kantoor met een persoonlijke focus.”

Strategieconsulting staat bekend als het meest prestigieuze en uitdagende segment binnen de adviesbranche. Doorgaans worden talenten in een vroeg stadium geselecteerd en stap voor stap klaargestoomd voor de rol van strategieconsultant.

Bij OC&C Strategy Consultants komen pas afgestudeerden aan boord als Associate Consultant, en krijgen dan de fijne kneepjes van het vak bijgebracht alvorens ze doorgroeien tot Senior Associate- en Consultant-niveau.

Voor mensen die een horizontale baanwissel maken – zonder enige consultancyervaring op zak – kan de stap naar de strategiebranche een uitdaging zijn. Volgens Sten Kamerling is het echter goed te doen – zeker met de ondersteuning die hij kreeg bij OC&C, een specialist in corporate- en business unit-strategie, top-line groei en M&A-advies.

Sten Kamerling, OC&C

Van hightech naar bloemen en weer terug

Nadat Kamerling in 2016 afstudeerde aan de TU Delft bouwde hij als stagiair aan een quantumcomputer bij een Silicon Valley-startup in Berkeley (naast San Francisco). Vervolgens gooide hij het over een andere boeg, door terug in Nederland als business intelligence-specialist aan de slag te gaan bij Bloomon, de welbekende aanbieder van bloemenabonnementen. Daarna keerde hij met zijn overstap naar ASML terug in hightechwereld.

Bij de befaamde leverancier van machines voor de chipindustrie werkte hij als application engineer. Na drieënhalf jaar besloot hij echter dat het tijd was voor iets anders. “Het was een voorrecht om problemen op te sporen in hypercomplexe systemen, de wereld rond te reizen en zoveel te leren op zoveel technische gebieden. Mijn nieuwsgierigheid reikt echter verder”, vertelt hij.

Bovendien ervaarde hij dat zijn groei wat stagneerde bij ASML. “Ook miste ik een focus op resultaat en wilde niet een specialist in computerchips worden”, blikt hij terug op zijn besluit om een nieuwe wereld te verkennen. Die nieuwe wereld werd de strategiebranche: “Strategy consulting biedt precies die resultaatfocus en groei en tegelijkertijd een breedte aan onderwerpen.”

Can-do mentaliteit

Uit de verschillende strategiekantoren koos hij vanwege de cultuur voor OC&C Strategy Consultants. “Het maakt natuurlijk deel uit van een internationaal netwerk – maar tegelijkertijd heeft OC&C een klein en hecht team, waar ik bovendien al een aantal mensen kende. Na een multinational met honderden stakeholders over de wereld wilde ik graag weer terug naar de can-do mentaliteit van een klein team die ik bij startup Bloomon zo fijn vond en waar dus ook meer focus op het individu is.”

Sinds zijn start in maart heeft Kamerling zijn handen vol aan verschillende uitdagende opdrachten. “In minder dan een halfjaar tijd heb ik vijf projecten gedaan, en tussendoor nog zes keer gewerkt aan onze interne business development.”

Een greep uit zijn favorieten: een team aansturen in business development over een potentiële fusie van twee theefabrikanten (“thee is echt mooi!”), de impact van de energietransitie inschatten op de markt voor transformatoren en energiemeters, en software doorlichten voor een kinderopvangorganisatie (“superniche, maar een schitterende markt”) voor een mogelijke verkoop. “Dagelijks schakelen met de cliënt, blije leidsters interviewen en diep in de data duiken”, aldus Kamerling.

Over de schouder meekijken

Uiteraard heeft hij gedurende al die klussen flink wat nieuwe kennis en ervaring opgedaan. “De leercurve is zeer steil, zeker omdat ik het ambacht nog moet leren. Maar dat is ook precies wat ik wilde!”

Bovendien is hij niet zonder reddingsboei in het diepe gegooid. “OC&C heeft me goed ondersteund in de transitie. Wat het meest helpt is het fijne leerklimaat. Er wordt duidelijk rekening mee gehouden dat ik de consulting-specifieke dingen nog moet leren, iedereen staat open om hele basale vragen te beantwoorden. Daarnaast helpt het dat collega’s het juist fijn vinden dat ik over hun schouder meekijk en ook al probeer – met hun hulp – wat extra verantwoordelijkheden op te pakken.”

Kortom: het is uitdagend om vanuit een andere achtergrond in te stromen in de strategiewereld, maar Kamerling kan het zeker aanbevelen. “Natuurlijk komen er veel nieuwe dingen op je af, maar onderschat niet hoeveel algemene werkvaardigheden – zoals communicatie, professionaliteit en stakeholdermanagement – je al opgedaan hebt in je vorige werk.”

Voor professionals die de stap maken heeft hij tot slot twee tips: “Wees niet bang om vragen te stellen waarvan je denkt dat ze wellicht onder jouw niveau zijn, en kies voor een kantoor met een persoonlijke focus.”