Cegeka stapt met overname in Belgische onderwijstechmarkt

24 juni 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Belgische Cegeka heeft sinds kort een meerderheidsbelang in Smartschool, het grootste digitale onderwijsplatform van Vlaanderen.

“Anno 2021 is ICT niet meer weg te denken uit de onderwijswereld”, zegt Stijn Bijnens, CEO van Cegeka, dat in 1992 werd opgericht in het Belgisch Limburgse Hasselt. “Dankzij deze nieuwe strategische samenwerking tussen twee Vlaamse technologiespelers staan we in pole position om de onderwijswereld te begeleiden in de verdere en versnelde digitalisering.” 

Smartschool is een platform waarop onderwijsinstellingen, docenten, leerlingen en ouders met elkaar kunnen samenwerken. Momenteel maakt 57% van alle Vlaamse lagere en middelbare scholen gebruik van Smartschool, in Wallonië gaat het om 20%. Het platform is ontwikkeld door het tevens Belgisch Limburgse Smartbit. Bij dit bedrijf – in 2003 opgericht door broers Jan en Geert Schuer – werken vandaag de dag dertig professionals.

Cegeka stapt met overname in Belgische onderwijstechmarkt

“De krachtenbundeling met Cegeka zorgt ervoor dat we onze dienstverlening richting de scholen de komende jaren veiligstellen”, vertelt Geert Schuer, COO van Smartbit. “Bovendien maakt het nieuwe samenwerkingsverband het eveneens mogelijk om Smartschool in Vlaanderen en Wallonië verder te laten groeien.” 

Onderwijsinstellingen, ouders, leerlingen en leerkrachten zullen vooralsnog maar weinig gaan merken van de overname van Smartschool door Cegeka. Dat komt doordat de naam van het platform behouden blijft en doordat de dienstverlening niet zal worden aangepast, benadrukt Jan Schuer, CEO van Smartbit.

“We zijn bijzonder verheugd dat we het partnership tussen twee Limburgse technologiespelers kunnen aankondigen. Samen zullen we onze schouders zetten onder de versnelde digitalisering van het onderwijs in België. Onze lokale verbondenheid en onafhankelijkheid in de educatieve markt vinden we erg belangrijk.”

De onderwijstechnologiemarkt

Cegeka – een Europese aanbieder van IT-oplossingen en consultancydiensten met een omzet van €640 miljoen (2020) – stapt met de overname op een ideaal moment de onderwijstechnologiesector binnen. Al bijna vijftien maanden is digitaal onderwijs de norm. De verwachting is dat scholen ook na de coronacrisis hiervan flink gebruik zullen blijven maken.

“Cegeka is actief in infrastructuur en in applicaties”, zegt Bijnens in het Vlaamse financiële dagblad De Tijd. “Smartschool wordt een van onze verticale applicaties waarbij we op zoek gaan naar marktleiderschap. Het is goed vergelijkbaar met wat we doen in de markt voor elektronische patiëntendossiers, waar ons dochterbedrijf Nexuzhealth een marktaandeel heeft van 60%.”

Dealstructuur

Naast dat de broers Schuer een meerderheidsbelang in Smartschool verkopen aan Cegeka, staan ze ook een “niet genoemd deel” van hun aandelen in Smartbit af aan de Belgische Limburgse investeringsmaatschappij LRM. “We leggen graag een stuk van de financiële puzzel om Smartschool te verankeren in Limburg”, zegt Tom Vanham, CEO van LRM. 

Tijdens het overnametraject werden de twee ondersteund door experts van M&A-adviesbureau Kumulus uit Brussel. Als beide transacties zijn afgerond zullen de gebroeders Schuer verantwoordelijk blijven voor de dagelijks leiding van het bedrijf. Over de deals zijn op het moment van schrijven geen financiële details naar buiten gebracht.