TCS vermindert CO2-uitstoot met 50% met dank aan thuiswerken
Tata Consultancy Services (TCS), een van de grootste wereldwijde aanbieders van IT-services, consultancy en bedrijfsoplossingen, heeft door de invoering van thuiswerken zijn CO2-uitstoot met de helft weten terug te dringen.
Door de coronacrisis is thuiswerken tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. En dat is goed nieuws voor ons milieu, want door meer thuis te werken stoten we met z’n allen onder de streep aanzienlijk minder CO2 uit. De effecten van thuiswerken op onze uitstoot zijn helder: minder of geen autoritten meer naar kantoor, minder behoefte aan verwarming binnen het kantoorpand, enzovoorts.
Dit heeft ook Tata Consultancy Services (TCS) ervaren, een van de grootste spelers ter wereld op het snijvlak van IT-diensten en outsourcing. In het afgelopen door corona beheerste jaar, heeft ruim 97% van het personeelsbestand van TCS thuisgewerkt. Dit heeft geresulteerd in een vermindering in de totale CO2 uitstoot van 50%. Daarmee heeft het zijn eerder gestelde CO2 reductiedoelstellingen weten te realiseren, in lijn met zijn wens om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen.
De ambities van TCS voor de toekomst reiken echter verder. Zo wil de ICT-dienstverlener vóór 2030 volledige klimaatneutraliteit bereiken. Hiertoe hanteert TCS een strategie die zich onder meer centreert rondom een verbeterde energie-efficiëntie door meer groene gebouwen aan de vastgoedportefeuille van het bedrijf toe te voegen, een lager energieverbruik van het IT-systeem en het gebruik van ‘TCS Clever Energy’. Laatstgenoemde systeem maakt gebruik van IoT (Internet of Things), machine learning en AI om het energieverbruik van kantoorcomplexen te optimaliseren.
TCS stelt zich onder andere ten doel de uitstoot die zakenreizen en woon- en werkverkeer van werknemers veroorzaken te verlagen, maar ook het toenemende gebruik van hernieuwbare energiebronnen en compensaties voor koolstofverwijdering zijn belangrijke factoren die moeten leiden tot een geheel CO2-neutrale bedrijfsvoering.
Tot slot zal TCS zich blijven inzetten voor waterbesparing en afvalbeheer door middel van reductie- en recyclinginitiatieven, zo valt te lezen in een persverklaring.
Duurzame wereld door digitale innovatie
“Onze CO2-neutrale doelstelling onderstreept onze hernieuwde inzet voor milieubeheer…”, laat TCS COO en Executive Director NG Subramaniam weten. “…We bevinden ons in een unieke positie om onze visie op een duurzame wereld te combineren met digitale innovatie. Niet alleen om onze eigen duurzaamheid te stimuleren, maar ook om samen te werken met klanten, de maatschappij en overheden om oplossingen voor een duurzame toekomst vorm te geven.”
Het effect van thuiswerken op de CO2-uitstoot wordt ook door ander onderzoek onderschreven. Zo becijferde vorig jaar CE Delft – het bureau verrichte onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu – dat wanneer een op de tien mensen met een baan 1,5 dag meer thuis blijft werken, dit zorgt voor een besparing van bijna 353.600 ton CO2. Ter illustratie: In 2020 stootte Nederland 182,5 miljoen ton aan broeikasgassen uit (Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek).
In Nederland werken zo’n 3.000 professionals bij de ICT-dienstverlener, die wereldwijd ruim 450.000 medewerkers telt. Onder zijn klantenkring in ons land mag TCS onder meer grote bedrijven als ASML, Randstad Group, Albert-Heijn, ABN AMRO, Rabobank, ING Group, KLM en Damen Shipyards rekenen.