Participatiemaatschappijen blijven investeren in Nederlandse bedrijven

10 mei 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Ondanks de coronacrisis investeerden binnen- en buitenlandse participatiemaatschappijen (private equity- en venture capital-partijen) het afgelopen jaar fors in Nederlandse bedrijven.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) in samenwerking met accountants- en adviesbureau PwC. In de studie komt naar voren dat private equity-partijen in 2020 zo’n €6,7 miljard staken in bedrijven uit ons land.

Hoewel private equity-partijen afgelopen jaar ruim €500 miljoen meer investeerden in Nederlandse ondernemingen dan in 2019, daalde het aantal verkopen wel flink. Dat komt omdat deze investeringsmaatschappijen in 2020 tijdens de coronacrisis alles op alles hebben gezet om de bedrijven uit hun portofolio’s met financiële injecties overeind te houden. 

Investeringen in gevestigde bedrijven

Ook door venture capital-partijen werd in 2020 fors meer geïnvesteerd in dan in 2019. Zo staken de durfkapitalisten afgelopen jaar ruim €900 miljoen in Nederlandse startups en scale-ups, een stijging van circa €275 miljoen in vergelijking met het jaar daarvoor.

Bij elkaar opgeteld verkochten private equity- en venture capital-partijen in 2020 ruim 180 Nederlandse bedrijven – het laagste aantal in acht jaar tijd. Tjarda Molenaar, voorzitter van de NVP, verwacht om die reden dat investeringsmaatschappijen de komende tijd een flinke inhaalslag zullen gaan maken, waardoor het aantal overnames aanzienlijk zal gaan stijgen.

Investeringen in startups en scale-ups

Door de massaal uitgestelde investeringen is de competitie binnen de Nederlandse overnamemarkt enorm toegenomen. Daarnaast heeft de coronacrisis het aanbod van bedrijven behoorlijk verschraald. “De concurrentie is moordend”, vertelt een partner van een Nederlandse private equity-partij tegen een journalist van het FD.

Naast dat Nederlandse private equity- en venture capital-partijen elkaar de tent uit vechten om te kunnen investeren in bedrijven van eigen bodem, mengen ook steeds meer buitenlandse participatiemaatschappijen zich in deze strijd.

Verhouding tussen Nederlandse participatiemaatschappijen en buitenlandse participatiemaatschappij binnen venture capital

Zo staken buitenlandse venture capital-partijen in 2020 bijna €600 miljoen in startups en scale-ups uit ons land, terwijl hun Nederlandse concullega’s bij elkaar opgeteld ruim €300 miljoen investeerden. Voor de Covid-19-pandemie – in 2019 – lagen de verhoudingen duidelijk anders.

In dat jaar staken Nederlandse durfkapitalisten circa €390 miljoen in ondernemingen uit ons land, terwijl buitenlandse partijen destijds een slordige €240 miljoen investeerden in Nederlandse startups en scale-ups. De coronacrisis heeft wat dat betreft ook op dit deel van het Nederlandse investeringslandschap duidelijk zijn stempel gezet.