Breng concepten tot leven met Computer Aided Design (CAD)

05 mei 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Elk product dat wordt vervaardigd en door consumenten in gebruik wordt genomen, moet eerst ontworpen worden. Dat wordt al decennialang gedaan met behulp van speciale software, ook wel bekend als Computer Aided Design (CAD)-software.

De eerste software voor Computer Aided Design kwam in 1982 op de markt. Met deze software werden destijds 2D-ontwerpen gemaakt. Toen een revolutie, maar natuurlijk is deze oplossing allang ingehaald door de technologische reuzensprong die de afgelopen decennia is gemaakt.

Met de huidige CAD-software kunnen ontwerpers volledig 3D (of zelfs 4D) hun innovatieve ideeën omzetten naar een blauwdruk. Dit vormt de basis voor de daaropvolgende productiestappen. Deze manier van werken – bekend als CAD-modeling – wordt in vrijwel de hele maakindustrie gebruikt, van industrieel ontwerp, bouwkunde, architectuur en civiele techniek tot elektrotechniek, werktuigbouwkunde en stedenbouwkunde.

Breng concepten tot leven met Computer Aided Design (CAD)

Het begint bij de CAD-engineer

Een CAD-engineer is iemand die gespecialiseerd is in het modeleren van producten in CAD-software. Hij of zij vertaalt productideeën met CAD naar een bruikbaar ontwerp, inclusief technische berekeningen en tekeningen. Met deze productie-instructies kan het productieproces opgestart worden. De CAD-engineer werkt nauw samen met de 3d-designer, techneut en productontwerpers.

Computer Aided Manufacturing

Om ervoor te zorgen dat ontwerp en productie naadloos op elkaar aansluiten, maken productiebedrijven gebruik van Computer Aided Manufacturing (CAM). Deze software zorgt ervoor dat de vertaling van CAD-bestanden naar het productieproces vlekkeloos verloopt. Deze bundeling wordt ook wel CAD-CAM genoemd.

CAD-CAM is zeer efficiënt in productieprocessen waar automatisering een grote rol speelt. Vooral als het gaat om het produceren in series is CAD-CAM vaak het startpunt. Maar ook als het gaat om het produceren van enkelstuks wordt CAD-CAM steeds vaker ingezet.

De voordelen zijn evident. Processen zijn beter beheersbaar en fouten bij het programmeren van machines worden tot een minimum beperkt. Stappen in het proces worden telkens in dezelfde volgorde uitgevoerd. En bepaalde processen zijn eenvoudig te reproduceren en aan te passen.

Concurrerend dankzij CAD

Door de toenemende digitalisering en voortschrijdende technische kennis kunnen op steeds meer plekken in de wereld producten sneller, preciezer en goedkoper geproduceerd worden. Ook dankzij de lagelonenlanden en het internet neemt de wereldwijde concurrentie steeds verder toe.

Vooral in de maakindustrie is het zaak om constant te zoeken naar nieuwe kansen en meer efficiëntie zonder kwaliteitsverlies. Dankzij CAD-CAM kunnen productiebedrijven sneller nieuwe producten ontwikkelen en de bijbehorende productiekosten drukken. Daarbij geeft CAD-software bedrijven de nodige flexibiliteit om snel te kunnen reageren op vragen uit de markt.

CAD-softwareleveranciers

Er zijn in de markt tal van softwareleveranciers die CAD-systemen aanbieden. AutoCAD is misschien wel de bekendst, omdat deze al zo lang bestaat. Toch zijn er ook vele andere welbekende applicaties die vergelijkbare functionaliteiten bieden. Populaire CAD-programma’s zijn onder meer Autodesk Inventor, Bentley Microstation, DraftSight, FreeCAD, Kompas 3D, OpenSCAD, Siemens NX, SolidEdge, TinkerCAD, en TurboCAD.