Nederlandse waterstofsector heeft baat bij internationale samenwerking
Nederlandse bedrijven kunnen bij de overstap op waterstof baat hebben bij internationale samenwerking. Dat blijkt uit een studie van Sia Partners in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
De RVO vroeg het adviesbureau om de Nederlandse waterstofmarkt in kaart te brengen. Waterstof zal naar verwachting een grote rol gaan spelen in de energietransitie in de komende jaren, vooral in de zware industrie.
In deze sectoren – denk aan petrochemie, cement, staal, vrachtvervoer, luchtvaart en scheepvaart – kan waterstof worden toegepast als opslagmethode voor de fluctuerende hernieuwbare elektriciteit (zonne- en windenergie) en als grondstof voor bestaande industriële processen. Naast de zware industrie vormt ook de (zware) mobiliteitssector een belangrijk toepassingsgebied voor waterstof..
Landen overal ter wereld onderzoeken momenteel hoe zij in de nabije toekomst het grote potentieel van waterstof kunnen aanboren. Ook op Europees niveau kijkt de Europese Commissie naar manieren om nieuw beleid op te stellen gericht op waterstof en grensoverschrijdende samenwerking op dit gebied. In ons land neemt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) – die internationaal ondernemen bevordert – het voortouw.
Kansen in Frankrijk
De experts van Sia Partners zijn vooral gevraagd om te kijken naar de kansen voor verregaande samenwerking met Franse waterstofbedrijven. Consultants van het bureau trokken hiervoor drie maanden op met de Netherlands Business Support Office, met haar vestigingen in Lyon en Nantes, om inzicht te krijgen in hoe de Fransen ervoor staan in de snelgroeiende waterstofmarkt.
De adviseurs komen tot de conclusie dat de Franse overheid de markt goed op haar netvlies heeft staan. Zo heeft de regering tot en met 2030 een budget van €7 miljard vrijgemaakt voor investeringen in de waterstofmarkt, vooral ten behoeve van elektrolyse-activiteiten.
Voor Nederlandse ondernemers zijn er tal van mogelijkheden om de samenwerking te vinden met Franse bedrijven. “Denk aan de rechtstreekse benadering van Franse bedrijven of het opzetten van een samenwerking in het kader van nationale en regionale call for tenders”, legt Robert Jan van Vliet uit, partner bij Sia Partners in Nederland en hoofdauteur van het rapport.
De meeste kansen voor bedrijven liggen op het gebied van elektrolyse en de wegmobiliteit. “Hier liggen de meeste raakvlakken”, aldus Van Vliet.
Het rapport heeft ook een advies voor de Nederlandse overheid. “Leer van de vooruitstrevende aanpak van de Fransen”, aldus de auteurs. “Zowel Nederlandse bedrijven, als ook (regionale) overheden in combinatie met de Topsector NRG kunnen leren van de werkwijze van onze zuiderburen”, zegt Van Vliet.
Ook raadt het rapport aan om te toetsen of Nederland zich moet aansluiten bij de zogeheten ‘Franco-German cooperation’.