Aantal ultrarijken blijft komende jaren hard groeien

13 april 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het aantal ultrarijken groeit de aankomende vijf jaar met zo’n 27%. In 2025 zijn er naar schatting 663.483 mensen met een vermogen van minimaal $30 miljoen. Omgerekend vormt deze groep zo’n 0,008% van de toekomstige wereldbevolking.

Dat blijkt uit de nieuwste editie van ‘The Wealth Report’ van Knight Frank. Het vastgoedadviesbureau onderzoekt jaarlijks de wereldwijde toename van het aantal ultrarijken, oftewel ‘ultra-high-net-worth individuals’ (UHNWI’s). Uit het onderzoek blijkt tevens dat het aantal miljonairs (HNWI’s) in dezelfde tijdsspanne met zo’n 41% toeneemt.

Aantal ultrarijken blijft komende jaren hard groeien

Wat doet de één procent?

Volgens Henry Faun, partner bij Knight Frank, is The Wealth Report bedoeld om inzicht te krijgen in het gedrag van UHNWI’s, bijvoorbeeld waar zij wonen en welke investeringen zij doen. “Als we de financiële markt willen begrijpen, vormen de rijken een centraal onderdeel van het verhaal. Beleidsmakers en investeerders riskeren een verkeerde interpretatie van economische trends als men een gebrekkig inzicht heeft in het gedrag en de houding van de ‘één procent’.”

Het aantal ultrarijken groeit in Azië met 39% het snelst, hoofdzakelijk vanwege de groei in Indonesië (67%) en India (63%). Europa behoudt haar tweede plek als ‘wealth hub’ – het aantal UHNWI’s komt in 2025 uit op 185.860, na een groei van 23%. Amerika blijft echter het continent met de meeste rijken, naar verwachting hebben maar liefst 235.705 mensen over vijf jaar meer dan $30 miljoen op de bank staan.

China’s ultrarijken groeien met 246%

Liam Bailey, Global Head of research bij Knight Frank, vindt vooral de groei in Azië opvallend. “De VS is en blijft ’s werelds dominante wealth hub, maar de ultrarijken groeien in Azië met 39% het snelst. In 2025 woont bijna een kwart van alle UHNWI’s in Azië, tegenover 17% een decennium eerder. Ook herbergt het continent de meeste miljardairs (36% van het wereldwijde totaal).”

Aantal ultrarijken blijft komende jaren hard groeien

Volgens Bailey is met name de groei in China hierop van invloed, het aantal miljardairs groeit daar naar verwachting met maar liefst 246%.

Hoewel Afrika met een schamele 4.349 ultrarijken in 2025 behoorlijk achterblijft vergeleken met de rest, maakt het continent wel de op één na grootste groei mee (33%), vooral vanwege de toename van UHNWI’s in Zambia (40%) en Zuid-Afrika (32%).

Ook op de wat minder hoge treden van de welvaartsladder gaat Afrika de komende jaren vooruit: het aantal huishoudens dat meer dan één ton per jaar verdient groeit naar verwachting met 139%.