Oud-PwC'er Erik Ploegmakers CEO van hackersgroep Zerocopter

02 april 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Erik Ploegmakers is benoemd tot CEO van ethische hackersfirma Zerocopter. Eerder was Ploegmakers onder meer CEO van Fox-IT en directeur van de cybersecurity-afdeling van PwC.

De carrièrestap van Ploegmakers is opvallend te noemen, aangezien hij elders de kans kreeg om “tienduizend mensen” onder zich te krijgen, zo laat Ploegmakers tegenover het FD weten. “Maar de potentie hiervan is groter”, stelt de kersverse directeur.

Hij doelt op de unieke positionering van Zerocopter, een hackerscollectief dat bedrijven helpt met het opsporen van beveiligingsproblemen in hun websites en applicaties. Hiertoe werkt het bedrijf, dat zo’n twintig eigen medewerkers telt, samen met een netwerk van enkele honderden ethische hackers.Erik Ploegmakers en Edwin van Andel - Zerocopter

Ploegmakers neemt uitgebreide bestuurlijke ervaring en ruime expertise op cybersecuritygebied mee naar zijn nieuwe rol bij Zerocopter. Zo gaf hij de afgelopen drie jaar leiding aan het vooraanstaande cyberbeveiligingsbedrijf FOX-IT, waar hij in zijn vroege loopbaan was gestart en doorgroeide naar de rol van Operations Manager.

Eind 2011 verruilde hij FOX-IT voor nieuwe uitdagingen. Zo was hij directeur cyberveiligheid bij PwC en managing director cyberdiensten bij KPN. In 2018 keerde hij terug naar FOX-IT, waar hij tot CEO werd benoemd en de leiding kreeg over de toen 350 werknemers van het bedrijf.

Met zijn komst naar Zerocopter heeft Ploegmakers ook een minderheidsbelang genomen in het bedrijf, dat bedrijven als WeTransfer, Air France-KLM, netbeheerder Stedin, Gemeente Den Haag en NautaDutilh tot zijn klantenkring mag rekenen. De kersverse CEO zal zich in zijn nieuwe rol gaan bezighouden met het uitbouwen van de infrastructuur van het bedrijf en het verder uitbreiden van het internationale klantenbestand.

Zijn focus zal echter niet uitsluitend liggen op Zerocopter zelf – ook de community van hackers mag niet vergeten worden. “Ik denk dat het buitengewoon winstgevend kan worden, maar alleen als de hackers daar ook beter van worden”, aldus Ploegmakers.

“Zerocopter en ik delen de visie dat ethische hackers betrokken moeten zijn bij het ontwikkelen van digitale omgevingen en applicaties”, licht hij toe. “Niet pas achteraf gaan testen of een digitale omgeving veilig is, maar security by design. Dat is wezenlijk anders dan hoe de hele Europese markt nu opereert en wat alleen maar leidt tot rapporten die in lades verdwijnen.”

Pionieren en de markt veranderen

Zijn overstap naar het relatief kleine Zerocopter, dat vestigingen heeft in Amsterdam en Groningen, ziet Ploegmakers niet als een stap terug.

“Na jarenlang bij grote bedrijven te hebben gewerkt, wil ik pionieren en de markt veranderen. In cybersecurity doen nieuwe bedreigingen zich doorgaans sneller voor dan dat er oplossingen worden ontwikkeld. Ik heb ervaren hoe moeilijk het is om adequaat met dat probleem om te gaan. Het platform van Zerocopter, met hackers die met recht ‘best in the bizz’ worden genoemd, heeft de potentie de hele markt te veranderen. Op die ingeslagen weg wil ik verder door.”

Ploegmakers neemt het stokje over van Edwin van Andel, die betrokken blijft bij de ethische hackerorganisatie. “Edwin is als mister Zerocopter onmisbaar als schakel richting de hackerscommunity en onze klanten. Hij is het gezicht van dit bedrijf en dat blijft zo.”

Van Andel reageert enthousiast op de benoeming van Ploegmakers: “Ik kan niet wachten om met Erik samen te werken. Iemand van zijn kaliber, bestuurlijke ervaring en inhoudelijke kennis kan Zerocopter naar een volgend niveau brengen en daar ook houden.”