Banken blijven klimaat en samenleving in crisistijd serieus nemen

04 maart 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ondanks de coronacrisis blijven banken thema’s als klimaat, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus nemen. Dat zegt Mazars in een nieuwe studie, waarin eveneens meerdere verbeterpunten worden genoemd.

Volgens de onderzoekers is de bancaire wereld zich er ondertussen behoorlijk van bewust dat ze haar toekomst niet langer los kan zien van ecologische ontwikkelingen en de samenleving. Zo heeft 74% van de banken inmiddels maatregelen ingevoerd om de aandacht voor deze thema’s binnen zijn bedrijfscultuur te verhogen. Vorig jaar was dat nog 49%.

Daarnaast is een nipte meerderheid (51%) van banken wereldwijd van plan zijn investeringsportfolio’s af te stemmen op de Parijse klimaatdoelstellingen, maar, zo laten de onderzoekers van Mazars weten: “Officiële toezeggingen moeten nog wel worden gedaan.”

Het beste en het slechtste jongetje van de klas

Franse en Britse banken doen het volgens de onderzoekers het beste op het gebied van klimaat, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Desondanks geeft Mazars aan dat de twee beste jongetjes van de klas zichzelf nog wel kunnen verbeteren.

Ondanks pandemie blijven banken klimaat serieus nemen

Zo zouden banken uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk onder andere hun klimaatscenario-analyses voor risicomanagementdoeleinden kunnen aanscherpen. Ook stippen de onderzoekers verbeterpunten aan op het vlak van transparantie. “Het gaat de goede kant op, maar er is nog wel veel werk aan de winkel”, vertelt Matthieu Ribs, onderzoeker en partner van Mazars in Frankrijk.

Noord-Amerikaanse banken doen het na de Franse en Britse banken het beste, gevolgd door banken uit de overige Europese landen, die uit Zuid-Amerika en uit de Aziatisch-Pacifische regio.

Onderaan de lijst staan de banken uit Afrika, zegt Riaan Eksteen, partner van Mazars in Zuid-Afrika: “Afrikaanse banken halen hoge scores op het thema duurzaamheid, maar aanzienlijke verbeteringen blijven nodig, zoals op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Blik op de toekomst 

Volgens Mazars krijgen banken over de hele wereld de komende jaren veel kansen om voortuitgang te realiseren op thema’s als klimaat en maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Door nieuw overheidsbeleid en door meer en betere data wordt het voor banken gemakkelijker om in de toekomst beter scores neer te zetten dan zij nu doen”, besluiten de onderzoekers in hun rapport.