Is handelen in cryptocurrency met een trading bot een goed idee?

04 februari 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Het handelen in Bitcoin en andere cryptocurrencies wordt steeds populairder. Wereldwijd maar ook in Nederland. Beleggers in alle vormen en maten vinden cryptocurrencies omdat ze de afgelopen jaren sterk in waarde zijn toegenomen. De vraag is: hoe kan je het beste beleggen: zelf, handmatig dus, of via een trading bot die al het werken uit handen neemt?

Het handelen in Bitcoin of een andere cryptocurrency is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen die ervaring heeft met het handelen in zulke valuta’s zal het ermee eens zijn dat het een hele uitdaging is. Een van de eerste vraagstukken die je moet oplossen is: welk crypto exchange/platform is het meest geschikt voor de cryptocurrencies waarin ik wil handelen?

Ook is het van belang om goed te kijken naar de vele cryptocurrencies die vandaag de dag op de markt zijn. Deze cryptocurrencies kunnen alleen een andere achtergrond hebben, of zelfs gebouwd zijn op verschillende technologieën. Sommige cryptocurrencies zijn gericht op bepaalde toepassingsgebieden. Elke cryptocurrency heeft zo zijn eigen voor- en nadelen, neem het enorme aanbod goed onder de loep. 

Is handelen in cryptocurrency met een trading bot een goed idee?

Een van de uitdagingen van cryptohandel ligt in de volatiliteit van cryptocurrencies. Het ene moment sta je op het punt om een mooie winst te verzilveren, en het andere moment sta je met lege houden. Neem de Bitcoin als voorbeeld: de munt is op tijd van schrijven iets meer dan $38,000 waard. Begin dit jaar steeg de Bitcoin door de grens van $40,000, maar twee weken geleden was de munt ‘nog maar’ $30,000 waard.

Voor velen betekent dit dat handelen in cryptocurrency zenuwslopend (en soms zelfs deprimerend) kan zijn. Ook kan het veel tijd kosten: juist omdat de volatiliteit zo hoog is, is het noodzakelijk om zo veel als mogelijk op de hoogte te blijven. Voor diegenen die dit te veel werk vinden, of er simpelweg geen zin in hebben, biedt de crypto trading bot uitkomst. 

Wat is een crypto trading bot?

Cryptocurrency trading bots zijn in feite softwareprogramma's die gebruik maken van kunstmatige intelligentie en machine learning om de crypto markt te observeren en automatisch cryptocurrency trades uit te voeren op basis van vooraf gedefinieerde algoritmen. 

In het ideale geval genereert de bot winst en is die winst groter dan wanneer je zelf aan de slag was gegaan met het kopen en verkopen op de markt. Hoewel je zou denken dat een hoog rendement (oftewel veel winst) het ultieme doel is, wat je echt wilt is een zo hoog mogelijk rendement met zo weinig mogelijk risico. Dit is als het ware het ultieme potentieel van een crypto trading bot.

Het grote voordeel van trading bots is dat ze vanuit datagedreven analyses handelen. . Veel mensen verliezen namelijk geld door cryptocurrency handel als ze te emotioneel handelen. Ze raken in paniek en kopen of verkopen op het foute moment. Een trading bot haalt een groot stuk van deze emotie weg. De vraag is: wint de slimme computer het van de mens? Een duidelijk antwoord is er nog niet gezien het feit dat cryptocurrency wereldwijd nog een vrij nieuw concept is, wel komt uit internationaal onderzoek naar voren dat robot-trading op aandelen het over de hele linie beter doet dan trades gesloten door handelaren.

Trading bots op de markt

Het lastige van robot-trading is dat er veel partijen zijn die onvolwassen robots op de markt hebben. Immers, de kwaliteit van de trade wordt bepaald door hoe slim een algoritme is. Er zijn tal van platformen die dergelijke slimme robots aanbieden, waaronder Bitcoin Revolution. 

Bitcoin Revolution is een trading bot die in 2017 is opgericht door een groep crypto handelaars en inmiddels een betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in de markt. Het programma heeft een makkelijk te gebruiken interface die ideaal is voor beginnende crypto handelaars. Gebruikers kunnen een initiële investering storten, hun risico voorkeuren instellen, en vervolgens kan het handelen van start gaan. Volgens het platform neemt dit proces zo’n 20 minuten in beslag.

Meer weten? Lees hier meer over Bitcoin revolution.

Wees verstandig

Welk platform je ook gebruikt, en welke cryptocurrency strategie je ook volgt, het is ten alle tijden van belang om de risico’s zo veel mogelijk te beperken. Begin bijvoorbeeld klein voordat je een bepaald trading bot vertrouwt (een investering van €250 of minder is een goede maatstaf om te starten). En zorg dat je de prestaties van de robot nauw in de gaten houdt.