Wereldwijde omzet van Grant Thornton groeit naar $5,8 miljard

23 december 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ondanks een uitdagend jaar voor de branche voor zakelijke dienstverlening heeft Grant Thornton zijn omzet het afgelopen jaar met 1% weten te verhogen, naar $5,7 miljard.

Aan het begin van de Covid-19-pandemie leek het erop dat het zakelijke dienstensegment een flinke klap zou krijgen van de zich ontvouwende crisis. Vooral de consultancybranche vreesde voor het ergste, met schattingen van tot wel 20% aan inkomstenverlies eind 2020 ten opzichte van begin van het jaar. Een dergelijk scenario zou het gevolg zijn van de toenemende financiële druk die de crisis op klanten zou hebben.

Waar sommige bedrijven inderdaad een flinke klap hebben gekregen ten aanzien van hun projecten en/of personeelsbestand, zijn andere tijdens de crisis juist veerkrachtiger gebleken dankzij een flexibele respons en een dienstenportfolio waar vraag naar is gebleven. Grant Thornton is zo’n voorbeeld. En hoewel een aantal grotere kantoren binnen het netwerk (VS, VK, Duitsland) bij het begin van de coronacrisis waarschuwde voor teruglopende omzet, is het bedrijf er ondanks de crisis toch in geslaagd het jaar in de boeken positief af te sluiten.

Growth: revenue and people

Peter Bodin, CEO van Grant Thornton International, geeft in een reactie aan: “Covid-19 heeft in 2020 elk aspect van ons leven beïnvloed. Sinds de uitbraak in maart van dit jaar tot een wereldwijde pandemie is uitgeroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie, hebben Grant Thornton-netwerkkantoren zich gefocust op het ondersteunen van hun mensen, hun klanten en hun bedrijven. Ik ben ongelooflijk trots op de vastberadenheid, wendbaarheid en veerkracht die de Grant Thornton-netwerkkantoren over de hele wereld hebben getoond in hun reactie op de nooit eerder gekende uitdagingen.”

De topman is uiteraard ook blij dat de firma erin is geslaagd de negatieve vooruitzichten om te zetten naar positieve resultaten. Wereldwijd is de totale omzet uitgekomen op $5,76 miljard voor het meest recente boekjaar, een stijging van 0,6% ten opzichte van de $5,72 miljard in 2019. Opgemerkt dient te worden dat tegen constante wisselkoersen de groei uitkomt op 1,6%.

Grant Thornton - Global network

Het succes van Grant Thornton is te danken aan een sterke groei binnen een aantal markten: Brazilië (33,4%), India (14,8%), Maleisië (11,8%) en Singapore (19,9%). Ondertussen presteerden ook de grotere Europese kantoren binnen het netwerk sterk – aangevoerd door de groei van Griekenland met 14,6% en de uitbreiding van Duitsland met 11,9%. Ook Nederland (9,6%), Denemarken (9,4%) en Ierland (8,2%) kenden een snelle groei.

De sterkste regionale groeimarkt was Centraal-Europa, waarbij vooral Tsjechië (67,3% groei) in het oog springt, naast Slowakije (29,8%) en Polen (17,3%). Gekeken naar het personeelsbestand heeft Grant Thornton 2.229 nieuwe medewerkers aan zijn gelederen toegevoegd, daarmee telt de organisatie nu 58.229 professionals. De groei is onder meer toe te schrijven aan nieuwe bedrijven die zich bij het netwerk hebben aangesloten, onder meer in Europa, Latijns-Amerika en de Aziatisch-Pacifische regio.

Grant Thornton - Service line performance

Het Amerikaans continent blijft qua omzet de grootste regio, goed voor 45,5% van de omzet van Grant Thornton, gevolgd door de EMEA-regio met 36,6% en de Aziatisch-Pacifische regio met 17,9%. Gekeken naar de afzonderlijke service lines, was ‘Assurance’ met $2,32 miljard goed voor zo’n 40,4% van de totale omzet, wat neerkomt op een groei van ongeveer 3,2%.

Terwijl consultancy traditioneel sterk afhangt van face-to-face werk, wisten de Advisory-werkzaamheden van Grant Thornton toch met 0,6% te groeien, goed voor 36% van de totale omzet in 2020. ‘Tax’-diensten, ten slotte, waren goed voor 21,8% van de omzet. Ondanks de plotselinge verschuiving naar werken op afstand voor klanten hebben alle service lines een stabiele groei gerapporteerd.

Vooruitkijkend naar de toekomst, concludeert Bodin: “Hoewel de vooruitzichten onzeker blijven, plaatst het vooruitzicht van een vaccin volgend jaar, samen met een solide groei dit jaar, ons in een uitstekende positie om te blijven investeren in ons multidisciplinaire model en kansen te benutten na Covid.”