Ex-KPMG'er Remco Steenbergen de nieuwe CFO van Lufthansa

14 december 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Duitse Lufthansa heeft per 1 januari een nieuwe CFO: Nederlander Remco Steenbergen start dan als financiële topman binnen de luchtvaartmaatschappij.

Remco Steenbergen neemt uitgebreide financieel-bestuurlijke ervaring mee naar zijn nieuwe rol. De afgelopen twee jaar vervulde hij binnen het Zwitserse chocoladebedrijf Barry Callebaut de rol van CFO. Daarnaast is hij in zijn eerdere loopbaan in verschillende leidende rollen werkzaam geweest in Nederland, het Verenigd Koninkrijk. Taiwan, België, Ierland en de Verenigde Staten.

Zo was hij bijna twintig jaar werkzaam bij Philips, in zijn laatste rol als CFO Healthtech, en vervulde hij jarenlang leidende controlling- en accountancyrollen binnen het concern. In zijn begintijd bij Philips werkte hij onder meer in Dublin en Boston. Daarvoor was hij jarenlang actief als senior manager bij KPMG in Amsterdam, Londen en Taipei.

Remco Steenbergen de nieuwe CFO van Lufthansa

Carsten Spohr, voorzitter van de Raad van Bestuur van Deutsche Lufthansa AG, die de afgelopen maanden de rol van CFO heeft waargenomen, reageert verheugd op de komst van de nieuwe financiële topman.

“Remco Steenbergen zal een uitstekende aanvulling zijn binnen ons managementteam”, aldus Spohr. “We kijken ernaar uit om nauw met hem samen te werken, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Hij neemt in een bijzonder uitdagende tijd een grote verantwoordelijkheid binnen ons bedrijf. Ik ben ervan overtuigd dat we samen de klus die ons wacht zullen klaren en onze leidende rol binnen de sector zullen uitbreiden.”

Steenbergen sluit zich bij Lufthansa aan in een roerige tijd. Net als veel luchtvaartmaatschappijen in Europa en elders in de wereld, kampt ook het Duitse Lufthansa met de enorm ingrijpende gevolgen van de coronapandemie. Nu reizen sterk wordt ontmoedigd, zo niet verboden, draaien luchtvaartbedrijven door het aan de grond houden van hun vloot enorme omzetverliezen.

De Duitse luchtvaartmaatschappij, die vorig jaar zo’n 145 miljoen passagiers vervoerde, kreeg alleen al in het tweede kwartaal van dit jaar – april, mei en juni – een verlies van zo’n €1,5 miljard voor de kiezen. En de afgelopen maanden maakte Lufthansa bekend zo’n 22.000 banen, waaronder zo’n 1.000 piloten, te moeten schrappen. Als gevolg van alle ontwikkelingen moest de luchtvaartmaatschappij aankloppen bij de Duitse overheid, van wie het €9 miljard aan noodsteun ontving, waarbij de Duitse staat een belang nam van 20% in Lufthansa.

Karl-Ludwig Kley, voorzitter van de toezichtraad bij Lufthansa, geeft aan met Remco Steenbergen “een vooraanstaand financieel expert met uitgebreide ervaring in de kapitaalmarkten” aan boord te hebben gehaald. “Juist nu, gedurende deze moeilijke pandemie met haar ingrijpende gevolgen voor het luchtverkeer, is een internationale en alom gerespecteerde CFO voor Lufthansa belangrijker dan ooit. Niet alleen om de huidige crisis door te komen, maar ook voor de komende jaren, als we de financiële ondersteuning vanuit de staat moeten – en willen – afbouwen.”