Werken in strategy consulting: Maurits Krüger van OC&C Strategy

07 december 2020 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Hoe is het om als young professional te werken in de uitdagende wereld van de strategy consulting? Om daarachter te komen gingen we in gesprek met Maurits Krüger, die een kleine vier jaar geleden startte bij strategiekantoor OC&C Strategy Consultants: “Het is fantastisch om cliënten in dit tijdperk van ongekende verandering te helpen met hun strategische uitdagingen.”

Strategy consulting is onder studenten al jarenlang een van de meest gewilde branches om in te starten. Geheel verrassend is dat niet: uitdagende opdrachten, advies uitbrengen in de boardroom, een steile leercurve, meedenken over innovatieve businessmodellen – het hoort allemaal bij het werk van een strategy consultant.

Iemand die daarover kan meepraten is Maurits Krüger. Nadat hij in 2016 zijn dubbele master Behavioural Economics en Financial Economics had afgerond aan de Erasmus Universiteit, trapte hij in het voorjaar van 2017 zijn carrière af als Associate bij OC&C Strategy Consultants.

Maurits Kruger, Strategy Consultant bij OC&C

“De tijd is voorbijgevlogen”, zegt hij met een brede glimlach. “De afgelopen vier jaar heb ik zo’n 25 verschillende projecten gedaan voor tal van opdrachtgevers in uiteenlopende sectoren – denk onder meer aan private equity, retail, consumentengoederen, logistiek, leisure, non-profit en zware industrie. Ik heb zowel bekende namen als hele kleine nichespelers geholpen met hun strategische vraagstukken.”

“Zo heb meegeholpen aan het ontwikkelen van de meerjarenstrategie van een partij die lastige en zware logistiek wereldwijd verzorgt, waarbij mijn focus lag op Amerika. Aan de andere kant heb ik een procestransformatie begeleid binnen een van de grootste groothandelaren binnen Nederland.”

Om zo breed mogelijk ervaring op te doen, starten adviseurs bij OC&C Strategy Consultants als generalist. “Je doet veel verschillende type projecten in allerlei sectoren. Uiteindelijk kun je focussen op een sector naar keuze naarmate je richting het niveau van manager gaat. Deze keuze wordt vaak bepaald door eigen affiniteit en door reeds opgedane ervaring uit je eerste jaren. Uiteraard zal die sectorfocus vallen binnen het scala aan sectoren waarin wij het meeste werk doen: private equity, retail, consumer goods, travel, transport & logistics, technology, media & telecom, professional services, energy en education.”

Momenteel verdeelt Krüger zijn tijd tussen commercial due diligence-opdrachten en strategische projecten. “Die verdeling is ongeveer 50/50. Daarbij varieert de tijd die ik op een project zit van twee weken voor sommige due diligence-trajecten tot wel een halfjaar voor omvangrijke kostenbesparingen.”

Meedenken met het topmanagement

En? – nu hij aan zoveel verschillende opdrachten heeft mogen werken – maakt het werk van strategy consultant de hoge verwachtingen waar?

“Nou en of!”, zegt Krüger onmiddellijk. “Het is fantastisch om cliënten in dit tijdperk van ongekende verandering te helpen met hun strategische uitdagingen. Hoe moeten ze inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen? Hoe gaan ze om met disruptieve concurrentie? Waar liggen mogelijke groeikansen? Samen met het topmanagement werken we aan de toekomst van het bedrijf. En ondertussen kom je ook nog eens in aanraking met veel verschillende sectoren en bedrijven en leer je een brede range aan vaardigheden.”

Ook de steile leercurve valt bepaald niet tegen. “Je krijgt bij OC&C direct verantwoordelijkheid binnen projecten, afgestemd op jouw persoonlijke ontwikkelbehoefte. Binnen je team leer je veel van de directe feedback van collega’s en beoordelingen op projectbasis. Ook kies je een partner die jouw mentor wordt, waarmee je je langetermijnontwikkeling en -doelen kunt bespreken – ook als die buiten de consultancy liggen. En je hebt ook nog een buddy om mee te sparren over je ontwikkeling en voortgang.”

Naast deze sparringpartners is er binnen het internationale netwerk van OC&C Strategy Consultants ook altijd wel iemand te vinden die kan helpen met een inhoudelijk vraagstuk. “Het netwerk van OC&C is zeer indrukwekkend – verzin een niche en er is wel een expert.”

Een leven lang leren

Naast het snelle leren in de praktijk is er ook nog een uitgebreid trainingsprogramma. “Binnen OC&C Strategy wordt veel nadruk gelegd op het ontwikkelen van hard en soft skills door middel van trainingen gedurende je hele loopbaan bij het kantoor. Je doorloopt een set basistrainingen, aangevuld met trainingen voor jouw specifieke wensen.”

Daarin wordt bewezen dat leren zeker niet saai hoeft te zijn. “Er is een jaarlijkse trainingsweek met het voltallige Europese team van OC&C Strategy, vaak op een exotische locatie. Deze week staat in het kader van trainingen, maar ook het opbouwen van je internationale netwerk. Zo heb ik een jaar geleden samen met mijn internationale peers een week lang de training van ‘Coping with Conflict’ en ‘Influential Leadership Skills’ in Dubai gevolgd, met een stukje theorie en vooral heel veel rollenspellen.”

“Het is een leuke, dynamische en diverse groep aan collega’s, die stuk voor stuk slim, ambitieus en gemotiveerd zijn en er samen voor willen gaan.”

“Na ongeveer drie jaar krijg je bovendien ruimte om een MBA te doen, via een exchange tijdelijk mee te werken bij een van onze andere OC&C kantoren wereldwijd of via een secondment een kijkje in de keuken te nemen bij andere bedrijven.”

Tussen alle stakeholders in

En terwijl je je op persoonlijk en professioneel vlak ontwikkelt, krijg je natuurlijk ook steeds meer verantwoordelijkheden als adviseur. Na een kleine twee jaar groeide Krüger door tot Senior Associate, en afgelopen september is hij gepromoveerd tot Consultant.

“Waar je als Senior Associate de leiding hebt over een gedeelte van het project, word je in de rol van consultant ingezet als projectmanager, waarbij je verantwoordelijk bent voor het gehele project. Op dagelijkse basis heb ik nu de leiding over een eigen team – variërend in grootte per project – waar ik fulltime de projecten mee uitvoer, met parttime begeleiding van een senior manager en de partners. Op die manier helpen we onze cliënten met hun vraagstukken. Je zit dus tussen alle stakeholders in: de cliënt, je team en je eigen senior management.”

Dynamische groep collega’s

Voorlopig zit Krüger in ieder geval nog helemaal op zijn plek bij OC&C Strategy Consultants. Naast de interessante opdrachten, het waardevolle netwerk en de ontwikkelmogelijkheden komt dat uiteraard ook door de mensen waar hij elke dag mee mag werken.

“Het is een leuke, dynamische en diverse groep aan collega’s, die stuk voor stuk slim, ambitieus en gemotiveerd zijn en er samen voor willen gaan”, vertelt hij enthousiast. “Daarnaast zie je ook veel oud collega’s die graag nog langskomen op kantoor en in nauw contact staan met veel van onze huidige collega’s. Er worden vriendschappen voor het leven gemaakt.” 

Daarbij helpt het natuurlijk ook dat OC&C er alles aan doet om te zorgen er ook buiten de opdrachten meer dan genoeg te beleven is.

“Zo zijn er normaal gesproken regelmatig sociale activiteiten met het gehele kantoor. Denk hierbij aan de jaarlijkse hoogtepunten – zoals de skitrip, het kerstfeest en het AC&C weekend, om er een paar te noemen – maar ook de sportactiviteiten, diners en borrels. Het is jammer genoeg nu met Covid-19 natuurlijk wat lastiger, maar als we straks eindelijk weer samen activiteiten kunnen ondernemen, zal het des te gezelliger zijn!”, besluit Krüger.