Als student aan de slag binnen de juridische advisering
Studenten die als juridisch adviseur aan de slag willen gaan kunnen meerdere kanten op. Een rondje langs twee gebieden die erg in trek zijn – het sociaal-juridisch en zakelijk-juridisch domein – en welke opleidingen hiervoor van pas komen.
Werken in het sociaal-juridisch werkterrein kan divers van aard zijn, omdat het mogelijk is om bij uiteenlopende instellingen of organisaties aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld bij de sociale dienst, bij een woonstichting, in de jeugdhulpverlening of in gemeenteland – al deze organisaties hebben werkplekken voor startende juridische adviseurs.
Ook zijn er mogelijkheden om bij de kinderbescherming te gaan werken, of bij de reclassering, een instantie die personen begeleidt die als gevolg van het (vermoeden van het) plegen van een strafbaar feit met politie of justitie in aanraking zijn gekomen. Dit zijn instellingen waar niet alleen de juridische werkzaamheden belangrijk zijn, maar waar ook het welzijn centraal staat.
Het zakelijk-juridisch werkterrein is anders ingericht dan het sociaal-juridisch werkterrein. In de zakelijke dienstverlening speelt het sociale aspect minder een rol. Bijvoorbeeld als je aan het werk gaat als jurist bij een verzekeringskantoor om schadeclaims te behandelen. Of als je als met een rechtenopleiding bij een advocatenkantoor gaat werken om strafrechtzaken te behandelen. Zo is het eveneens mogelijk om binnen de zakelijke juridische dienstverlening te werken op het gebied van bedrijfsjuridische ondersteuning. Of om als notaris te werken in de juridische dienstverlening, deze heeft een dienstverlenende rol met betrekking tot het geven van juridisch advies en treedt onafhankelijk op.
Opleidingen
Er zijn afhankelijk van de voorkeur voor een werkgebied binnen de juridische dienstverlening uiteenlopende opleidingen beschikbaar. Bijvoorbeeld een mbo-opleiding tot juridisch medewerker. Daarmee heeft men onder meer de mogelijkheid om aan het werk te gaan bij overheidsinstanties om klantdossiers te beoordelen. Bij overheidsinstanties valt er dan te denken aan het UWV, de Belastingdienst of aan de gemeente.
Een hbo-opleiding sociaal-juridische dienstverlening kan een geschikte ingang vormen om op sociaal-juridisch werkterrein te gaan werken. Studenten die deze kant op willen gaan kunnen bijvoorbeeld ook de opleiding bachelor psychologie, de opleiding pedagogiek of een juridische master afronden.
Rechtenstudenten op universitair niveau kunnen als jurist aan de slag in het bedrijfsleven of publieke sector, of bij een advocatenfirma starten en na het behalen van een vervolgopleiding de titel van advocaat krijgen. De rechtenopleiding op universitair niveau biedt bovendien uiteenlopende mogelijkheden voor specialisatie, bijvoorbeeld in notarieel recht of in fiscaal recht.