Gebruik monitoring om IT-landschap in de gaten te houden

16 november 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De sterke toename van het gebruik van data legt een steeds grotere druk op het IT-landschap. Een van de gevolgen hiervan is dat de monitoring van de IT-keten belangrijker wordt, omdat ‘downtime’ nu eenmaal meer impact heeft.

IT-experts verbeteren al jaren de manier waarop het IT-landschap gemonitord kan worden. Slimmere technologie en nieuwere tools maakt dat ‘Big Brother’ vandaag de dag ieder systeem, elke applicatie en alle mogelijke bedrijfskritische informatiestromen kan volgen.

De toenemende onderlinge verbondenheid van systemen maakt het tot een strategisch onderwerp, geeft Marcel van Gemert, een DevOps Engineer bij Virtual Sciences (onderdeel van Conclusion) aan: “IT-landschappen worden steeds groter en complexer, met als gevolg meer en complexere integraties tussen systemen. Omdat elke keten zo sterk als de zwakste schakel is, is het noodzakelijk de volledige keten te monitoren.”

Hoe gaat zoiets? De klassieke methode van monitoring is actieve monitoring, volgens Van Gemert “een aanpak waarbij een alert wordt gegenereerd op het moment dat er problemen ontstaan of dreigen te ontstaan”.

Gebruik monitoring om IT-landschap in de gaten te houden

Met IT vandaag de dag als cruciaal element, stappen steeds meer IT-afdelingen over naar trendmonitoring, oftewel predictive monitoring. “Deze aanpak maakt gebruik van een vooruitziende blik. Op basis van trends wordt geprobeerd om te voorspellen wanneer er problemen ontstaan, zodat je preventief kunt handelen”, legt Van Gemert uit.

Deze aanpak is vanuit de industriële wereld komen overwaaien, waar grote auto-, vliegtuig- en machinebouwers predictive monitoring gebruiken om hun productieproces te optimaliseren. Want downtime van een systeem kan immers van invloed zijn op de gehele keten en dat brengt weer hoge kosten met zich mee. Ook in de wereld van asset management wordt trendmonitoring met open armen ontvangen.

In de IT is het niet anders. erkent ook Van Gemert: “Je kunt niet langer volstaan met het monitoren van de silo’s. Want je hebt naast meer componenten ook nog eens te maken met meer datacenters, meer applicaties en meer netwerkverbindingen.” Hij vervolgt: “In een hybride multi-cloud-omgeving, gecombineerd met microservices, zijn zowel actieve ketenmonitoring als trendmonitoring onontbeerlijk. Actieve ketenmonitoring stelt je namelijk in staat veel sneller de oorzaak te achterhalen.”

Voor bedrijven die nog slimmer te werk willen gaan adviseert Van Gemert om kunstmatige intelligentie (AI) toe te voegen aan de mix. “De meerwaarde van AI is dat je correlaties kan vinden die andere systemen of mensen nooit hadden kunnen opsporen. In securityland is het gebruik van AI in monitoring al heel gebruikelijk, in de IT-operationswereld is het nog geen gemeengoed. Maar de vooruitzichten zijn veelbelovend en verdienen het om nauw in de gaten te worden gehouden.”