Breng de toekomst in kaart met ‘applied futures thinking’
Boetiekadviesbureau Minkowski organiseert in november in samenwerking met de prestigieuze Columbia University School of the Arts een tweedaags live onlineprogramma gericht op het ontwikkelen van coronaproof bedrijfsstrategieën. Vijf vragen aan Minkowski-oprichter Jörgen van der Sloot over de samenwerking.
De opleiding is een onderdeel van het curriculum van Columbia University. Waarom werken ze met jullie samen?
We hebben bij Minkowski een methode ontwikkeld om de mogelijkheden van de toekomst in kaart te brengen en vanuit die toekomstige mogelijkheden terug te redeneren naar vandaag. Dit heet ‘applied futures thinking’ en we hebben het bewezen succesvol toegepast in ons werk met klanten. Deze creatieve manier van toekomstdenken is uniek in de wereld en ontbrak vooralsnog in het curriculum van de School of the Arts.
Deelnemers van het programma ontvangen na afloop ook een certificaat van deelname, wat aantoont dat het ook vanuit Columbia University als een waardevolle methode wordt gezien.
Na het volgen van de opleiding zijn deelnemers in staat om tot ‘innovatieve breakthroughs’ te komen. Waar hebben we het dan precies over?
Het RE:START Lab is heel bewust geplaatst in de context van de huidige Covid-19 crisis. Deze crisis resulteert in een fundamentele verschuiving in onze economie, cultuur en samenleving als geheel. Meerdere sectoren zullen zichzelf als gevolg daarvan opnieuw uit moeten vinden. Vooralsnog zie je dat veel organisaties in een survival modus verkeren en het proberen uit te zingen tot alles weer ‘normaal’ zal zijn. Maar ‘normaal’ zal nooit meer normaal zijn: het is een illusie om te denken dat deze crisis over een tijdje geen effect meer zal hebben.
Je zult dus uit je gebaande paden moeten treden en je huidige manier van kijken naar je eigen omgeving moeten doorbreken. Alleen dan kun je nieuwe mogelijkheden in kaart gaan brengen en je organisatie letterlijk herstarten. Het lab helpt je om dat te doen. Niet alleen door de methodes die je aangereikt krijgt, maar ook omdat je dit samen doet met mensen van over de hele wereld.
Waarom is toekomstgericht plannen en denken nu zo anders in vergelijking met het pre-coronatijdperk?
Je kunt stellen dat tót de coronacrisis alles zich altijd binnen een bepaalde bandbreedte voltrok. Natuurlijk was er sprake van continue verandering en technologische innovaties hebben zeker grote disrupties teweeggebracht, maar de culturele verschuivingen die de wereld op dit moment doormaakt zijn veel fundamenteler dan dat. En die worden echt niet alleen door het virus veroorzaakt.
Dat betekent dat de toekomst over meerdere lagen in de samenleving beweegt en dat maakt het eindresultaat complex en onoverzichtelijk. Het traditionele ‘plannen’ is in die zin onmogelijk geworden omdat je met veel minder zekerheid beslissingen moet nemen die verstrekkende gevolgen hebben. Je zult dus moeten leren om ‘plannen te maken’ die niet vanuit het nu met de blik op de toekomst gericht tot stand komen, maar juist vanuit mogelijke toekomsten teruggeredeneerd naar vandaag tot stand komen.
Dat is een fundamenteel andere manier van kijken, denken en doen: je begint namelijk in de toekomst en niet in het heden. Wij spreken daarom ook nooit over ‘de toekomst’ maar praten altijd in het meervoudige ‘toekomsten’. Door meerdere toekomsten in kaart te brengen, die relevant zijn voor jouw organisatie, ben je in staat betere beslissingen in het nu te nemen. De coronacrisis heeft meer dan eens duidelijk gemaakt dat de wereld écht instant kan veranderen en dat het dus loont om ook met dat soort scenario’s rekening te houden.
Het programma belooft interactief te zijn. Hoe doen jullie dat virtueel en online?
Wij ontwerpen en faciliteren al jaren online sessies. We weten dus inmiddels goed wat wél werkt en wat niet. Een toekomst kun je nooit vóór iemand ontwikkelen, maar moet je altijd samen mét iemand tot stand brengen. In de basis is onze aanpak dus altijd al co-creatief geweest en dat helpt als je iets interactief online wilt doen. Tijdens het programma zullen we gebruikmaken van verschillende online tools zoals Miro en ook Sessionlab om het programma te ontwerpen.
Het lab zelf wordt in Zoom gedaan gezien de vele mogelijkheden rondom break out rooms. Maar belangrijker dan dat is dat het ontwerp geen traditionele classroom set-up is, daar geloven wij niet echt in. Online classes kun je ook asynchroon kijken, terwijl je voor samenwerking toch echt synchroon aan de slag moet.
Naast de benodigde kennisoverdracht is er dus veel ruimte voor co-creatie in verschillende breakouts en dompelen we soms mensen onder in online experiences die we speciaal voor dit programma ontworpen hebben om de deelnemers mogelijke toekomsten ook te laten ervaren. Maar denk ook het verbinden van mensen met elkaar op sociaal niveau en het gebruiken van offline materialen, bijvoorbeeld door het opsturen van een box met markers, post-its en andere materialen voorafgaand aan de sessie om tijdens de online sessie te gebruiken.
Tot slot, de opleiding levert tal van strategische plannen op. Blijven jullie als Minkowski ook betrokken bij de realisatie hiervan?
Nee, in principe niet. Het RE:START Lab is echt bedacht om deelnemers de tools en vaardigheden bij te brengen om in deze onzekere tijd weer wat grip te krijgen op de toekomst. Het is geen onderdeel van het lab dat je daarna geholpen wordt met de uitvoering van dat wat je bedacht hebt. Die realisaties vergen een veel grotere commitment dan we met dit lab voor ogen hebben. Vanzelfsprekend kunnen we vanuit Minkowski altijd kijken waar we kunnen ondersteunen in het verder vormgeven van de geformuleerde toekomstbeelden.
De ervaring met andere programma’s die we met Columbia University gedaan hebben, laat wel zien dat er een hechte community ontstaat die continu contact met elkaar blijft houden. Er zijn verschillende voorbeelden van voormalige deelnemers die met elkaar zijn gaan ondernemen of met elkaar zijn gaan samenwerken, omdat ze een idee kregen en een plan ontwikkelden waar ze verder mee wilden gaan.