Adviesbureaus helpen verzekeraar VGA met nieuwe schadeportaal

14 oktober 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

VGA Verzekeringen heeft een nieuw online portal voor de afhandeling van schadeclaims in gebruik genomen. De portal werd gebouwd met behulp van Mendix-technologie en opgeleverd in samenwerking met Bizzomate.

Met het kersverse VGA Schadeportaal kan de verzekeraar nauw samenwerken met klanten in één omgeving, waar claims zowel worden ingediend als verwerkt. De nieuwe oplossing stelt VGA volgens Egon Jacobs, directeur bij VGA en verantwoordelijk voor de schadeafdeling, in staat om het proces te versnellen, de efficiency te verbeteren en klanten 24/7 inzicht te bieden in de status van hun claim.

De migratie naar een nieuw systeem was deels ingegeven door de toenemende wensen van klanten, maar ook vanuit het feit dat het vorige systeem niet langer voldeed aan de interne behoeften. Jacobs legt uit: “In het systeem dat we hadden was het alleen mogelijk voor klanten om de schade te melden. Klanten wilden echter meer controle hebben over het schadeproces en beter inzicht krijgen in de status van de claim.” 

En voor de customer service-afdeling van VGA geldt dat “snelle communicatie gedurende de behandeling van de claim essentieel is”. Het nieuwe system is hier vele malen effectiever in, en biedt daarnaast klanten via een webportal 24/7-inzicht in de status van claims. 

Adviesbureaus helpen verzekeraar VGA met nieuwe schadeportaal

Waar de voor de hand liggende oplossing de overgang naar een standaardapplicatie zou zijn geweest, werd hier na een onderzoeksfase van afgezien. Het bleek namelijk dat de integratie tussen dergelijke applicaties en het basissysteem een moeizaam proces zou zijn.

BCE Consulting, een adviesbureau uit Bilthoven, begeleidde VGA bij dit proces. De betrokken consultants wezen de verzekeraar op de mogelijkheden om zelf een applicatie te bouwen, en hiervoor een low-code platform te gebruiken. Jacobs zegt hierover: “We waren niet bekend met low-code, maar zagen al snel dat het ons een zeer flexibele en kostenefficiënte omgeving kon bieden.” 

Keuze voor low-code

Na een selectietraject – het snelgroeiende low-code segment kent inmiddels tal verschillende softwareleveranciers – viel de keuze op Mendix. De software biedt een visueel, modelgebaseerd platform dat het proces van softwareontwikkeling laagdrempeliger maakt en automatiseert. Zo wordt bijvoorbeeld programmeren vervangen door visuele ‘drag-and-drop’ componenten. “De technologie van Mendix kwam het beste tegemoet aan onze eisen op het gebied voor flexibiliteit en het faciliteren van samenwerking tussen ontwikkelaar en de product owner”, legt Jacobs uit.

Ter ondersteuning van de bouw- en implementatiefase haalde VGA Verzekeringen de expertise van Mendix-partner Bizzomate in huis. Het digitaal adviesbureau ontwikkelde het schadeportaal, hierbij gebruikmakend van verschillende mogelijkheden van het Mendix-platform, zoals de uitgebreide functionaliteit om efficiënt samen te werken, de beschikbaarheid van vele widgets en een ontwikkelproces dat vele malen sneller is dan traditionele methoden. 

Inmiddels is de nieuwe applicatie live gegaan, en wordt het volop gebruikt door klanten en medewerkers. Jacobs is erg te spreken over het product: “VGA Schadeportaal maakt het proces van het rapporteren van de schade en het verwerken van claims consistent. Bovendien voorziet de portal ons van managementinformatie over bijvoorbeeld de efficiëntie van het proces en hoe we effectiever onze workload kunnen beheren. Dit was voorheen niet mogelijk.”

Het allerbelangrijkst is echter de stap voorwaarts in de klantdienstverlening. “Het is een enorme stap vanuit waar we vandaan komen en helpt ons om de klanttevredenheid te verbeteren. De nieuwe portal heeft ons toekomstbestendig gemaakt.”

Sjonny Calis, product owner van de portaal, voegt toe dat het ook een bijdrage levert aan verdere verbetering. De flexibiliteit van low-code technologie biedt namelijk de mogelijkheid om eenvoudig nieuwe functionaliteiten toe te voegen. “We hebben nu een hele flexibele oplossing waarmee we continu onze processen en communicatie met onze klant kunnen optimaliseren.” 

Marc Gelissen, de oprichter van Bizzomate, noemt het schadeportaal van VGA tot slot “een innovatieve voorloper in de verzekeringsbranche”.