ESG-risico’s steeds vaker op agenda van pensioenfondsen

01 oktober 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Steeds meer pensioenfondsen nemen ESG-overwegingen en risico’s mee in hun portfoliokeuzes. Dat blijkt uit onderzoek van Mercer.

Het belang van ‘environment, social en governance’, oftewel ESG, heeft in de afgelopen tien jaar een belangrijke plek ingenomen binnen investeringsstrategieën. Dit geldt in het bijzonder voor grote pensioenfondsen, staatsinvesteringsfondsen en zeer vermogende particulieren.

Het onderzoek van Mercer toont aan dat de overgrote meerderheid (89%) van de pensioenfondsen tal van ESG-risico’s meeneemt bij het maken van investeringsbeslissingen. Ter vergelijking: een jaar geleden ging het slechts om 55% van de pensioenfondsen. 

Pensioenfondsen en ESG-risico’s

Terwijl 85% van de respondenten zegt dat wet- en regelgeving zijn focus op ESG-risico’s blijft vergroten, geeft een groeiend aandeel (51%) aan ESG-risico’s in zijn investeringsstrategie op te nemen, omdat deze een mogelijke impact hebben op het beleggingsrendement. Een jaar eerder ging het om 29%. Dit illustreert dat fondsen de vruchten plukken van hun groeiende bewustzijn op investeringen met een purpose of sociale impact

Waar in 2019 slechts 14% van de pensioenfondsen klimaatrisico’s in zijn beleggingsagenda opnam, gaat het volgens het onderzoek van Mercer vandaag de dag om maar liefst 54%. Van de pensioenfondsen die klimaatveranderingsrisico’s niet in hun investeringsstrategie opnemen (46%) zegt slechts 7% dat binnen een jaar wel te gaan doen.

Volgens de onderzoekers van Mercer zijn beleggers zich er wel steeds meer van bewust dat negatieve maatschappelijke gevolgen van hun investeringen tot reputatieschade kunnen leiden. Zo kreeg in 2019 een van de grootste pensioenfondsen ter wereld, het Nederlandse ABP, kritiek vanwege zijn aanhoudende investeringen in organisaties die op ramkoers liggen met de Parijse klimaatdoelstellingen (denk bijvoorbeeld aan oliebedrijven).

Uit een analyse uitgevoerd door vier milieu-ngo’s – Both ENDS, Fossielvrij NL, Greenpeace Nederland en Urgewald – blijkt dat de investeringen van het ABP in fossiele brandstoffen zijn gestegen van €14 miljard in 2015 naar €16,5 miljard in 2018, wat in vergelijking met andere Europese pensioenfondsen buitenproportionele bedragen zijn.

Goverance, beliefs and policy

Jo Holden, European Director of Strategic Research bij Mercer, vindt het bemoedigend om te zien dat institutionele beleggers in toenemende mate ESG-risico’s opnemen in hun investeringsagenda: “Om op de lange termijn mentaliteitsveranderingen te realiseren, moeten beleggers zelf het nut inzien van ESG-risico’s. We zien dit bewustzijn toenemen: steeds meer pensioenfondsen zien dat het serieus nemen van ESG-risico’s het rendement van hun investeringen positief kan beïnvloeden.”

Toch wordt de daad niet altijd bij het woord gevoegd. Terwijl 88% van de pensioenfondsen zegt dat in het beleggingsbeleid van hun fonds ESG-kwesties zijn opgenomen, heeft minder dan één op de tien van deze fondsen een speciaal team opgezet dat zich uitsluitend richt op verantwoord investeren. En verder heeft slechts 27% van de pensioenfondsen in een openbare verklaring zijn ESG-aanpak nauwkeurig uiteengezet.

In gerelateerd nieuws, zijn volgens een recent onderzoek van Alvarez & Marsal activistische aandeelhouders eerder geneigd bedrijven aan te pakken die hun ogen sluiten voor ESG thema’s.