Adviesbureaus werken mee aan Masterplan Arenapark

19 oktober 2020 Consultancy.nl

Het Hilversumse Arenapark gaat de komende jaren op de schop. Het gebied – waar sporten, werken en leren samenkomen – moet er ruim 85.000m2 aan extra vloeroppervlak en 2.000 tot 4.000 arbeidsplaatsen bij krijgen. Ook zijn er plannen om het treinstation te verplaatsen en een fiets-/looptunnel of -brug aan te leggen. Bij de ontwikkeling van het zogeheten ‘Masterplan Arenapark’ waren verschillende adviesbureaus betrokken.

In het zuidoosten van Hilversum ligt het Arenapark, één van de grootste kantorenlocaties van de Gooi en Vechtstreek. Het park is vooral bekend vanwege de grootste gebruiker van kantoorruimte: sportkledinggigant Nike is er gevestigd met zijn EMEA-hoofdkantoor.

Geheel in lijn met de activiteiten van Nike, speelt naast werken ook sport een centrale rol in het Arenapark. Nike heeft er zelf diverse sportfaciliteiten en daarnaast biedt het park onderdak aan het MBO College Hilversum – met onder andere de opleiding sport en bewegen – en aan tennisclub HLTC en de Gooische Atletiek Club. De nu monumentale Dudoktribune van de Gooische Atletiek Club werd zelfs gebruikt tijdens de Olympische Spelen in 1928, aangezien Amsterdam niet alle sporten kon faciliteren.

De ontwikkeling van het Arenapark zelf startte in 1990. Het gebied is echter nooit geheel afgemaakt. Verschillende percelen liggen nog braak en een groot deel van de openbare ruimte is niet aangelegd of heeft een tijdelijke inrichting. Daarmee is het Arenapark ook het enige kantorenpark in de regio met een grote capaciteit voor nieuwe kantoren.

Werken, wonen, sporten en leren

Daarom is het project ‘Masterplan Arenapark’ gestart. Hierin worden plannen opgesteld om het Arenapark tussen nu en 2035 door te ontwikkelen tot een “toekomstbestendig en bruisend bedrijvenpark waar werken, wonen, sporten en leren elkaar versterken”. Nadat een eerste versie van het plan op verzoek van de Hilversumse gemeenteraad werd aangepast ligt er nu het ‘Masterplan Arenapark 2.0’, waar de gemeenteraad zich deze zomer unaniem achter heeft geschaard.

Adviesbureaus werken mee aan Masterplan Arenapark

Het plan zet in op ruim 85000 m2 extra vloeroppervlakte, bijna een verdubbeling ten opzichte van de huidige ruim 100.000 m2. Ruim de helft hiervan (48000 m2) is bestemd voor kantoorruimte. De overige 37.000 m2 is voor andere functies zoals een zwembad, een indoor sporthal, een actionsporthal, een hotel en (mogelijk) de vestiging van een internationale school. Ook is er ruimte voor minimaal 100 woningen voor bijvoorbeeld één- en tweepersoonshuishouden, young professionals of studenten.

Er zijn ook plannen om het huidige NS Station Sportpark een paar honderd meter te verplaatsen, zodat het meer centraal in het Arenapark komt te liggen. Dit blijkt technisch haalbaar, maar er wordt nog onderzoek gedaan om vast te stellen of het ook financieel haalbaar is. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheid om op korte termijn al op de plek van het toekomstige stationsplein een passage voor voetgangers en fietsers over of onder het spoor te maken, waardoor het Arenapark en het bedrijvenpark Laapersveld beter met elkaar zijn verbonden.

Verder moet duurzaamheid centraal staan in de verdere ontwikkeling van het park. Naast vergroening van het park in de vorm van heidebegroeiing, moeten nieuwe gebouwen energieneutraal worden gebouwd. Denk aan energieopwekking op daken, gevels en in de openbare ruimte, en hemelwater dat wordt opgevangen en kan dienen als koeling voor een stenige omgeving en voor bewatering van het groen.

Externe adviseurs

Het plan werd ontwikkeld in samenwerking met verschillende adviesbureaus. Goudappel Coffeng dacht mee over mobiliteit en ruimte, Buiting Advies over groen en duurzaamheid en Drijver en Partners bracht sportexpertise in. Daarnaast schreven ook stedenbouwkundig bureau PosadMaxwan en ingenieursadviesbureau Sweco mee aan het plan.

Projectwethouder Annette Wolthers toont zich verheugd over het plan dat er nu ligt: “Ik ben vooral blij met de nieuwe mix aan functies waardoor er niet alleen meer kantoorruimte komt, maar er ook plaats is voor al die andere wensen van de gemeenteraad op het gebied van wonen, sport en leren. Tel daar de ambities voor duurzaamheid en bereikbaarheid bij op, dan vind ik dat we de kwaliteit van het Arenapark hiermee substantieel kunnen verbeteren.”


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup