Grote deal in de specerijenbranche. Dit waren de dealmakers

14 september 2020 Consultancy.nl

Vorige week werd een grote deal gesloten in de specerijenwereld. Twee oer-Hollandse bedrijven, Royal Polak en De Weerd, zijn overgenomen door Barentz en gaan met hulp van de nieuwe eigenaar proberen de wereld te veroveren. Een rondje langs de dealmakers die dit achter de schermen mogelijk maakten.

Kaneel uit Steenwijk gaat straks de hele wereld over”, zo kopte het FD onlangs. Het illustreert de torenhoge ambities die ten grondslag liggen aan de krachtenbundeling tussen de drie bedrijven.

Royal Polak richt zich al 166 jaar op de verkoop van kaneel. Niet aan consumenten, alleen aan ander bedrijven zoals bakkers. Zusterbedrijf De Weerd, net als Polak gevestigd in het Overijsselse Steenwijk, richt zich op andere specerijen, onder meer voor kip en ander vlees.

Nieuwe eigenaar Barentz International is een Amsterdams handelsbedrijf dat in meer dan zestig landen actief is met de distributie van ingrediënten voor voedings-, farmacie- en gezondheidsproducten. Afgelopen najaar nam de Britse investeerder Cinven een meerderheidsbelang in Barentz en sindsdien zijn de pijlen gericht op sneller groei. Het bedrijf wil wereldleider worden binnen de life sciences- en voedingsbranche, en ziet de overname van zusterbedrijven Royal Polak en De Weerd als krachtige stap voorwaarts.

Royal Polak richt zich al 166 op de verkoop van kaneel

“Beide bedrijven passen heel goed in het Barentz-productportfolio. Zowel De Weerd als Royal Polak is complementair aan onze life sciences-activiteiten”, aldus CEO Hidde van der Wal. “We zien ook uitstekende nieuwe kansen om te groeien in andere delen van de wereld, zoals de VS en Zuid-Amerika. Het is een droomcombinatie die ons in staat stelt kwaliteit en expertise te bieden aan onze klanten.”

Het initiatief voor de dubbele overname lag echter niet bij Barentz, maar bij Jac Sars, de verkopende eigenaar van Royal Polak en De Weerd. Toen zijn twee dochter geen interesse bleken te hebben om zijn bedrijf voort te zetten, besloot hij over te gaan tot verkoop. Daarvoor schakelde hij Squarefield in. Managing partner Matthijs Dekker, director Paul Huizinga en associate Sanne Simons zochten een geschikte overnamekandidaat en ondersteunden tevens de rest van het dealtraject.

De gesprekken met Barentz namen meer dan negen maanden in beslag. De complexiteit van de overname zat hem onder andere in de waardering van de enorme kaneelvoorraden van Polak en het feit dat Sars als voorwaarde had gesteld dat de twee bedrijven in Steenwijk zouden blijven.

“Het geeft een goed gevoel dat Barentz de bedrijven verder kan helpen groeien en internationaliseren.”

Toen de partijen het eens waren over de belangrijkste voorwaarden werden de overige dealmakers aan boord gehaald, die ervoor zorgden dat alle aspecten van de deal gestructureerd werden afgehandeld. Namens Sars verzorgde Grant Thornton (Arjan van Oosten, Peter Pennings) het belastingadvies en DeBreij (Dennis de Breij, Constantijn Jonker, Frederique Richert) de juridische ondersteuning. Barentz schakelde KPMG in voor de financiële due diligence en het belastingadvies en Biesheuvel Jansen (Inge Timmerman, Rutger Jansen) voor de juridische ondersteuning.

Sars heeft al zijn aandelen van de hand gedaan. Dat was geen makkelijke beslissing, zo vertelt hij, “maar het geeft een goed gevoel dat Barentz de bedrijven verder kan helpen groeien en internationaliseren. Barentz is bekend, deelt onze filosofie en ondernemers-DNA en is de best mogelijke nieuwe aandeelhouder om een fantastische nieuwe toekomst voort te zetten voor alle belanghebbenden.”

Terwijl hij zijn belang nu heeft verkocht, kan Sars nog wel zien hoe het Royal Polak en De Weerd vergaat in de plannen om de wereld te veroveren: hij blijft aan boord als bestuurslid en strategisch adviseur. “De heer Jac Sars heeft een enorme schat aan ervaring, en we zijn verheugd dat hij ons kan bijstaan in het voortzetten van de excellente kwaliteit en groei van beide ondernemingen”, aldus Van der Wal.