APG en The Glue lanceren pensioentechnologie-firma Hyfen

04 september 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

APG heeft zijn krachten gebundeld met The Glue om gezamenlijk Hyfen te lanceren, een spin-off bedrijf gespecialiseerd in digitale innovaties en het automatiseren van pensioenactiviteiten.

Het oprichtende team van Hyfen ontstond enkele jaren geleden intern binnen APG, met €524 miljard aan beheerd vermogen het grootste pensioenfonds van Nederland. Als onderdeel van de digitale innovatieagenda van het bedrijf heeft APG een team samengesteld en de opdracht meegegeven om de manier waarop pensioengelden van en naar het eigen vermogen vloeien, te verbeteren.

In de huidige vorm is het uitvoeren van pensioenoverdrachten van het ene fonds of trustee naar het andere, een tijdrovend en duur proces. Tegelijkertijd is het voor pensioengerechtigden een vervelend proces, dat bovendien ingewikkeld kan zijn. Om het proces te stroomlijnen en de klantervaring te verbeteren, ontwikkelde het Hyfen-team Mijnwaardeoverdracht.nl.

Dit initiatief houdt er een gedigitaliseerde en industriebrede benadering van pensioenoverdrachten op na, en maakt het voor pensioentrekkers mogelijk om op eenvoudige wijze het volledige proces online door te voeren. Achter de schermen wordt de verbetering aangestuurd door automatisering – inclusief blockchain-gebaseerde technologie – en onderlinge samenwerking tussen verschillende grote pensioenuitvoerders in het land.

APG en The Glue lanceren pensioen technologie firma Hyfen

Mijnwaardeoverdracht.nl wordt momenteel geïmplementeerd door een eerste groep van vier grote klanten, waaronder APG. Later dit jaar zal er een bredere go-live plaatsvinden in samenwerking met meer spelers uit de sector.

Na een belangrijke bijdrage te hebben geleverd aan het vroege succes van Hyfen, heeft het managementteam van APG nu besloten de spin-off af te splitsen. Zodoende kan de unit andere partijen bedienen zonder directe belangenverstrengeling en kan de groei versneld worden.

Gerard van Olphen, voorzitter van de raad van bestuur van APG, geeft aan: “Door Hyfen op afstand te positioneren, blijven onze pensioenfondsklanten en hun deelnemers profiteren van de kennis en kunde van deze professionals – terwijl ze tegelijkertijd andere pensioenfondsen en deelnemers toegang geven tot hun innovatieve diensten.”

Het tienkoppige team van Hyfen, geleid door directeur Hidde Terpoorten, wordt bijgestaan door meerderheidsaandeelhouder The Glue, zelf een spin-off van het pan-Europese financial services-consultancykantoor Projective. Gedurende de afgelopen periode leverde The Glue (samen met Projective) advies en ondersteuning, en de firma blijft nu aan Hyfen verbonden als een ‘trusted partner’.

Meerderheidsaandeelhouder: The Glue

Paul Grimbers, CEO van The Glue, legt uit waarom het bedrijf zich bij de onderneming heeft aangesloten: “Er moet nog veel gebeuren binnen het Europese speelveld van pensioendienstverleners. Door onze krachten te bundelen en te focussen op het creëren van platformen met innovatieve data-uitwisseling willen we toegevoegde waarde leveren binnen dit domein.”

Door de krachtenbundeling zal Hyfen kunnen putten uit The Glue’s ecosysteem van innovatie- en technologiepartners, waaronder talentincubator Exellys en durfkapitaalinvesteerder Smartfin, evenals van de diepgaande expertise van het bedrijf in het financial services-segment.

Voor Projective volgt de deal op vergelijkbare partnerships die het bedrijf in heel Europa heeft gesloten. Corjan Mol, de Managing Partner van Projective in Nederland, geeft aan dat hij verheugd is over deze mogelijkheid om de beproefde aanpak op de Nederlandse markt te brengen. “We zijn trots dat we ons ecosysteem uit kunnen breiden in Nederland. Dit sluit aan op alles waar wij in geloven: geweldige mensen, innovatie, samen doen, digitalisering, platforming en investeren in een betere toekomst.”

Tegelijk met de uitrol van Mijnwaardeoverdracht.nl verkennen Hyfen en The Glue momenteel “andere nieuwe mogelijkheden” om de pensioensector te verbeteren.