Rik Stikkelbroeck over zijn betrokkenheid bij IT4Kids

26 augustus 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Naast dat hij een van ‘s lands leidende dealmaker is in het IT- en technologiesegment, is Rik Stikkelbroeck ook verbonden aan IT4Kids, een non-profit organisatie die zich inzet voor kinderen voor wie sport en spel niet vanzelfsprekend zijn.

Nederland is één van de rijkste landen ter wereld. Toch groeien ruim 423.000 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. Dat is maar liefst één op de acht kinderen. Veel kinderen uit deze groep missen de kans om te kunnen sporten.

Stichting IT4Kids, opgericht door ervaren ondernemer Jordy Kool, zet zich in voor kinderen waarvoor sport en spel niet vanzelfsprekend is. De stichting zamelt gebruikte en afgeschreven hardware in en schenkt, namens de donateur, de waarde hiervan aan projecten van goede doelen die zich inzetten voor kinderen.

IT4Kids

IT4Kids beschikt over een Adviesraad. Daarin zitten zeven ondernemers en leiders van organisaties die de stichting steunen, en deze voorzien van waardevolle expertise, advies en ondersteuning. Sinds begin 2019 maakt ook Rik Stikkelbroeck deel uit van de Raad van Advies.

Stikkelbroeck is een van de oprichters en partners van Hogenhouck m&a, een boutique M&A-kantoor uit Den Haag. Vanuit zijn zakelijke ervaring kan Stikkelbroeck naar eigen zeggen IT4Kids op verschillende manieren verder brengen: “Als lid geef ik mijn feedback en advies en denk ik strategisch mee, iets wat ik graag en met plezier doe. Als ondernemer weet ik een bedrijf op te bouwen, en ‘iets’ uit de klei trekken vind ik een interessant aspect wat ook nog speelt bij IT4Kids.”Rik Stikkelbroeck over zijn betrokkenheid bij IT4KidsOver zijn toetreding in 2019 vertelt hij: “Anderhalf jaar geleden vroeg IT4Kids of ik wilde toetreden tot de Raad van Advies. Een hele mooie vraag die voor mij ook als heel logisch klonk. Ik ken de IT-markt en heb een groot netwerk in deze wereld waarmee ik kan bijdragen, vooral door mensen te enthousiasmeren voor IT4Kids.” De ervaren M&A-ondernemer kwam destijds in aanraking met IT4Kids via oprichter Kool, die hij al sinds 2008 kent.

“We hebben twaalf jaar lang mogen samenwerken”, vertelt Stikkelbroeck. “Toen hij IT4Kids zeven jaar geleden oprichtte ben ik het altijd blijven volgen en elk jaar met Hogenhouck aanwezig op het IT4Kids-gala. Mooi om te zien dat het eerste gala met een tafeltje of 35 was. En als je ziet hoe groot het nu is, fantastisch!”

Ieder jaar neemt Hogenhouck een tafel af gedurende het gala, waar collega’s en vrienden voor worden uitgenodigd. “Ik breng ook altijd relaties op de hoogte van het gala en informeer ze over het afnemen van een tafel voor IT4Kids. Je ziet dat relaties eigenlijk altijd direct ja zeggen, omdat ze dan op een leuke manier iets kunnen doen voor een mooi doel”, vertelt Stikkelbroeck. 

Zijn persoonlijke motivatie om zich in te zetten voor kinderen, en in het bijzonder binnen het sportdomein, kwam niet uit de lucht vallen. Stikkelbroeck: “De stichting sluit persoonlijk echt aan bij wie ik ben. Ik kan mij heel goed vinden in de missie om alle kinderen in Nederland een duurzame sportkans te geven. Sporten heeft veel toegevoegde waarde, want het zorgt voor ontspanning en een gezonder leven. Ik vind het belangrijk om daar een bijdrage aan te leveren. Als kind heb ik ook altijd veel gesport. Ik voetbalde en tenniste, en sport is altijd een belangrijk onderdeel gebleven. De laatste jaren sta ik nog coachend langs de lijn bij een herenvoetbalteam en fitness ik om fit te blijven.”

Een bijdrage te kunnen leveren aan IT4Kids en daarmee ook aan de maatschappij, geeft hem daarnaast een positief gevoel: “Ik vind het leuk om als sparringpartner strategisch mee te denken met een professionele organisatie als IT4Kids. Vragen als ‘Wat is je doelstelling?’, ‘Wat wil je bereiken?’, ‘Wat zijn je meetpunten?’ en ‘Wanneer spreek je van succes?’ vind ik een interessant vertrekpunt. Heel erg denken vanuit ambities en strategie, om dat vervolgens te concretiseren en op deze manier bij te dragen aan de maatschappij.” 

Alle kinderen een duurzame sportkans

Gevraagd wat hij op de lange termijn met IT4Kids wil bereiken, geeft Stikkelbroeck aan: “Dat is voor mij het behalen van de doelstelling van IT4Kids: alle kinderen een duurzame sportkans geven. Dat in 2030 alle kinderen in Nederland kunnen sporten. Dit vind ik een hele nobele doelstelling, zoals eerder gezegd is sport onwijs belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van een kind. Om daar een bijdrage aan te leveren vind ik heel mooi. En ik denk dat we IT4Kids breder in de community kunnen laten toetreden. Slim omgaan met onze netwerken, zodat er meer funding gaat naar IT4Kids.”

Naast zijn bijdrage aan het gala ondersteunt Stikkelbroeck met Hogenhouck de stichting ook op andere manieren: “Wij zijn niet een organisatie die veel IT-apparatuur kan doneren. Zodra de apparatuur afgeschreven is gaat het naar IT4Kids, maar dat is minimaal. Maar door slim na te denken als een ambassadeur wil ik mijn bijdrage leveren. Door mijn netwerk op de hoogte te brengen, te zorgen dat relaties tafels afnemen op het gala et cetera. Zo kan extra geld geregeld worden voor de stichting, zodat we daarmee kinderen een sportkans kunnen geven.”

Over de samenwerking binnen de adviesraad, zegt Stikkelbroeck ten slotte: “De Raad van Advies is een hele fijne club bij elkaar. Het is mooi en inspirerend om met vele verschillende ondernemers, ieder is een volwaardig lid, te brainstormen en samen te werken. Alle leden doen het echt voor IT4Kids, en we willen allemaal dat de organisatie stappen maakt.”