KPMG en supply chain platform ChainPoint werken samen

23 oktober 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Zakelijk dienstverlener KPMG heeft een partnership gesloten met ChainPoint, een Nederlandse aanbieder van supply chain software.

Als onderdeel van de samenwerking, gaat KPMG de software van ChainPoint integreren in zijn supply chain-aanbod. De software helpt bedrijven bij het monitoren en managen van hun duurzame footprint binnen hun supply chain. Systeemmodules ondersteunen onder meer op het gebied van ‘traceability’, audits, leveranciers assessments, het runnen van blockchain-gebaseerde netwerken, en ‘sustainability reporting’.

Duurzame supply chains

De afgelopen jaren heeft de focus op duurzame supply chains een enorme vlucht genomen. Bedrijven worden door overheden, consumenten en werknemers in toenemende mate onder druk gezet om een ethische, humanitaire en duurzame bedrijfsvoering te realiseren. Bedrijven die hier niet in slagen krijgen vaak te maken met reputatieschade, waarbij consumenten steeds vaker merken van onethische bedrijven links laten liggen.

Intussen maakt nieuwe wetgeving, zoals de Modern Slavery Act, de Conflict Minerals-regelgeving of de Green New Deal van de EU dat bedrijven in grote mate in staat zouden moeten zijn om inzicht te krijgen in de herkomst en inhoud van hun producten en diensten.

Een voorbeeld: IKEA moet kunnen garanderen dat zijn producten geen Amazone-hardhout bevat. Een ander voorbeeld is een koffiemerk dat moet kunnen aantonen dat koffieboeren in Ethiopië een ‘eerlijke prijs’ krijgen voor hun koffiebonen.

KPMG en supply chain softwareleverancier ChainPoint werken samen

Dat is waar de software van ChainPoint om de hoek komt. De software trackt producten van begin tot eind en in alle stappen in het proces, waarmee hij inzicht biedt in de hele keten, waaronder leveranciers en het sourcen van ruwe grondstoffen. De software is ook geïntegreerd met organisaties die best practices op het gebied van duurzaamheid handhaven, zoals bijvoorbeeld het Better Cotton Initiative of de Rainforest Alliance.

Jerwin Tholen is een partner bij KPMG en verantwoordelijk voor het ‘sustainable supply chain’-dienstenaanbod van het kantoor. Hij ziet al jaren welke impact ChainPoints technologie kan hebben en is dan ook verheugd dat de twee bedrijven nu hun krachten hebben gebundeld.

“ChainPoint heeft cloud-based software die ingezet kan worden om data effectief te verzamelen en te managen. Lange, complexe en wereldwijde supply chains vereisen de integratie van verschillende leveranciers en verschillende systemen. Het platform biedt deze mogelijkheid, is flexibel en kan zeer diverse leveranciers aan elkaar koppelen. Daarnaast is de software in staat gevoelige en vertrouwelijke informatie selectief te delen”, zo legt hij uit.

Perfecte fit

Johan Zandbergen, CEO van ChainPoint, zegt over de samenwerking: “KPMG en ChainPoint gaan samenwerken om supply chains van bedrijven inzichtelijk te maken, zowel op het gebied van sociaal als milieu-verantwoordingsvlak. De fit met KPMG’s expertise is perfect.”

ChainPoint beschikt over operaties in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Het partnership met het accountants- en advieskantoor zal zich vooral richten op klanten die met hun hoofdkantoor in een van deze drie landen gevestigd zijn.