De beste schrijvers en populairste boeken van Nederland
Een onderzoek onder 1.500 Nederlanders die regelmatig boeken lezen heeft de populairste Nederlandse schrijvers voortgebracht. De top is ten opzichte van zes jaar geleden niet veranderd: aan kop gaan Carry Slee, Jan Terlouw en Saskia Noort.
Elk jaar lezen Nederlanders gemiddeld zo’n 7,2 boeken, uitgebracht door tal van uitgevers. Terwijl er tal van literatuurprijzen bestaan die de beste boeken of beste auteurs in de schijnwerpers zetten, zoals de NS Publieksprijs, de Gouden Griffel, de Libris Literatuur Prijs, de P.C. Hooft-prijs, de Zilveren Griffel en het Gouden Penseel, zijn dit vooral prijzen die grotendeels gebaseerd zijn op het oordeel van een deskundige jury.
Recent onderzoek heeft juist de mening van Nederlandse lezers gepolst. Zij mochten aangeven wie zij de beste schrijvers van ons land vinden. Een overzicht van de top 15 beste schrijvers en de belangrijkste boeken die zij hebben uitgebracht.
1. Carry Slee
Carry Slee is een van de bekendste Nederlandse kinderboekenschrijvers, maar schrijft ook boeken voor volwassenen. Bekende boeken van Carry Slee zijn Verdriet door Mayonaise, Moederkruid, De Toegift, Spijt, Dat heb ik weer!, Fatale liefde en Kapot. Ze kreeg meerdere keren de Prijs van de Jonge Jury, de Prijs van de Nederlandse Kinderjury en Pluim van de maand.
2. Jan Terlouw
Jan Terlouw is een Nederlandse schrijver, voormalig politicus voor D66 en voormalig commissaris van de koningin. Bekende boeken van Jan Terlouw zijn De avonturen van Oom Willibrord, Pjotr: vrijwillig verbannen naar Siberië, Koning van Katoren, Oorlogswinter en De Derde Kamer. In 2018 debuteerde hij als dichter met de bundel Gedichte gedachten bij Uitgeverij De Kring. Gedurende zijn schrijverschap ontving Terlouw uiteenlopende erkenning, waaronder meerdere Gouden Griffels en de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.
3. Saskia Noort
Saskia Noort is een Nederlandse schrijver, freelance journalist en columnist. Bekende boeken van Saskia Noort zijn De eetclub, Terug naar de kust, Nieuwe buren, Afgunst, De verbouwing en Bonuskind. In 2013 kreeg Noort de GNM Meesterprijs voor haar volledige oeuvre.
4. Paul van Loon
Paul van Loon is een is een Nederlandse kinderboekenschrijver (vooral griezelverhalen) en zanger. Van Loon heeft meer dan honderd boeken geschreven, waarvan diverse ook zijn verfilmd. Zijn boeken zijn naast in Nederland en België ook in diverse andere landen uitgebracht. Bekende boeken van Paul van Loon zijn Wolven in de stad, Dolfje weerwolfje, Pak me dan!, De griezelbus, Raveleijn en Boze drieling.
5. Heleen van Royen
Heleen Kroon is een Nederlands romanschrijver en columnist. Ze is de ex-vrouw van televisiepresentator Ton van Royen en staat bekend als Heleen van Royen.
Bekende boeken van Heleen van Royen zijn: De gelukkige huisvrouw, Godin van de jacht, De ontsnapping, De mannentester, De hartsvriendin, Stout en Sexdagboek.
6. Maarten ’t Hart
Maarten 't Hart is een Nederlandse gedragsbioloog en schrijver. Hij begon zijn schrijversloopbaan in 1971 onder het pseudoniem Martin Hart met Stenen voor een ransuil, bij De Arbeiderspers.
Bekende boeken van Maarten ‘t Hart zijn Een vlucht regenwulpen, Het vrome volk, Het woeden der gehele wereld, De moeder van Ikabod, De Kroongetuige, Magdalena en De nachtstemmer.
7. Adriaan van Dis
Adriaan van Dis is een Nederlandse auteur, journalist en televisiepresentator. In 1983 startte hij als schrijver met zijn debuutnovelle Nathan Sid. In dat zelfde jaar begon hij ook als televisiepresentator en kreeg hij landelijke bekendheid door het VPRO-praatprogramma Hier is... Adriaan van Dis. Bekende boeken van Adriaan van Dis zijn Zilver of het verlies van de onschuld, De wandelaar, Tikkop, De rat van Arras, Palmwijn, In Afrika, De Indië boeken, Ik kom terug en In het buitengebied.
8. Kluun
Kluun (Raymond van de Klundert) is een Nederlands schrijver die publiceert onder het pseudoniem Kluun. Zijn bekendste boek is ‘Komt een vrouw bij de dokter’, dat geldt als de best verkochte Nederlandse debuutroman aller tijden. Het boek, dat ook is verfilmd, werd in meer dan 30 talen vertaald en in het buitenland zijn zo’n 200.000 exemplaren verkocht. In 2006 ontving Kluun voor het boek de NS Publieksprijs. Overige boeken van Kluun zijn Help, De weduwnaar, Haantjes, Aan de Amsterdamse nachten en DJ.
9. Ronald Giphart
Ronald Giphart is een Nederlandse schrijver en columnist (onder meer Volkskrant, KIJK, Algemeen Dagblad), en treedt ook op in het theater. Hij werd bekend met boeken als Ik ook van jou en Phileine zegt sorry. Overige bekende boeken van Ronald Giphart zijn Gaia, Giph, Verukkulluk en Lieve. In 2004 kreeg Giphart de CCS Crone-prijs voor zijn gehele oeuvre.
10. Herman Koch
Herman Koch is een Nederlandse televisie- en radiomaker, acteur en schrijver. Als acteur is Koch vooral bekend van de televisieserie Jiskefet. Bekende boeken van Herman Koch zijn Red ons, Maria Montanelli, Hansaplast voor een opstandige, Eten met Emma, Het Diner en Makkelijk leven. Laatstgenoemde boek was in 2017 het Boekenweekgeschenk,
11. Simone van der Vlugt
Simone van der Vlugt is een Nederlandse schrijver van historische jeugdromans en literaire thrillers. Ze debuteerde in 1995 met haar boek De amulet, dat werd getipt door de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Haar thrillerdebuut was het boek De reünie dat werd genomineerd voor de NS Publieksprijs en succesvol werd verfilmd. Bekende boeken van Simone Van der Vlugt zijn Vlinders, Schuld, De Guillotine, Schijndood, De Slavenring en de Rode wolf. Haar meest recente boek is Schilderslief, dat ze in 2019 uitbracht.
12. Esther Verhoef
Esther Verhoef is een Nederlandse schrijver van thrillers en romans. Voorafgaande 2003, het jaar waarin ze thrillers ging schrijven, schreef ze tien jaar lang meer dan 50 informatieve boeken over huisdieren, waarvan wereldwijd zo’n acht miljoen exemplaren verkocht werden. Met haar thrillers verwierf ze daarna bekendheid. In 2019 ontving Esther Verhoef de MAX Gouden Vleermuis voor haar gehele thrilleroeuvre. Bekende thrillers van Esther Verhoef zijn onder meer: Onrust, Onder druk, Chaos, Close-up, Déjà vu, De Kraamhulp, Lieve mama en Façade.
13. Suzanne Vermeer
‘Suzanne Vermeer’ is een schrijverspseudoniem in het thrillergenre, waaronder verschillende schrijvers gepubliceerd hebben. Schrijver Paul Goeken was de schrijver achter het pseudoniem tot zijn overlijden in 2011. Inmiddels wordt het pseudoniem verder gevoerd door een onbekende auteur, vanuit een uitgeverij. Bekende boeken zijn All-inclusive, Zomertijd, Noorderlicht, Bon Bini Beach, Winterberg, Goudkust, Het Paradijs, Lentevuur, Waterland en Midwinter.
14. Arnon Grunberg
Arnon Grunberg is een Nederlandse schrijver, columnist en scenarioschrijver. Op 23-jarige leeftijd debuteerde Grunberg met Blauwe maandagen, een sterk autobiografische roman, waarin onder andere de oorlogservaringen van zijn ouders aan bod komen. Grunberg ontving voor zijn boek de Anton Wachtersprijs. Bekende boeken van Arnon Grunberg zijn onder meer De heilige Antonio, Fantoompijn, De asielzoeker, Onze oom, Goede mannen, Bezette gebieden en Tirza.
15. Geert Mak
Geert Mak is een Nederlandse jurist, journalist en auteur en een voormalig universitair docent. Mak brak in 1992 bij het grote publiek door met het boek De engel van Amsterdam. Hij tracht in zijn boeken de grote lijn van de geschiedenis te verbinden met de leefwereld van gewone burgers en verwerkt in zijn boeken allerlei opmerkelijke details. Bekende boeken van Geert Mak zijn Hoe God verdween uit Jorwerd, De eeuw van mijn vader, De zomer van 1823, In Europa, Het Stadpaleis en De Brug. Mak sleepte diverse prijzen in de wacht gedurende zijn loopbaan, waaronder de NS Publieksprijs, de Roeland Holstprijs, de Gouden Ganzenveer en een prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor zijn gehele oeuvre.
Over het onderzoek
Iedere twee jaar brengt marketing- en merkenspecialist Hendrik Beerda Brand Consultancy het boekensector Merkenonderzoek uit. In het onderzoek, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, wordt onder meer gekeken naar wie in Nederland de populairste schrijver is, maar ook wordt de reputatie van bijvoorbeeld boekenprijzen, uitgeverijen en winkels onder de loep genomen.
In totaal zijn 1.500 respondenten in twee fases ondervraagd. Eerst wordt de spontane bekendheid van de duizenden namen in de boekensector onderzocht. Daarna wordt voor de 50 spontaan bekendste merken in detail navraag gedaan naar de merkkracht en het imago. Elk merk wordt op 40 factoren onderzocht: spontane bekendheid, merkkracht (= gemiddelde van geholpen naamsbekendheid, waardering en binding), merkpersoonlijkheid (16 factoren), merkprestatie (17 factoren), aankoopintentie, aankoop en groeiverwachting.