Het kiezen van de juiste accountancyopleiding

21 mei 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Ambieer je om als accountant aan de slag te gaan? Of ben je al werkzaam als accountant en ben je op zoek naar professionele ontwikkeling? Dan is de kans groot dat je een accountancyopleiding gaat volgen. Maar hoe weet je of je de juiste opleiding hebt gevonden?

Er is een enorm aanbod aan accountancyopleidingen in de markt. Dat komt deels doordat er veel belangstelling is voor het beroep onder starters en zij-instromers, maar ook doordat accountants de verplichting hebben om zich continu te blijven ontwikkelen. Hiervoor dienen ze jaarlijks een vastgesteld aantal PE-punten te behalen.

Zodra je het besluit hebt genomen een accountancyopleiding te willen volgen, dan is de volgende stap te beslissen welke opleiding het beste aansluit bij je wensen. Er kan namelijk gekozen worden uit uiteenlopende vakopleidingen, voor professionals van alle opleidingsachtergronden, op mbo- en hbo-niveau, en bachelor- en masteropleidingen.

Mbo-opleidingen

Op het gebied van mbo-opleidingen in de accountancy zijn er verschillende richtingen om uit te kiezen. Als je graag nauwkeurig werkt en goed bent met cijfers, is de mbo-opleiding Boekhouden & Financiële Administratie mogelijk een idee. Het bijhouden van de boekhouding en administratie vormen belangrijke taken van elk bedrijf, aangezien deze de pijler vormen van de financiële bedrijfsvoering.

Ook zijn er accountancyopleidingen op mbo-niveau in de richting van bedrijfsadministrateur of debiteuren- en crediteurenbeheer. Deze opleidingen stomen mbo’ers klaar voor een carrière in de finance-afdeling van een bedrijf. Je zorgt voor het opstellen van facturen, het verwerken daarvan en het analyseren van de financiële rapportages.

Het kiezen van de juiste accountancy opleiding

Hbo-opleidingen

Er zijn tal van hbo-opleidingen gericht op de accountancy, met uiteenlopende looptijden. Een aantal voorbeelden: de opleiding tot MKB belastingassistent heeft een duur van zes maanden. De basisopleiding fiscaal recht op hbo-niveau duurt daarentegen twaalf maanden. De volledige hbo-bachelor Accountancy duurt gemiddeld vier jaar en combineert werken met leren.

Ook zijn er diverse korte aanvullende opleidingen voor accountants en financieel adviseurs die hun vakkennis willen bijspijkeren. Denk aan online trainingen en cursussen van een aantal uur tot tweedaagse programma’s gericht op een bepaald thema zoals Excel-vaardigheden of Treasury.

Post hbo- en master-opleidingen

Voor de accountant die zich verder wil ontwikkelen, maar ook voor professionals die als gecertificeerd accountant aan de slag willen gaan, zijn er tal van post-hbo-accountancy-opleidingen. Masteropleidingen worden door de meeste grote universiteiten aangeboden, en zijn bedoeld voor professionals die accountant, controller of financieel specialist willen worden.

Waar werken accountants?

Accountants kunnen op verschillende plekken en bij diverse instellingen werken. In de publieke sector werken professionals als openbaar accountant, overheidsaccountant of intern accountant. In de private sector kunnen accountants werken in de accountancybranche (bij grote accountantskantoren) of bij bedrijven in financiële functies.

In totaal telt Nederland meer dan 20.000 accountants.