Datagedreven werken met een hybride IT-landschap

19 mei 2020 Consultancy.nl

Steeds meer bedrijven werken met een hybride IT-landschap. Dit vergt echter om andere manier van het integreren van data, schrijft Jos Smits van Conclusion Virtual Sciences, een bedrijf gespecialiseerd in data. 

De hoeveelheid data is de laatste jaren flink gestegen. Denk alleen al aan klantinformatie uit een keur aan social media bronnen. Of procesdata afkomstig van IoT-sensoren. Ook zijn de type bronnen veranderd. Zo zijn veel legacy-applicaties vervangen door cloudoplossingen. Veelal afgenomen in een SaaS-model of herbouwd op basis van microservices. De opkomst van artificial intelligence en machine learning levert ook nieuwe toepassingen op. 

Allemaal ontwikkelingen die de traditionele manier van integreren met een centrale infrastructuur en centrale expertise onder druk zetten. Sterker nog, er is een aanvullende manier van integratie nodig om data snel, veilig en laagdrempelig te ontsluiten omdat de centrale werkwijze niet wendbaar genoeg is. Nu is applicatie- en dataintegratie voor veel organisaties doorgaans een bottleneck. 

Datagedreven werken met een hybride IT-landschap

Integratielaag cruciaal

De bottleneck wordt vaak veroorzaakt door een centrale infrastructuur waar tientallen tot honderden integraties op één runtime draaien. Een gecentraliseerd team draagt daarbij zorg voor alle integraties van de gehele organisatie. Hoe goed of snel dat team ook is, de vraag is eigenlijk altijd groter dan de beschikbare resources.

Een agile integratiestrategie biedt uitkomst. Deze bestaat uit vier onderdelen:

De infrastructuur: cloud portable is ‘the way to go’. De meeste organisaties hebben immers een hybride multi-cloud-strategie. De integratie moet daarom overal kunnen draaien en passen in een multi-cloudomgeving. Dat betekent: gebaseerd op containers en de mogelijkheid om stand-alone te draaien.

De architectuur: deze evolueert van een centrale Enterprise Service Bus (ESB) en Service Oriented Architecture (SOA) naar een Agile Integration Architecture (AIA). Dankzij AIA krijgen devops teams meer speelruimte. Dat vergroot de wendbaarheid van de organisatie.

Tooling: deze groeit naar een hybride integratieplatform (HIP) dat meerdere tools combineert. De keuze van de tools is afhankelijk van de rol, functie, kennisniveau en use case van de gebruikers. Een deel van de tools zal ook gericht zijn op zogeheten citizen integratie-developers. Bedoeld voor relatief eenvoudige taken en gericht op gebruikers zonder specifieke integratiekennis. 

Center of Excellence voor integratie: de integratieafdeling moet een nieuwe rol in de organisatie krijgen. Integratie-experts kunnen niet langer functioneren als centraal platform voor alle integraties. Zij moeten devops teams faciliteren om zelf integraties te realiseren. En zelf het merendeel van de interfaces te bouwen. De integratie-experts kunnen zich dan richten op meer strategische generieke en complexere vraagstukken.

Van bootleneck naar succesfactor

Een goede integratielaag is een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling van een datagedreven organisatie. Alleen dan is het bedrijf of instelling in staat klantervaringen en interne processen verder te optimaliseren of snel nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Gebrek aan aandacht voor applicatie en dataintegratie betekent een bottleneck in de voortgang van digitalisering. 

Dankzij een hybride integratielandschap en het op de juiste manier faciliteren van devops teams voor meer wendbaarheid, worden deze voortdurende bottlenecks verleden tijd.

More on: Conclusion
Netherlands
Company profile
Conclusion is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Conclusion is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.