De ERP-consultant van morgen: minder IT, meer business

12 mei 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De rol van ERP-consultants is aan het veranderen. Het hebben van diepgaande technische kennis en goede configuratie- en ontwikkelvaardigheden is lang niet meer voldoende. Kennis en begrip van bedrijfsprocessen is vandaag de dag relevanter dan ooit.

ERP-consultancy is van oorsprong een technisch beroep. Goede ERP-consultants hebben een passie voor het inrichten van het systeem op een dusdanige manier dat het aansluit bij de wensen van de klant. De vaardigheden die nodig zijn om een effectieve ERP-consultant te kunnen zijn, zijn sterk aan het veranderen. Dit ziet ook Linda Beukers, directeur projecten bij myBrand, een IT-consultancybedrijf gespecialiseerd in SAP.

“Veel organisaties overwegen de overstap naar het vernieuwde S/4HANA (Cloud), welke een brede set aan reeds ingerichte best practices biedt. Waar de consultant van gisteren zijn blauwdruk-workshop begon met de vraag ‘Hoe verloopt uw proces nu? En wat zou je willen?’, is het vertrekpunt voor de consultant van nu en morgen een hele andere.”

Start bij de klant

Nu begint het proces bij de klant en bij de kern van de oplossing. Van de consultants wordt verwacht dat zij hun best practices delen, adviseren over welke procesflow het beste past en hun advies kracht bijzetten met een helder en datagedreven fundament. Design thinking doet hiermee ook zijn intrede in de wereld van ERP-consultancy.

De ERP-consultant van morgen: minder IT, meer business

Dit betekent dat consultants vandaag de dag moeten kunnen fungeren als zowel specialist als generalist. Beukers: “De consultant is specialist op zijn/haar ERP domein: heeft parate en up-to-date kennis van de best practices en is op de hoogte van alle features van de nieuwste release om de klant goed te kunnen adviseren. Belangrijk is dat de consultant weet hoe de beschikbare functionaliteit en features toegepast worden.”

De benodigde generalistische-vaardigheden zijn nodig om een helicopterview te krijgen op digitale transformaties. Consultants dienen te beschikken over kennis van verbindende procesdomeinen en vakgebieden, zodat ze een ERP-oplossing in de juiste context kunnen ontwerpen en bouwen en daarnaast waarde kunnen toevoegen, als het gaat om de uitrol en ingebruikname van het systeem.

De consultant zal de medewerkers wegwijs moeten maken in de nieuwe werkwijze en ze daarin ook goed moeten kunnen begeleiden. “Mensen zijn van nature gewoontedieren, veranderingen zijn lastig en vaak biedt men er weerstand tegen. Het kunnen omgaan met deze weerstand en weten wat te doen in een dergelijke situatie maakt ook deel uit van het curriculum van de consultant”, legt Beukers uit.

Belangrijkste skills voor ERP-consultants

De belangrijkste vaardigheden voor ERP-consultants zijn, zo legt Beukers uit: presentatievaardigheden, “door middel van het ‘show & tell’-principe, laten zien hoe processen gesimplificeerd worden en waarom dat van toegevoegde waarde is”; overtuigingskracht, “laten zien waarom een verandering een stap voorwaarts is en de boodschap overtuigend overbrengen”; en organisatiesensitiviteit, “een voelspriet voor verandermanagement”.

Samenvattend kan worden gesteld: de ERP-consultant wordt steeds minder een pure IT-professional en steeds meer een businessconsultant.