Carnaval voegt miljoenen toe aan lokale economie

26 februari 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Carnaval is naast een culturele traditie en een zuipfestijn ook van grote economische waarde. Hoeveel het katholieke feest in Nederland precies bijdraagt aan de economie is niet bekend. Toch geeft een nieuwe studie van Boston Consulting Group in samenwerking met de Rheinische Fachhochschule Köln hierover een aardige doch voorzichtige indicatie.

De vastentijd is een jaarlijkse religieuze viering in de christelijke liturgische kalender, die begint op Aswoensdag en veertig dagen later eindigt op Heilige Donderdag. Het doel van de vastentijd is gelovigen voorbereiden op Pasen door zaken als bidden, boete doen, berouw tonen, liefdadigheid schenken en onbaatzuchtig handelen centraal te stellen. Voorafgaande aan de vastentijd staan echter feestelijkheden gepland: in West-Europa is carnaval de belangrijkste manifestatie hiervan. En waar nog maar weinig aandacht lijkt te worden besteed aan de vastentijd, wordt carnaval ieder jaar nog volop gevierd.

Er vinden optochten, openbare straatfeesten en andere feestelijke evenementen plaats. Mensen dragen kostuums en maskers, waarmee ze de dagelijkse realiteit opzij kunnen zetten en een verhoogd gevoel van sociale verbondenheid ervaren. Ook leiden de verkleedpartijen tot een gebrek aan zelfbewustzijn, wat vaak betekent dat deelnemers overmatig genieten van alcohol, vlees en andere voedingsmiddelen.

Economic benefit of Cologne carnival

In Nederland is carnaval met name in (een deel van de oostelijke en) de zuidelijke provincies erg populair. In Duitsland wordt het feest vooral gevierd in Beieren en het Rijnland, waar mensen in hallen, pubs en restaurants feesten, dansen, drinken en eten onder het genot van traditionele schlager-muziek. Niet geheel verrassend dragen deze consumerende feestgangers flink bij aan de verschillende lokale economieën waar zij carnaval aan het vieren zijn. 

Volgens een onderzoek van Boston Consulting Group (BCG) – in opdracht van het Köln Carnival Festival Committee – voegt carnaval in Keulen momenteel zo’n €596 miljoen toe aan economie van de stad. In vergelijking met tien jaar geleden verhoogde de hotelsector tijdens carnaval zijn omzet met 43% naar €63 miljoen. De omzet van eet- en drinkgelegenheden steeg in diezelfde periode met 34% naar €257 miljoen, terwijl de verkleedindustrie vandaag de dag door carnaval €110 miljoen aan extra omzet genereert, wat neerkomt op een stijging van 41% in tien jaar tijd. 

“De studie laat zien hoe economisch belangrijk het carnaval is voor Keulen en zijn regio”, zegt Christoph Kuckelkorn, voorzitter van het Köln Carnival Festival Committee. “Restaurants, bars, hotels en winkels profiteren van carnavalsliefhebbers uit Keulen, zijn omgeving en heel Duitsland.”

Economic benefit of Cologne carnival over a decade

Ook beschouwen mensen carnaval als een traditioneel feest dat de stad Keulen een positieve reputatie oplevert. Volgens Silke Schönert, directeur van het instituut voor project- en informatiemanagement aan de Rheinische Fachhochschule Köln, brengen de festiviteiten ook een belangrijk sociaal bewustzijn naar voren. “Carnaval slaagt erin om mensen van verschillende achtergronden te verbinden, wat belangrijk is om de eenwording binnen een stad te stimuleren”, legt hij uit. 

Het niveau van maatschappelijke betrokkenheid dat wordt veroorzaakt door carnaval wordt geïllustreerd door de vele vrijwilligers die het carnavalsfeest in Keulen zullen ondersteunen vanaf de start op 11 november 2020 tot en met het einde in februari 2021. Ongeveer 36% van de ondervraagden laat weten dat ze zich al hebben aangemeld om vrijwilligerswerk te doen om van het aankomende carnaval in Keulen een groot en feestelijk succes te maken. 

Jochen Schönfelder, partner bij BCG in Duitsland, voegt toe dat naarmate de economische waarde van carnaval blijft groeien, gemeenten en organisatiecomités zich moeten buigen over de vraag hoe ze carnaval in een almaar veranderende wereld populair kunnen blijven houden. “De sleutel voor een succesvol carnavalsfeest is het handhaven van de balans tussen economische doelen en culturele erfgoed. In contact staan met de feestgangers, bijvoorbeeld door gebruik te maken van digitale technologieën, helpt bij het vinden van die balans”, besluit Schönfelder.