Oliver Wyman groeit met 6% naar omzet van $2,1 miljard

25 februari 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Internationaal strategisch adviesbureau Oliver Wyman heeft voor het zesde jaar op rij zijn omzet laten groeien.

Afgelopen jaar (2019) genereerde Oliver Wyman een omzet van $2,12 miljard, een stijging van ruim 6% ten opzichte van een jaar eerder. Hoewel de groei iets lager uitvalt dan de twee voorgaande jaren – het ging toen om 8% (2018) en 7% (2017) – slaagt Oliver Wyman er wel voor het derde jaar op rij in de gemiddelde groei van de wereldwijde managementconsultancymarkt (die wordt geschat op 6%) te overtreffen.

Met ongeveer 5.000 medewerkers is Oliver Wyman een van de tien grootste managementadviesbureaus ter wereld, naast de MBB-partijen (McKinsey, Boston Consulting Group en Bain & Company), de adviesarmen van de Big Four-kantoren (Deloitte Consulting, EY Advisory, KPMG Advisory en PwC Advisory inclusief Strategy&) en technologiereuzen Accenture (Accenture Consulting) en Capgemini (Capgemini Invent). 

Op het gebied van strategie- en managementadvies is Oliver Wyman een van de beste en meest prestigieuze consultancybureaus ter wereld. Zo scoort het bedrijf hoog op verschillende ranglijsten – denk bijvoorbeeld aan FT (UK), Brand eins (Duitsland), Forbes (VS), Capital (Frankrijk) en Consultancy.org (wereldwijd). Het adviesbureau heeft een bijzonder sterke staat van dienst binnen de sectoren financiële dienstverlening, luchtvaart en detailhandel.

Wereldwijde omzeet van Oliver Wyman 2013-2019

Oliver Wyman werd in 1984 in de Verenigde Staten opgericht door zes consultants van Booz Allen Hamilton, waaronder Alexander Oliver en William (Bill) Wyman. Onder de naam ‘Oliver, Wyman & Company’ focuste het bedrijf zich aanvankelijk uitsluitend op de financiële dienstverlening. Na een reeks van overnames de afgelopen twee decennia groeide Oliver Wyman uit tot een generalistischer adviesbureau.

Na zijn krachtenbundeling met Mercer Management Consulting in 2003, fuseerde moederbedrijf Marsh & McLennan Companies de adviesonderneming met Mercer Delta en dochterondernemingen NERA Economic Consulting (economisch adviesbureau) en Lippincott (creatieve dienstverlening), waarmee de Oliver Wyman Group werd gevormd.

In de afgelopen zes jaar ontwikkelde de Oliver Wyman Group zich met een gemiddelde groei van 7% per jaar, waardoor de omzet in 2018 boven de magische grens van $2 miljard uitkwam. Het merendeel van deze groei was organisch, terwijl een ander deel werd gerealiseerd door een aantal overnames. Zo kocht Oliver Wyman in maart 2018 designconsultancy 8works, kort nadat het in Groot-Brittannië adviesbureau Draw en luchtvaartspecialist Avisa overnam.

Het in Londen gevestigde softwarebedrijf LShift werd eind 2016 gekocht door Oliver Wyman, terwijl het adviesbureau in het jaar daarvoor TeamSAI overnam, dat net zoals Avisa werd geïntegreerd in de Cavok-vleugel van het bedrijf. Volgens fusie- en overnamegegevens van Consultancy.org hebben Oliver Wyman en zijn rechtsvoorgangers sinds de oprichting bijna dertig bedrijven gekocht .

Oliver Wyman beschikt op dit moment over meer dan zestig kantoren in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Azië. Het adviesbureau wordt sinds 2014 geleid door bedrijfsveteraan Scott McDonald, die zetelt in het Londense kantoor.

Alle bedrijven die behoren tot Marsh & McLennan Companies realiseren tezamen een omzet van ongeveer $16,6 miljard, waarvan $7,1 miljard wordt gegenereerd door de consultancytak (oftewel: de omzet van Mercer én die van Oliver Wyman bij elkaar opgeteld). De andere divisies van het bedrijf zijn Marsh (verzekeringsbemiddeling en risicomanagement) en Guy Carpenter (een risico- en herverzekeringsspecialist).