Twee consultants over werken bij Oliver Wyman in Amsterdam

03 oktober 2019 Consultancy.nl 12 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De advieswereld is een topbestemming voor afgestudeerd talent. Mede door het brede scala aan opdrachtgevers, biedt consultancywerk young professionals de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen door aan maatschappelijk relevante en interessante opdrachten te werken. Consultants Michael Borsky en Mara van der Zee doorliepen dit traject bij Oliver Wyman. De redactie van Consultancy.nl sprak onlangs met de twee adviseurs, die vertelden hoe het advieswerk hen heeft helpen groeien als professionals. 

Het toonaangevende wereldwijde adviesbureau Oliver Wyman opende zijn kantoor in Amsterdam in 2013, met als doel klanten uit deze regio beter te kunnen bedienen. Inmiddels heeft de Nederlandse praktijk van het adviesbureau een team dat bestaat uit ongeveer vijfenveertig consultants. Het bedrijf ondersteunt onder meer klanten uit de financiële dienstverlening, industrie, retail en de zakelijke dienstverlening. 

Senior Consultant Michael Borsky is sinds twee jaar actief voor de Amsterdamse praktijk van Oliver Wyman en heeft zijn capaciteiten tijdens deze periode zien groeien. Borsky laat weten dat hij bij Oliver Wyman inmiddels aan dertien projecten in vijf verschillende industrieën heeft gewerkt. Terwijl de meeste projecten betrekking hadden op de consumentengoederen- en retailsector, heeft hij ook opdrachten vervuld binnen de luchtvaartindustrie, waar hij meehielp bij het creëren van een nieuw loyaliteitsprogramma voor een internationale luchtvaartmaatschappij. 

“Ik ben een consultant die het heel leuk vindt om vroeg in zijn carrière ervaring op te doen in verschillende industrieën”, legt Borsky uit: “Ik heb ook enkele projecten gedaan op het gebied van financiële dienstverlening, zoals het ondersteunen van de ontwikkeling van een herstelplan voor een internationale verzekeraar. Met het herstelplan hielpen we deze klant om een strategie te ontwikkelen voor het omgaan met een potentiële situatie van financiële nood.”

Michael Borsky en Mara van der Zee - Oliver Wyman

Het werk van Oliver Wyman met klanten uit het gehele industriële spectrum heeft de groei van de Nederlandse praktijk op twee fronten bevorderd. Korter gezegd is het bedrijf in staat geweest om bedrijven breder te adviseren met lokale, Nederlandse expertise, terwijl het op de lange termijn in staat zal zijn om een breder scala aan talent aan te trekken, door divers en lonend werk aan te bieden dat young professionals helpt bij hun persoonlijke ontwikkeling. 

Een ander lid van het Amsterdamse kantoor dat heeft geprofiteerd van de mogelijkheden die Oliver Wyman biedt is Mara van der Zee. Voordat ze in september 2018 als Consultant bij Oliver Wyman begon, liep ze drie maanden stage bij de adviesorganisatie. Bij Oliver Wyman vervullen stagiaires reeds een adviserende rol binnen het team. Van der Zee kreeg hierdoor de verantwoordelijkheid om taken van een echte consultant te vervullen. Denk hierbij aan het uitvoeren van kwantitatieve en kwalitatieve analyses, het doen van onderzoek en het deelnemen aan klantbijeenkomsten.

Enigszins blij verrast door de hoeveelheid verantwoordelijkheid die stagiaires bij Oliver Wyman krijgen, leerde Van der Zee snel van de uiteenlopende taken die haar werden toebedeeld. Tegen het einde van haar stage vroeg haar manager zelfs of ze zich op haar gemak zou voelen bij het leiden van verschillende klantbijeenkomsten waarbij ze vijf tot acht managers van het klantenteam zou moeten aansturen. 

“Door deze verantwoordelijkheden kon ik het meeste uit mijn stage halen. Deze werkwijze illustreert hoe Oliver Wyman werknemers in staat stelt om kansen te benutten. De niet-hiërarchische aanpak leidde ertoe dat ik, toen ik nog stagiair was, directe impact op de klant kon hebben”, aldus Van der Zee. “Mijn stage heeft me een duidelijk beeld gegeven van hoe het is om consultant te zijn bij Oliver Wyman. Ik heb het dan over de inhoud van het werk en over de bedrijfscultuur.” 

In termen van de werksfeer, viel het Van der Zee op dat een groep van uiteenlopende mensen zorgde voor inclusiviteit en voor een familiegevoel binnen het kantoor van Oliver Wyman: “Mede door de verschillende nationaliteiten en achtergronden is er een open, warme en inclusieve sfeer, waardoor het gemakkelijk is voor nieuwkomers om te integreren. Uiteindelijk was het de cultuur van Oliver Wyman die me deed besluiten om fulltime consultant te worden bij het bedrijf.” 

Inmiddels werkt Van der Zee ruim een jaar als Consultant bij het bedrijf aan verschillende projecten. Tot op heden heeft ze acht opdrachten voltooid. Deze hadden onder meer betrekking op de retailsector, corporate finance en het publieke domein. Binnen deze projecten hield ze zich onder andere bezig met het bepalen van de nieuwe strategie voor een grote supermarkt, het creëren van een verkoopbare softwareoplossing die grote transformaties bij klanten beheert en het ondersteunen van de acquisitie van een Europese aanbieder van openbaar vervoer.

Van der Zee gaat in op een van haar meest memorabele ervaringen bij Oliver Wyman: “Tijdens een overheidsbeleidsproject werkte ik voor een Europese regering om het land te helpen emissiedoelstellingen te behalen. Mijn rol in dit project was het opstellen van een market sizing-model dat de vereiste investering vaststelde om een nul-emissiestatus te bereiken voor alle particuliere huizen in dat land. Tijdens dit project was ik niet alleen in staat om mijn kwantitatieve analyse- en modelleringsvaardigheden aanzienlijk te verbeteren, maar ook om ervaring op te doen met het werken aan een zeer relevant high-impactproject.” 

Divers werk

Als Senior Consultant heeft Borsky op een vergelijkbare manier als Van der Zee genoten van de veelzijdige aard van het werk dat Oliver Wyman biedt. Omdat elk project uniek is, zo stelt Borsky, veranderen zijn verantwoordelijkheden voortdurend. Op een willekeurige dag zou zijn rol kunnen zijn om een financieel model te bouwen, verschillende belanghebbenden van klanten op elkaar af te stemmen, een klein team bij een klant te begeleiden of workshops voor een opdrachtgever voor te bereiden en te leiden. Hij heeft zelfs aan projecten gewerkt waarbij al deze taken op één dag samenkwamen. Borsky is van mening dat dit heeft bijgedragen aan een agile werkcultuur die het bedrijf vooruit helpt.

“Als een jong kantoor dat snel groeit, heeft Oliver Wyman Amsterdam een bepaalde startupbedrijfscultuur. Er is veel ruimte voor eigen inbreng om het bedrijf vooruit te helpen. Zo heb ik bijvoorbeeld samen met enkele collega’s een nieuwsbrief opgezet voor alle ‘nieuwe’ Oliver Wyman-consultants met minder dan drie jaar ervaring uit Europa en het Midden-Oosten. We publiceren deze brief nu eenmaal per kwartaal en bieden lezers reistips, enquêtes en andere nuttige inzichten. Door de nieuwsbrief kunnen ze in contact komen met mensen die actief zijn vanuit andere Oliver Wyman-vestigingen.” 

“Uiteindelijk was het de cultuur van Oliver Wyman die me deed besluiten om fulltime consultant te worden bij het bedrijf.”
– Mara van der Zee
 

Volgens de twee professionals onderscheidt Oliver Wyman zich van andere strategieadviesbureaus door middel van de manier waarop het bedrijf is gestructureerd: het bedrijf focust sterk op inhoud en vaardigheden, en stuurt experts – indien nodig – waar ook ter wereld naar klanten als deze om een bepaalde expertise verlegen zitten. In de praktijk betekent dit dat het werk van het bedrijf erg internationaal georiënteerd is, maar wel moet worden opgemerkt dat Oliver Wyman deze aanpak combineert met het omarmen van regionale en lokale gewoonten. Hierdoor verschillen de afzonderlijke vestigingen van het bedrijf enigszins. Dat geldt ook voor het kantoor in Amsterdam, zegt Borsky: “Ik nam gelijk de Nederlandse openheid en flexibiliteit op de werkvloer waar, die een betere balans tussen werk en privé mogelijk maakt.” 

“Veel mensen, zoals onze partners, nemen een paar maanden vrij, in de vorm van verlof, om bijvoorbeeld een lange safari door Afrika te maken, of om deel te nemen aan een startup voor een paar maanden of gewoon om iets te doen dat totaal verschilt van werken bij Oliver Wyman. Persoonlijk heb ik hierdoor mijn Spaans naar een hoog niveau kunnen brengen, omdat ik de tijd had om vier maanden lang lessen te volgen in Peru en Mexico. Het voordeel hiervan was dat ik hierna probleemloos kon worden ingezet op een project bij een Spaanstalige klant. Deze flexibiliteit van Oliver Wyman is uiterst waardevol.” 

Van der Zee heeft op een vergelijkbare manier van de gelegenheid gebruik gemaakt om nieuwe culturen te leren kennen tijdens haar tijd bij Oliver Wyman. Tot nu toe heeft ze gewerkt aan twee projecten in het buitenland en met teams die bestaan uit consultants van vijf verschillende internationale kantoren. Vanuit het kantoor in Amsterdam, zo laat Van der Zee weten, reizen zij en haar collega’s ook de hele wereld over. Denk aan Europese hoofdsteden, Zuid-Afrika, het Midden-Oosten, Azië, Australië en nog veel meer bestemmingen.

“De mogelijkheid om mezelf continu onder te dompelen in nieuwe ervaringen is een van de dingen die ik het leukste vind aan werken bij Oliver Wyman”, legt Van der Zee uit. “Voor mij wordt dit het duidelijkst zichtbaar door het personeelsmodel van Oliver Wyman. Volgens dit model krijgen consultants in het bijzonder op basis van inhoud een project toegewezen, waardoor ze overal ter wereld opdrachten vervullen. Dankzij deze aanpak worden bijna alle projecten uitgevoerd in internationale en diverse teams en reizen consultants vaak naar hun werk.” 

Inspirerende omgeving

Oliver Wyman ondersteunt de professionele ontwikkeling van junior consultants op verschillende manieren. Denk aan trainingen, ondersteuning van senior-mentoren en aan betrokken talent managers. Dankzij de betrekkelijk kleine omvang van het kantoor in Amsterdam, kunnen deze talent managers medewerkers op een persoonlijk niveau leren kennen en ze op bepaalde projecten plaatsen om specifieke capaciteiten te ontwikkelen. Op deze manier kunnen consultants een gevarieerde en volledige set vaardigheden ontwikkelen. 

“Na voltooiing van elk project heb ik een bijeenkomst met mijn talent manager om mijn voortgang en doelstellingen voor het volgende project te bespreken. Onderwerpen die dan ter sprake komen zijn de ontwikkeling van mijn vaardigheden, mijn interesses in vakgebieden en mijn reisvoorkeuren. Door het uitgebreide scala aan feedback en training dat ik krijg, kan ik me snel ontwikkelen, doorgroeien naar hogere functies en een steile leercurve doorlopen”, licht Van der Zee toe. 

Het kantoor van Oliver Wyman in Amsterdam

“Toen ik begon als consultant bij Oliver Wyman, reisde ik voor twee weken naar Londen voor een intensieve training en teambuilding. Samen met nieuwkomers van al onze kantoren uit de EMEA-regio kregen we de kans om vertrouwd te raken met Oliver Wyman en de basisconsultancyvaardigheden te leren, zoals Excel-analyses uitvoeren, het maken van presentaties en onderzoek doen.”

Naast de hierboven beschreven methodes voor het ontwikkelen van adviestalent, ondersteunt Oliver Wyman junioren ook via een netwerk van senior-mentoren. Wanneer nieuwe consultants bij het bedrijf komen werken, krijgen ze naast een loopbaanadviseur ook een buddy (senior-mentor) toegewezen om hen te helpen aan de slag te gaan bij het bedrijf. Volgens Van der Zee, wier loopbaanadviseur een Amsterdamse senior-partner is, helpt deze begeleidingsstructuur haar om het bedrijf te leren kennen, haar loopbaanvoortgang te bespreken, feedback te krijgen waarvan ze kan leren, om op die manier haar ontwikkelingsdoelen te behalen. 

Daarnaast worden er ook tal van events georganiseerd voor alle medewerkers van het Amsterdamse kantoor van het adviesbureau. Volgens Borsky zijn de sociale evenementen die Oliver Wyman organiseert beslist een hoogtepunt. Zo organiseert het consultancybureau onder meer uitstapjes naar musea, ski-reizen met collega's, veilingen voor goede doelen, gezellige kantoordagen, maar ook een voetbal- en volleybaltoernooi voor alle medewerkers van Oliver Wyman uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

“De kantoordag vindt meestal plaats in de zomer en is een dag dat het hele Amsterdamse kantoor samen doorbrengt. Dit jaar gingen we naar het strand en deden we verschillende sportactiviteiten. Het is een geweldige dag om wat tijd door te brengen met al je collega’s en bij te praten in een informele omgeving. Het voetbal- en volleybaltoernooi wordt regelmatig georganiseerd met alle EMEA-kantoren van Oliver Wyman. Je speelt, je ontmoet al je eerdere projectcollega’s en eveneens spreek je met vele nieuwe gezichten waarmee je daarvoor hoogstens alleen per e-mail contact hebt gehad. Het is een geweldig en uniek evenement”, besluit Borsky.