Deloitte en Grant Thornton begeleiden overname van FUGA

13 februari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De Amerikaanse muziekuitgever Downtown Music heeft FUGA overgenomen, een in Nederland gevestigde digitale muziekdistributeur en serviceprovider. Met de deal versterkt het bedrijf zijn aanwezigheid in het segment voor onafhankelijke artiesten. 

FUGA werd opgericht in 2006 en biedt wereldwijd contentbeheer, workflow- en distributiediensten aan meer dan 250 digital music service providers. Het bedrijf, gevestigd in Amsterdam, levert bijna drie miljoen nummers aan circa 500 distributeurs (waaronder Spotify en Apple Music), platenlabels (zoals Epitaph Records en Ultra Records), artiestenbedrijven en andere organisaties die in het bezit zijn van muziekrechten. 

Leunend op een succesvol businessmodel en ruim $7 miljoen aan financiering, heeft FUGA de afgelopen jaren een sterke groei geboekt en eveneens verschillende internationale kantoren geopend. Door zijn krachten te bundelen met Downtown Music Holdings, een gigant binnen het mondiale muzieklandschap, kan FUGA nu sneller zijn ambitie gaan verwezenlijken om een plek te veroveren op de muziekmarkten van Afrika en Azië. 

“Deze overname geeft FUGA de steun om onze wereldwijde ambities te gaan realiseren, zodat we de onafhankelijke muziekgemeenschap kunnen blijven bedienen, ons serviceaanbod kunnen ontwikkelen en onze technologie kunnen verbeteren”, vertelt Pieter van Rijn, CEO van FUGA. 

Deloitte en Grant Thornton begeleiden overname van FUGA

Downtown Music heeft veel grote artiesten in zijn klantenportfolio, zoals The Beatles, Bruce Springsteen, One Direction, Tori Amos, The Kinks, Mötley Crüe, Shaggy, Hardwell en Benny Blanco. “We delen een gemeenschappelijke ondernemingsfilosofie met Downtown, een die gebaseerd is op het bieden van controle en flexibiliteit voor makers en eigenaren van muziekrechten”, licht Van Rijn toe. 

De overname van FUGA volgt na de aankoop van AVL Digital Group door Downtown Music in maart 2019. Destijds telde de Amerikaanse organisatie zo’n $200 miljoen neer voor AVL Digital Group en zijn dochterondernemingen Soundrop, AdRev, DashGo en CD Baby. Het laatstgenoemde bedrijf lijkt op FUGA en is gericht op het helpen van onafhankelijke artiesten en kunstenaars om geld te verdienen met hun werk.

Een muzikale fusie

“Het uitzonderlijke team van FUGA en hun unieke focus op het leveren van topkwaliteit hebben het bedrijf in de voorhoede gezet in de snelst groeiende sector van de muziekindustrie”, aldus Justin Kalifowitz, CEO van Downtown Music. Tracy Maddux, CEO van ALV Digital Group, vult Kalifowitz aan: “FUGA’s robuuste technologie en zijn reputatie op het gebied van innovatie zijn welkome toevoegingen aan onze organisatie.” 

Als onderdeel van de integratie zullen de ongeveer 100 FUGA-medewerkers onafhankelijk blijven opereren. Door de overname stijgt het aantal medewerkers van Downtown Music naar meer dan 500, die actief zijn vanuit vestigingen in New York (hoofdkantoor), Los Angeles, Nashville, Londen en Amsterdam.

De Amerikaans-Nederlandse deal werd ondersteund door M&A-adviseurs van Grant Thornton en Deloitte. Grant Thornton bood zowel belastingadvies (Jurgen van Hattum, Henk Brinks, Parwesh Bissumbhar) als transactie-advies (Wilfred van der Lee, Adam Azulai, Rick Kamper, Kim Roest), terwijl het team van het Deloitte (Roën Blom, Kenny Vaes, Desmond van den Bouwhuijsen, Fabian Brand) transactiediensten verzorgde.

Verder werd juridisch advies verleend door Osborne Clarke (Cristine Brinkman, Cristine Brinkman, Geoffrey Beurskens, Guusje Cornelissen) en deBreij (Laura Overes, Maureen Hovens). Rond de deal zijn geen financiële details naar buiten gebracht.