Match Plan begeleidt deals in transport en kinderopvang

30 januari 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Match Plan Corporate Finance heeft recent twee transacties succesvol begeleid. De ene deal vond plaats binnen de transportsector, de andere in de kinderopvangbranche. 

Fusie in de transportsector

Transportbedrijf Van Dijk Expresse werd in 1984 opgericht en hield zich sindsdien onder meer bezig met farmaceutisch vervoer. In 2002 trad Ivar Jansen aan als nieuwe directeur en eigenaar van de organisatie. Afgelopen jaar, circa zeventien jaar later, nam Jansen het besluit dat het tijd was voor een nieuwe stap: “De reden dat ik wilde gaan fuseren met Gitrans Sneltransport is om mijn bedrijf overall toekomstbestendiger te maken. Daarnaast wilde ik ook graag een stukje rendementsverbetering realiseren.” 

Gitrans Sneltransport werd opgericht in 1999 door Mark Giera, die de afgelopen twintig jaar de rol van directeur vervulde. Het bedrijf heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot serieuze speler die zich onder andere toelegt op waardetransporten, aldus Giera: “Transport en logistiek heeft mij altijd aangetrokken. Gestart met één voertuig en na een kleine twintig jaar is Gitrans uitgegroeid tot allround transportbedrijf met vijfendertig eenheden en ruim veertig medewerkers.” 

Match Plan begeleidt fusie in transportsector

Tijdens de fusie werd Van Dijk Expresse bijgestaan door de professionals van Match Plan Corporate Finance. Jansen legt uit waarom hij destijds voor dit M&A-bureau koos: “Match Plan is mij aangeraden door mijn accountant, Van Oers Accountants en Belastingadviseurs. Naast Match Plan is er ook nog een tweede partij door hen aangeraden. Erik Smidt van Match Plan was echter de eerste die ik heb gebeld en ook de eerste waarmee ik een afspraak heb gemaakt voor een kennismaking. Die afspraak gaf voldoende aanleiding om niet verder te zoeken.”

Het samensmeltingstraject tussen Van Dijk Expresse en Gitrans Sneltransport werd eind 2019 officieel afgerond. Jansen en Giera zijn sindsdien de eigenaren en directeuren van de nieuwe organisatie, die luistert naar de naam ‘Nassau Sneltransport Breda’. Jansen is tevreden over het eindresultaat en prijst daarbij de rol van Match Plan. “Het liep allemaal geheel volgens het boekje”, geeft hij aan. “Ze hanteren korte lijnen en het zijn daarnaast hele aardige mensen. Ook hoeft een bespreking geen uur te duren als het ook in een half uur kan. Daar hou ik zelf heel erg van.” 

Verkoop in de kinderopvangbranche

In 2003 richtte Martin Bakker een kinderopvangorganisatie op die de afgelopen zestien jaar uitgroeide tot een concern met acht vestigingen – zeven in Noord-Holland en één in Utrecht – waar momenteel honderdtwintig medewerkers actief zijn. De kinderdagverblijven van het bedrijf opereren onder de merknaam ‘Speel-Inn’, terwijl de buitenschoolse opvangcentra van de organisatie de naam ‘Jump-Inn’ dragen. 

Ondanks deze successen, koos Bakker er afgelopen jaar voor om zijn kinderopvangorganisatie wegens gezondheidsredenen te verkopen. Hij licht toe waarom hij indertijd voor Match Plan koos om hem bij het verkooptraject te ondersteunen: “Ik ben heel bewust online gaan zoeken. Ik wilde graag een overnameadviseur hebben die bekend was met de kinderopvangbranche. Zo kwam ik bij Match Plan uit. […] Toen ik verder ging informeren las ik veel positieve woorden over Match Plan.” 

Match Plan begeleidt verkoop in de kinderopvangbranche

Nadat Bakker zijn vooronderzoek had afgerond, kwam hij telefonisch in contact met Erik Smidt, Partner bij Match Plan: “Dat gesprek voelde goed en ik heb toen direct een afspraak gemaakt voor een persoonlijk oriëntatiegesprek. Eigenlijk was mijn idee om met een aantal verschillende overnameadviseurs te gaan praten. Maar aan het oriëntatiegesprek met Erik hadden mijn vrouw en ik een dusdanig positief gevoel overgehouden dat we direct besloten niet meer verder te zoeken en voor Match Plan te kiezen.”

Eind vorig jaar werd het verkooptraject, dat ongeveer een jaar heeft geduurd, succesvol afgerond. Bakker, die vooralsnog binnen Speel-Inn als adviseur actief blijft, kijkt met een positief gevoel terug op de ondersteuning van Match Plan: “Ik kan oprecht geen verbeterpunten voor Match Plan verzinnen. […] Ze hebben veel verstand van zaken en daardoor ook heel veel zorgen bij mij weggenomen, dat is voor mij heel belangrijk geweest. Ook mijn accountant en voormalig financieel directeur waren zeer te spreken over de samenwerking met Match Plan.”