Nieuwe app integreert iSHARE-afsprakenstelsel binnen SAP

29 januari 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

iSHARE, een platform dat de uitwisseling van data in de logistieke sector faciliteert, heeft een tool gelanceerd die integratie met SAP mogelijk maakt.

“We zijn echt heel blij met de lancering van de eerste kant-en-klare iSHARE adapter. Hierdoor is het voor partijen heel eenvoudig om iSHARE in gebruik te nemen”, zegt Gerard van der Hoeven, voorzitter van iSHARE.

iSHARE is een initiatief van de Topsector Logistiek en heeft als doel om data delen in de logistiek te stimuleren. Door het delen van data gemakkelijker te maken, kunnen partijen in de keten beter samenwerken, waardoor de efficiëntie van de keten naar een hoger niveau kan worden getild. Ook biedt het vele voordelen voor innovatie en levert het Nederland een betere concurrentiepositie op, ten opzichte van het buitenland.

Organisaties die zich aansluiten bij iSHARE gebruiken allemaal dezelfde procedures voor identificatie, authenticatie en autorisatie, waardoor ze niet steeds weer nieuwe afspraken hoeven te maken met ketenpartners als ze data willen delen. Inmiddels maken meer dan 50 partijen gebruik van iSHARE, waaronder Schiphol, Port of Amsterdam, APM Terminals, Air France KLM en Port of Rotterdam.

Jan Penninkhof en Roberto Viana

Met de nieuwe adapter kunnen partijen via een eenvoudige ‘plug & play’ manier het iSHARE-afsprakenstelsel integreren binnen de SAP-omgeving. De adapter is beschikbaar in het SAP App Center, de digitale marktplaats voor oplossingen van SAP-partners.

De app is ontwikkeld door SAP (geleid door Jan Penninkhof) in samenwerking met Rojo Consultancy, een IT adviesbureau uit Breukelen. Roberto Viana, managing partner van Rojo Consultancy, over de opdracht: “Onze adapter versnelt de implementatie van iSHARE. Het enige wat onze klanten hoeven te doen, is een deelnemersovereenkomst afsluiten met iSHARE. Daarna kunnen ze razendsnel van de voordelen van de iSHARE-oplossing genieten.” 

Aan het afsprakenstelsel is zo’n drie jaar gewerkt door partijen in de logistieke sector. In opdracht van Topsector Logistiek faciliteerde INNOPAY het proces. Mariane ter Veen, director data sharing van INNOPAY, volgt de ontwikkelingen nog op de voet. Zij zegt over het nieuws: “Ik ben heel blij met deze aankondiging. En uiteraard trots op iSHARE en de potentie die het afsprakenstelsel heeft om datasoevereiniteit te bewerkstelligen.”

Als het aan Van der Hoeven lig, dan is dit slechts het begin van een serie van tools die de adoptie van iSHARE zullen versnellen. “We verwachten dat er in 2020 veel meer van dit soort adapters voor TMS en ERP-oplossingen en andere datarijke applicaties beschikbaar komen.”