KPMG Deals begeleidt twee overnames in softwaresector

29 januari 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een consortium van investeerders heeft de Financiële Intermediairs-divisie overgenomen van Unit4 Bedrijfssoftware. Eén dag na deze aankondiging werd de overname van Assai Software Services door Vortex Capital Partners bekendgemaakt. Beide overnames werden begeleid door KPMG Deals.

DIAS Software

Met de verzelfstandiging van Financiële Intermediairs van Unit4 tot DIAS Software willen de nieuwe eigenaren zich helemaal concentreren op de intermediaire adviesmarkt, onder meer door verdere innovatie van de softwareproducten. “Met deze overname en doordat DIAS Software een zelfstandig bedrijf is, kunnen we de focus volledig op onze klanten leggen”, vertelt Fred Lingg, die lange tijd werkte voor Unit4, onder meer als managing partner, en medeoprichter is van dochteronderneming Aplaza. 

“We gaan komend jaar vol inzetten op de verdere innovatie van onze softwareproducten, waarbij deze op de toekomst zal zijn voorbereid”, vervolgt Lingg, die nu de rol van algemeen directeur vervult binnen DIAS. Daarnaast is hij een van de nieuwe aandeelhouders van het bedrijf, samen met Chris Ouwinga – oprichter en voormalig CEO van Unit4 – en de grondleggers van Unit4-onderdeel Fiscaal Gemak – Jelke Jansen, Ruud van der Kruk en Ynze Sipkema. Onder de nieuwe eigenaren blijft het voltallige personeel in dienst en blijft het bedrijf in Utrecht.

Aandeelhouders van DIAS

Lingg geeft aan dat de keuze voor de naam DIAS geen lastige was: “DIAS staat voor Diamant Assurantie Software. Het is ooit door Nationale-Nederlanden in de markt gezet en enige jaren geleden in handen gekomen van Unit4. De software is ook echt een diamant, anders hadden we het niet overgenomen. Bovendien is DIAS een sterke naam in de verzekeringsbranche. Iedereen kent DIAS.” Hij voegt toe dat DIAS direct een speler van formaat is op de softwaremarkt voor financieel intermediairs. “Op de provinciale markt zijn wij marktleider met onze adviessoftware en op de volmachtmarkt mogen we zo’n zestig bedrijven tot klant rekenen.”

Met de overname van Unit4 Financiële Intermediairs heeft het consortium van investeerders ook 50% van de aandelen in Aplaza in handen gekregen. Het bedrijf koppelt softwaresystemen van adviseurs met de extranetten van verzekeraars en serviceproviders om tijdrovende (dubbele) administratie te vermijden. “In mijn rol als directeur van DIAS treed ik toe tot de raad van commissarissen van Aplaza”, aldus Lingg. “Wij zullen ook hier vol inzetten op een verdere ontwikkeling van Aplaza, alleen zit ik er nu in als commissaris waar ik voorheen samen met Marco Hendrickx directeur was van Aplaza.”
 

KPMG Deal Advisory trad gedurende het gehele overnameproces op als exclusieve financieel adviseur voor de nieuwe eigenaren van DIAS, waarbij het bureau het volledige spectrum aan M&A-adviesdiensten leverde. 

Assai Software Services

Het in Culemborg gevestigde Assai Software Services is naar eigen zeggen marktleider op het gebied van web-based documentcontrole- en -managementsoftware voor de energiesector. Branchepartijen als BP en Repsol gebruiken de software in de exploitatie van hun installaties – denk aan een boorplatform of raffinaderij. Dit doen ze steeds vaker via de cloud, wat flinke groeikansen biedt voor Assai. De softwaremaker ziet de vraag naar zijn software sterk groeien. Om te voorkomen dat de voorsprong op de – met name Amerikaanse, Canadese en Britse – concurrenten niet verdampt, moet hierbij snel worden gehandeld.

Vortex neemt meerderheidsaandeel in softwarebedrijf Assai

De kapitaalinjectie van Vortex Capital Partners moet dit mogelijk maken. De private equity-investeerder heeft een meerderheidsaandeel verworven door enkele zittende aandeelhouders uit te kopen. Oprichter Willem van der Jagt blijft betrokken als CEO en aandeelhouder. Daarnaast treden enkele managementleden toe als aandeelhouder. “Door onze krachten te bundelen met Vortex kunnen we onze ambitieuze groeiplannen krachtiger implementeren”, stelt Van der Jagt. “Daarnaast zal Vortex’ schat aan ervaring en expertise met technologie-gedreven bedrijven ons ondersteunen in onze internationale uitbreiding. Ik kijk enorm uit naar de samenwerking met het Vortex-team.” 

Ook Evert Jan de Groot, partner bij Vortex, ziet flinke kansen voor het 40 medewerkers tellende Assai. Hij denkt dat de omzet – die nu schommelt tussen de €5 miljoen en €10 miljoen – in vijf jaar kan worden vervijfvoudigd. “De oprichters en het management van Assai Software hebben het bedrijf sinds 1990 succesvol uitgebouwd tot een mooie organisatie met een sterk team van ervaren professionals en een indrukwekkende wereldwijde klantbasis”, aldus De Groot. “We verheugen ons erop onze samenwerking met het bestaande Assai-team voort te zetten.” 

Vortex financiert de overname uit een fonds van €50 miljoen. Het Amsterdamse private equity-bedrijf richt zich op het verwerven van zowel minder- als meerderheidsaandelen in technologie-gedreven bedrijven uit de Benelux.

KPMG Deals ondersteunde de aandeelhouders van Assai bij de verkoop van het bedrijf aan Vortex. Evenals bij de DIAS-deal was het corporate finance-team van het bureau betrokken bij het gehele overnametraject en verzorgde het alle adviesdiensten. Daarnaast verleende advocaten- en notarissenkantoor Lexence de juridische ondersteuning aan Assai.