Rabobank en Deloitte kanshebber voor Privacy Awards
Eind januari dit jaar worden tijdens een finaleavond de jaarlijkse Nederlandse Privacy Awards uitgereikt. Het team van Rabobank en Deloitte is één van de vijf genomineerden.
Tijdens de Europese Dag van de Privacy op 28 januari 2020 worden gedurende de Nationale Privacy Conferentie van ECP (platform voor de informatiesamenleving) en stichting Privacy First, met steun van de Stichting Democratie & Media, de jaarlijkse Nederlandse Privacy Awards uitgereikt. Het doel van deze prijzenavond is om privacyvriendelijke bedrijven, organisaties en overheden in het zonnetje te zetten.
De finaleavond van het evenement vindt plaats in perscentrum en evenementhal Nieuwspoort in Den Haag, waar alle genomineerde teams en hun projecten aan het publiek zullen worden gepresenteerd. De Privacy Awards zullen hierna worden uitgereikt door Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid van D66. Tijdens het event zullen drie juryprijzen worden uitgereikt: een voor bedrijfsoplossingen, een voor consumentenoplossingen en een aanmoedigingsprijs.
Genomineerden
De awardavond kent vijf finalisten, waaronder het team van Rabobank en Deloitte, dat werd genomineerd voor een project dat het toebedelingsproces van huurwoningen heeft verbeterd. Deloitte, Rabobank en verschillende woningcorporaties hebben vanuit de ambitie het toebedelingsproces te optimaliseren hun krachten gebundeld. De uitgangspunten waren daarbij recht te doen aan de vertrouwelijkheid van klantinformatie, dataminimalisatie en regie voor de potentiële huurder.
Vervolgens ontwikkelde Rabobank een applicatie, genaamd ‘Wallet’, die een gebruiker in staat stelt op een veilige manier via zijn of haar DigiD – een soort digitaal paspoort – op het juiste moment in het proces een inkomenstoets te doen. Door Deloitte is een Zero Knowledge Proof algoritme ontwikkeld dat dataminimalisatie mogelijk maakt Hiermee krijgen potentiële huurders veel meer regie over hun gegevens en bovendien wordt door de applicatie de hoeveelheid data geminimaliseerd, waarmee onderaan de streep de uitgangspunten worden gerealiseerd.
Naast het project van Deloitte en Rabobank, is ook ‘Publicroam’ genomineerd. Het idee van dit initiatief is vergelijkbaar met Eduroam, een systeem dat het voor studenten, wetenschappers en medewerkers van hogescholen en universiteiten mogelijk maakt om op een veilige manier gebruik te maken van het draadloze netwerk van hun onderwijs- of onderzoeksinstelling, zonder dat ze telkens opnieuw hoeven in te loggen. Met Publicroam kunnen mensen in het vervolg ook veilig en automatisch gebruikmaken van wifi-netwerken in publieke gebouwen zoals bibliotheken en koffiebars.
Verder is ‘Candle’ genomineerd voor de Privacy Awards. Candle is een smart home-systeem, dat in tegenstelling tot bijna alle huidige smart systemen zo gebouwd is dat de data binnenshuis blijft. Het systeem werkt zelfs zonder internetverbinding. Zo is het slimme slot van buitenshuis via een sms-bericht te bedienen en verder werkt de spraakbediening volledig lokaal. Door deze structuur is de kans dat het systeem gehackt kan aanzienlijk verkleind.
Daarnaast behoort ‘Skotty’ tot een van de kanshebbers. Skotty is een platform waarmee je op een veilige manier digitaal met elkaar kunt communiceren. Via een webbrowser worden databestanden versleuteld verzonden en opgeslagen. Skotty heeft geen toegang tot de data in de bestanden, alleen het gebruikersprofiel heeft dat. Skotty kan daarmee met recht een zero knowledge provider worden genoemd. De constructie die het platform hanteert zorgt ervoor dat de cyberveiligheid van gebruikers flink wordt vergroot.
De vijfde finalist van de Privacy Awards 2020 is ‘NUTS’, een stichting die wil bijdragen aan het creëren van een open source community die privacyvriendelijke oplossingen voor het delen van persoonsgegevens in de zorg biedt. NUTS zet zich in voor een decentrale benadering van toestemmingsverlening. Patiënten krijgen regie over wie toegang krijgt tot hun gegevens. NUTS beperkt zich daarbij tot processen rond authenticatie en identificatie, adressering en logging. Daarmee onderscheidt NUTS zich als privacyhoeder bij het delen van gegevens in de zorg.
Jury
De jury van het evenement bestaat uit verschillende onafhankelijke privacy-experts uit diverse sectoren. Tot de jury behoren Bas Filippini (oprichter en voorzitter Privacy First), Paul Korremans (partner Comfort-IA; functionaris gegevensbescherming; tevens bestuurslid Privacy First), Marie-Jose Bonthuis (eigenaar IT’s Privacy), Esther Janssen (advocaat Informatierecht en grondrechten, bureau Brandeis), Marc van Lieshout (managing director iHub, Radboud Universiteit Nijmegen), Melanie Rieback (CEO en co-founder Radically Open Security), Nico Mookhoek (privacy jurist en eigenaar NMLA), Wilmar Hendriks (founder Control Privacy, tevens lid Raad van Advies Privacy First) en Alex Commandeur (senior adviseur BMC).