22 zakelijke dienstverleners zijn strategic partner van WEF Davos

22 januari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Deze week maakt de wereldwijde elite, waaronder topvertegenwoordigers uit de politiek, het bedrijfsleven en de academische wereld, zijn opwachting tijdens de 2020-editie van het prestigieuze World Economic Forum (WEF) in Davos. Een blik op de exclusieve lijst van aanwezige (partner)bedrijven laat zien dat zakelijke dienstverleners en consultants rijkelijk vertegenwoordigd zijn.

Het jaarlijkse World Economic Forum-congres wordt dit jaar voor de vijftigste keer gehouden in de Zwitserse wintersportplaats Davos. Naar verwachting zullen circa 3.000 leiders uit de wereldwijde publieke en private sector deelnemen aan het congres. Het kernthema voor dit jaar luidt: ‘stakeholders for a cohesive and sustainable world’. Met dat overkoepelende motto mag duidelijk zijn dat het programma dit jaar grotendeels gecentreerd zal zijn rond het hervormen van het kapitalisme, het eerlijker maken van onze maatschappij en het redden van onze planeet van een (naderende) klimaatramp.

Wereldwijde elite

Op het topcongres – dat wordt gehouden in een tijdperk van grote wereldwijde onzekerheid, geopolitieke spanningen en confrontaties en bovenal klimaatverandering – zullen dit jaar weer bekende wereldleiders en kopstukken uit de politiek en het bedrijfsleven afkomen. Zo maken onder meer de Amerikaanse president Donald Trump, de Britse prins Charles, Duitse bondskanselier Angela Merkel en Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank, dit jaar hun opwachting.

Ook ons land vaardigt verschillende genodigden af, in totaal zo’n 69 deelnemers. Het betreft onder meer koningin Maxima en premier Rutte, met in hun kielzog ministers Wopke Hoekstra, Bruno Bruins en Sigrid Kaag. Vanuit het bedrijfsleven zijn onder andere bestuurders Kees van Dijkhuizen (CEO ABN Amro), Feike Sijbesma (CEO DSM), Ben van Beurden (CEO Shell) en Wiebe Draijer (CEO Rabobank) uitgenodigd voor het congres.

22 zakelijke dienstverleners verbonden als strategic partner aan WEF Davos

Strategic Partners

Het World Economic Forum wordt ondersteund en mede mogelijk gemaakt door 100 ‘strategic partners’. Deze 100 toonaangevende wereldwijde organisaties beschikken volgens het WEF over het benodigde leiderschap om de missie van het forum – ‘de wereld verbeteren’ – te ondersteunen. “Alleen de meest vooraanstaande bedrijven, die een aantoonbaar trackrecord kunnen voorleggen van goed bestuur, en die tevens stroken met de waarden van het congres, worden uitgenodigd om zich bij deze groep te voegen”, aldus Klaus Schwab, oprichter en executive chairman van het WEF.

Een blik op deze groep laat zien dat maar liefst een vijfde van de strategic partners afkomstig is uit het segment voor zakelijke dienstverlening. Hiertoe behoren onder meer de vijf grootste strategie-advieskantoren ter wereld – Bain & Company, Boston Consulting Group, Kearney (het voormalige A.T. Kearney), Oliver Wyman (als onderdeel van Marsh & McLennans partnership) en McKinsey & Company.

Ook de Big Four-accountancy- en consultancykantoren – Deloitte, EY, KPMG en PwC – zijn bij het WEF aangesloten als strategic partner. Daarnaast mogen Accenture en HR-consultancykantoren Mercer (een dochterbedrijf van Marsh & McLennan) en Willis Towers Watson zich strategic partner van het congres noemen.

Vanuit de technologische hoek behoren Cognizant, IBM, Hitachi, Infosys, Tata Consultancy Services en Wipro – elk van deze bedrijven beschikt ook over een consultingpraktijk gericht op digital transformation – tot de groep strategic partners. Ook aanwezig is Heidrick & Struggles, een human capital consultancybureau en executive search-kantoor. Tot slot maken ook Dentsu, Omnicom, en Publicis – drie van ‘s werelds grootste communicatie- en digital marketing (advies)bureaus – hun opwachting in het Zwitserse bergdorpje.