Amsterdam is wereldwijde koploper in mobiliteit en transport

13 december 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Onze hoofdstad Amsterdam is volgens nieuw onderzoek van Oliver Wyman en de Universiteit van Californië een wereldwijde koploper in mobiliteit.

De manier waarop mensen reizen van A naar B gaat de komende jaren drastisch veranderen. Dankzij nieuwe technologieën in de markt zijn allerlei nieuwe manieren van reizen ontstaan. Naast duurzame vormen van reizen zullen ook hybride manieren van reizen in populariteit gaan toenemen. Terwijl anno 2019 vrijwel elke Nederlander een auto of fiets bezit, zullen deze vervoersvormen steeds vaker worden vervangen door ‘deel-/gebruik as a service’-modellen. Mogelijk rijden we in de toekomst zelfs met robottaxi’s en zelfvarende boten.

Mobility as a Service

Mensen die gebruikmaken van publiek vervoer, zullen in de toekomst veel meer transportvormen – trein bus, fiets, car-to-go – tot hun beschikking hebben om hen zo snel, goedkoop en duurzaam mogelijk naar hun gewenste bestemming te brengen. En hoewel voor zulke transportkeuzes vandaag de dag nog verschillende kaarten en daarmee betalingen nodig zijn, zorgt de opkomst van ‘Mobility as a Service’ er straks voor dat de benodigde handelingen (plannen, boeken en betalen) voor alle vervoersmiddelen vanuit een plek uitgevoerd zullen kunnen worden.

In het onderzoek van Oliver Wyman en de Universiteit van Californië, hebben de onderzoekers gekeken naar in welke mate wereldsteden klaar zijn voor deze ‘mobiliteitsrevolutie’. Ze beoordeelden steden aan de hand van vijf factoren – maatschappelijke impact, aantrekkelijkheid van de markt, groene innovatie, efficiëntie van het mobiliteitssysteem en leefbaarheid. Dit werd gedaan aan de hand van de huidige status, maar ook kijkend naar het toekomstige potentieel. 

Toekomst van mobiliteit - Per land

Singapore scoort volgens de index het best, gevolgd door Amsterdam, Londen, Shanghai en New York. Onze hoofdstad heeft haar hoge positie te danken aan het feit dat ze relatief goed scoort in alle categorieën. Amsterdam heeft een goed functionerende infrastructuur, een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk en een toegewijde fietsgemeenschap. De stad beschikt over een beleid dat de transitie naar elektrische en autonome voertuigen bevordert, het aantal oplaadpunten verhoogt en alternatieve vervoerswijzen aanmoedigt, en dan vooral fietsen. 

Smart cities

Verder werkt onze hoofdstad nauw samen met instellingen en bedrijven bij de ontwikkeling van een grootschalig ‘smart city’-initiatief en van de binnenlandse mobiliteitsindustrie in zijn geheel. Volgens onderzoeker Evert Meyer is het voor steden van groot belang om tijdig klaar te zijn voor de mobiliteitsrevolutie, zodat ze hun inwoners en het bedrijfsleven kunnen bedienen en op het internationale toneel economisch concurrerend weten te blijven.

“Door nieuwe technologieën vervagen de lijnen tussen infrastructuur, voertuigen, mobiele applicaties en sensoren. Steden moeten een strategie bedenken om hier voordeel uit te halen. Degene die een datagedreven en holistische aanpak hanteren en erin slagen een integraal ecosysteem te creëren, zullen een belangrijk concurrentievoordeel hebben”, aldus de partner van Oliver Wyman.