Deloitte-dealmakers adviseren Signify bij megaovername

12 november 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Onlangs werd bekend dat Signify het Amerikaanse Cooper Lighting Solutions overneemt. Het voormalige Philips Lighting telt $1,4 miljard neer voor de verlichtingstak van het beursgenoteerde technologiebedrijf Eaton. Bij de totstandkoming van de megadeal werd Signify bijgestaan door het corporate finance-team van Deloitte. Consultancy.nl sprak met Roën Blom, een van Deloitte’s lead dealmakers tijdens het proces. 

Met de aankoop van Cooper krijgt Signify meer voet aan de grond in de VS, met een waarde van $12 miljard ’s werelds grootste markt voor verlichting. Wereldwijd is de markt voor verlichting aan het krimpen als gevolg van de snelle opkomst van ledverlichting – omdat ledlampen veel langer meegaan hoeven consumenten ze logischerwijs minder vaak aan te schaffen. In deze krimpende markt hoopt Signify door de extra schaal die met de fusie ontstaat jaarlijks zo’n $60 miljoen aan verkoop- en productiekosten te besparen. 

Bovendien kan Signify profiteren van Coopers voorsprong in de transitie naar led. Waar vorig jaar ruim 70% van Signify’s omzet afkomstig was van ledverlichting, was dit bij Cooper al 85%. Daarnaast heeft Cooper een sterke positie in de – voor Signify strategisch belangrijke – zakelijke verlichtingsmarkt. Signify-CEO Eric Rondolat verwacht dat het omzetaandeel van zakelijke klanten door de overname zal groeien van de huidige 42% naar iets meer dan de helft (53%). Vorig jaar realiseerde Cooper een omzet van $1,7 miljard, terwijl Signify €6,4 miljard aan omzet binnenhaalde.

Met de overname voorkomt Signify de beursgang van Cooper als los bedrijf, die eerder werd aangekondigd door moederbedrijf Eaton. Signify zelf ontstond ook als onafhankelijk bedrijf toen Philips het in 2016 naar de beurs bracht, toen nog onder de naam Philips Lighting. 

Deloitte ondersteunt Signify – het voormalige Philips Lighting – bij megaovername

Strategische fit

Om de deal tijdig tot een goed einde te brengen, schakelde Signify de hulp in van Deloitte. Een omvangrijk team – bestaande uit Roën Blom, Onno Meijering, Shruti Jain, Kirill Kalinkin, Don van Neuren, Freek van der Linden, Justin Hamers, Rik van den Bos, Rieuwert Hammerstein, Harmen Zegers, Will Hedges, Sybren Dijkstra en Lennart Kranenburg – verzorgde de transactieondersteuning. Daarnaast leverden Martijn Koedijk en Tom Swaen belastingadvies.

“Wij hebben gewerkt aan de koopzijde voor Signify en hen ondersteund met financieel, HR due diligence en specifieke werkzaamheden voor tax en commerciële due diligence”, vertelt Roën Blom. Partner Technology, Media and Telecom. “Aangezien het hier een carve-out betreft van een groter geheel, zijn er ook diverse operationele vraagstukken waar wij mee hebben ondersteund.”

De dealwaarde van $1,4 miljard maakt de overname een van de grootste Nederlandse deals van het jaar. Desondanks springt de overname er voor Blom vooral uit vanwege de goede match tussen Signify en Cooper: “Deloitte heeft vanuit M&A-perspectief een druk jaar achter de rug. Veel mooie deals die zijn geclosed. Deze heeft zeker een hoge dealwaarde, maar vooral de strategische fit tussen de partijen is wat deze transactie interessant maakt om aan mee te werken. Signify is wereldwijde de grootste speler, en zij kopen nu de nummer twee in de VS, waarbij de VS ook nog ‘s werelds grootste verlichtingsmarkt is.” 

“Dat Eaton al publiekelijk had aangegeven dat het Cooper Lighting apart naar de beurs gingen brengen, maakte dat er geen mogelijkheid was tot uitloop.”

Omdat Cooper Lighting in de VS is gevestigd en wereldwijd actief is, trok het dealteam veelvuldig op met collega’s van over de grens. “Samenwerking met andere regio’s is erg belangrijk”, legt Blom uit. “Voor diverse werkzaamheden – op gebieden als HR en commercieel – hebben wij de lokale expertise nodig gehad. Voor andere werkzaamheden is het werk grotendeels vanuit Nederland verricht om dicht bij het Signify-team te zijn.”

Tikkende klok

Dit nauwe contact met Signify was extra belangrijk gezien de tijdsdruk omtrent de door verkoper Eaton aangekondigde beursgang: “Korte lijnen tussen klant en service provider zijn essentieel in een proces waarin een deal als deze tot stand wordt gebracht”, aldus Blom. “Dat Eaton al publiekelijk had aangegeven dat het Cooper Lighting apart naar de beurs gingen brengen, maakte dat er geen mogelijkheid was tot uitloop en de deal in relatief korte tijd is gesloten.”

Naast de strategische match en hoge tijdsdruk zorgt ook de positieve reactie van de markt dat Blom met een bijzonder goed gevoel terugkijkt op het overnametraject. “Het aandeel van Signify steeg met 2,6% na de aankondiging van de deal en ook analisten zien de overname als een goede zet”, legt Blom uit. “En tot slot spreekt de deal ook aan omdat het natuurlijk altijd leuk is om betrokken te zijn bij de internationale expansie voor een van oorsprong oer-Hollands bedrijf.”