SparkOptimus lanceert 'Make disruption work in the next decade'

08 november 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Consultancybureau SparkOptimus is een nieuw initiatief gestart, dat er op gericht is een betere wereld te creëren door het gebruik van disruptieve technologieën.

De aftrap van de beweging vond medio oktober plaats, tijdens de wereldwijde tech-conferentie CES Unveiled, waar een van de oprichters van SparkOptimus, Alexandra Jankovich, het manifest ‘10 recommendations to make disruption work’ overhandigde aan een discussiepanel, bestaande uit Mona Keijzer (Nederlandse staatssecretaris voor Economische Zaken en Klimaatbeleid), Karen Chupka (CEO van CES) en Lidwien Suur (bestuurslid binnen Achmea).

“Stel jezelf een betere wereld voor over 10 jaar: een wereld met een overvloed aan gezond voedsel, supply chains die transparant en duurzaam zijn en de planeet beschermen, gelijke toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, en voldoende economische kansen voor iedereen. Welke rol kan technologie spelen bij het creëren van deze betere wereld? Ons doel is om een gesprek op gang te brengen, leiders te inspireren en uit te dagen en samen te werken om deze doelen te realiseren”, legde Jankovich uit.

Make disruption work in the next decadeCentraal in het manifest staan tien aanbevelingen, waarvan wordt gedacht dat deze de sleutel vormen voor het in de komende tien jaar succesvol omzetten van technologische disruptie:

  • Verbeter de levens van mensen en de planeet door doelgerichte en technologie-gedreven proposities
  • Focus op langetermijn waardecreatie
  • Geef het goede voorbeeld en zorg ervoor dat disruptie werkt net zoals de overheid de samenleving dient
  • Stimuleer grootschalige investeringen om een krachtige positie in te nemen in nieuwe technologieën
  • Faciliteer een innovatie-ecosysteem dat versnelde groei stimuleert
  • Omarm veiligheid, privacy en transparantie als belangrijke aanjagers van mensgerichte innovatie
  • Stimuleer continu leren als een concurrentievoordeel, om meer waarde aan de maatschappij te leveren
  • Neem de verantwoordelijkheid voor het zorgvuldig plannen van de toekomst van het huidige personeelsbestand
  • Herstructureer de onderwijsaanpak om het talent van morgen te koesteren
  • Stimuleer diversiteit in technologie en ondernemerschap als een belangrijke aanjager van innovatie

Ten grondslag aan deze aanbevelingen ligt het besef dat nieuwe technologieën verandering zullen bevorderen, maar ook het belang van het hanteren van een aanpak die zowel mensgericht als duurzaam is. Technologieën die worden aangeprezen voor hun disruptieve karakter en waarde, zijn onder meer artificial intelligence, quantum computing, robotisering, biotechniek, platforms, zelfrijdende voertuigen en nog veel meer.

“Het is belangrijk dat de door deze technologieën ontsloten voordelen de levens van mensen en hun omgeving verbeteren, en dat ze een bijdrage leveren aan een betere planeet”, besluit Jankovich.

Voor meer informatie, zie de landingspagina van het initiatief of download de brochure met daarin de tien aanbevelingen.